Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να περιορίσει τους ενεργειακούς τους δεσμούς με τη Ρωσία, η Ιταλία αύξησε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να περιορίσει τους ενεργειακούς τους δεσμούς με τη Ρωσία, η Ιταλία αύξησε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Ειδικότερα, η Ρωσία έχει εξάγει αυτό το μήνα στην Ιταλία περίπου 450.000 βαρέλια αργού την ημέρα. Πρόκειται για τετραπλάσιο αριθμό συγκριτικά με τον Φεβρουάριο και τον μεγαλύτερο από το 2013, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Kpler.
Αυτοί οι αριθμοί βάζουν την Ιταλία σε πλώρη για να «κλέψει» από την Ολλανδία τον τίτλο του μεγαλύτερου κόμβου εισαγωγών της ΕΕ για το μεταφερόμενο μέσω θαλάσσης ρωσικό πετρέλαιο.
Τα δύο τρίτα αυτών των εξαγωγών προορίζονται για την Αουγκούστα, ένα λιμάνι στη Σικελία κοντά στο διυλιστήριο ISAB που ελέγχεται από τη Ρωσία. Το διυλιστήριο, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Lukoil με έδρα τη Μόσχα, εξασφάλιζε προμήθειες χάρη στην πίστωση των ευρωπαϊκών τραπεζών. «Μόνο το 30% του αργού πετρελαίου της ISAB ήταν ρωσικό πριν από τις κυρώσεις, τώρα είναι 100% επειδή οι ιταλικές τράπεζες μπλόκαραν τις πιστωτικές γραμμές του διυλιστηρίου και έτσι η Lukoil έγινε ο μοναδικός προμηθευτής της», δήλωσε στους Financial Times ο γενικός γραμματέας της ένωσης FEMCA CISL για τις επαρχίες Συρακούσες και Ραγκούσα στη Σικελία, Αλεσάντρο Τρίπολι.
Αν και η Lukoil δεν υπόκειται σε κυρώσεις, οι τράπεζες σταμάτησαν να παρέχουν χρηματοδότηση μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, αναγκάζοντας το διυλιστήριο να βασίζεται αποκλειστικά σε προμήθειες από τη μητρική του εταιρεία, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, τραπεζίτες και επικεφαλής συνδικάτων.
Οι εξαγωγές ρωσικού αργού έχουν επίσης εκτιναχθεί στο λιμάνι της Τεργέστης, κοντά στα βορειοανατολικά σύνορα της Ιταλίας με τη Σλοβενία. Το λιμάνι συνδέεται μέσω του αγωγού Transalpine με δύο διυλιστήρια στη Γερμανία που ανήκουν εν μέρει στη Rosneft, μια άλλη ρωσική ενεργειακή εταιρεία.
Η αύξηση των αποστολών αργού έρχεται την ώρα που ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έχει θέσει ως προτεραιότητα τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από το ρωσικό αέριο σε μια μεγάλη αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ο Ντράγκι έχει ταχθεί υπέρ του εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αλλά η Ουγγαρία μέχρι στιγμής έχει «βραχυκυκλώσει» την διαδικασία.
Πάντως ένα ενδεχόμενο εμπάργκο θα προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική οικονομία. Η ISAB είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες και συνδικάτα εργαζομένων της περιοχής και τοπικοί πολιτικοί προειδοποιούν ότι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλούσε την άμεση διακοπή λειτουργίας του διυλιστηρίου και θα βλάψει σοβαρά την τοπική οικονομία. Στις ανησυχίες αυτές η ιταλική κυβέρνηση έχει απαντήσει δηλώνοντας ότι θέλει να αποφύγει το κλείσιμο του διυλιστηρίου και μελετά τις βιώσιμες επιλογές βάσει του εσωτερικού και του διεθνούς δικαίου.
naftemporiki.gr