Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022 09:24

Νέες επενδύσεις από Lancom και Grid ενισχύουν την προοπτική η Ελλάδα να γίνει κόμβος μεταφοράς δεδομένων  

Τη δυνατότητα να αλλάξει το «παιχνίδι» στη μεταφορά δεδομένων, τομέα με εξαιρετικά μεγάλη ανάπτυξη, προσελκύοντας επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών εκατοντάδων εκατομμυρίων, καθιστώντας την Ελλάδα κόμβο ενέχει η νέα επένδυση δημιουργίας Data Center στην Κρήτη που ανακοίνωσε η Lancom, μια αμιγώς ελληνική εταιρεία. 

Της Τέτης Ηγουμενίδη, 
[email protected]

Τη δυνατότητα να αλλάξει το «παιχνίδι» στη μεταφορά δεδομένων, τομέα με εξαιρετικά μεγάλη ανάπτυξη, προσελκύοντας επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών εκατοντάδων εκατομμυρίων, καθιστώντας την Ελλάδα κόμβο ενέχει η νέα επένδυση δημιουργίας Data Center στην Κρήτη που ανακοίνωσε η Lancom, μια αμιγώς ελληνική εταιρεία. 

Ταυτόχρονα η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom, έχει εντάξει στον άμεσο σχεδιασμό της την κατασκευή νέου Καλωδιακού Σταθμού Προσαιγιάλωσης οπτικών ινών (Cable Landing Station - CLS) στη νότια πλευρά της Κρήτης. 

Οι δύο αυτές επενδύσεις (με την σημείωση ότι η δημιουργία Data Center χρειάζεται πολλαπλάσια κεφάλαια από αυτά για CLS) λειτουργούν συμπληρωματικά. Να σημειωθεί ότι Lancom και Grid είναι ήδη συνεργάτες με προοπτική, όπως εκτιμάται, να επεκτείνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους. 

Όπως ανακοινώθηκε χθες η Lancom, εταιρεία παροχής Data Center, Cloud και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στα Βαλκάνια, εισέρχεται στο επόμενο στάδιο του προγραμματισμένου πλάνου ανάπτυξής της, την έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή του τέταρτου Κέντρου Δεδομένων της (Data Center) στην Κρήτη.

Το Balkan Gate Crete, αποτελεί στρατηγική επένδυση βαρύνουσας σημασίας, με την οποία η Κρήτη θα αποκτήσει το πρώτο TIER III carrier neutral data center της, με άμεσο στόχο τη συγκέντρωση όλων των οπτικών ινών που προσαιγιαλώνονται από τη Μεσόγειο και το Αιγαίο, στα υφιστάμενα και μελλοντικά CLS της Μεγαλονήσου.

Το Data Center θα στεγαστεί σε ιδιόκτητη κτιριακή υποδομή και θα κατασκευαστεί εξαρχής με τις προδιαγραφές TIER III του Uptime Institute, ενσωματώνοντας σε κάθε στάδιό του, τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα διαχείρισης υποδομών, ενέργειας και ψύξης. Η Lancom έχει θέσει ως στόχο τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση λειτουργίας του Data Center με πρωτοποριακές cutting-edge λύσεις που θα εφαρμοστούν από τους στρατηγικούς της συνεργάτες.

Στην έναρξη λειτουργίας του, σε περίπου 2 με 3 χρόνια, το Balkan Gate Crete, θα διασυνδεθεί άμεσα με το Balkan Gate στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης δημιουργώντας ένα τηλεπικοινωνιακό δίπολο, με εγγυημένη την ασφαλέστερη και ταχύτερη δίοδο των data από τη Μεσόγειο στα Βαλκάνια και αντίστροφα. 

Ταυτόχρονα, λειτουργώντας αποκλειστικά ως carrier neutral data center, θα αποτελέσει το μοναδικό ουδέτερο σημείο διασύνδεσης όλων των παρόχων οπτικών ινών της Μεσογείου με την Ελλάδα και κατά συνέπεια με τα Βαλκάνια.

Με άλλα λόγια θα είναι δυνατόν να προσελκύσει συνεργασίες με όλα τα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα που σχεδιάζονται (και είναι αρκετά) για να συνδέσουν την Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική με την Ευρώπη τα οποία μέχρι πρόσφατα είχαν ως διέξοδο να συνδεθούν με τον κόμβο που λειτουργεί στη Μασσαλία. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέγεθος της επένδυσης της Lancom στην Κρήτη θα είναι συμβατό με τις συμφωνίες που θα εξασφαλίσει με υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα. Η εταιρεία διαθέτει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης ή και από επενδυτικούς φορείς καθώς μέχρι σήμερα έχει στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις, επανεπενδύοντας τα κέρδη της.  

Υπενθυμίζεται στο μεταξύ ότι πρόσφατα η Grid ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με την CinturionCorp Ltd, κορυφαίο πάροχο καλωδιακής χωρητικότητας, με αντικείμενο την προσαιγιάλωση των προηγμένων υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων TEAS (Trans Europe Asia System) στον ελλαδικό χώρο. 

Πρόκειται για επένδυση σημαντικού ύψους, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2024. Πρόσφατα επίσης η Gridυπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Telecom Egypt με αντικείμενο την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου. 

 

Σημείο υποδοχής

Ο νέος καλωδιακός σταθμός της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ στην Κρήτη θα λειτουργεί ως σημείο υποδοχής διεθνών υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο, συνδέοντας την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με πολλαπλούς προορισμούς προς την Ευρώπη και την Ασία.

Με τη νέα υποδομή, η Grid θα είναι σε θέση να παρέχει συνδεσιμότητα υψηλής αξιοπιστίας, μέσω εναλλακτικών οδεύσεων οπτικών ινών, με υφιστάμενα και νέα Data Centers στην Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα και κατ’ επέκταση τις γειτονικές χώρες, αξιοποιώντας τόσο τα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα MINOAS East-West και APOLLO East-West όσο και το εκτεταμένο χερσαίο οπτικό δίκτυο που διαθέτει. 

Όπως επεσήμανε σχετικά ο Γιώργος Ψυρρής, διευθυντής της Grid Telecom, «αναζητούμε συνεχώς νέους τρόπους για να επεκτείνουμε στρατηγικά τις υπηρεσίες μας προς τους συνεργάτες και τους πελάτες μας. Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός μας για την ανάπτυξη ενός νέου σταθμού προσαιγιάλωσης υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων στην Κρήτη θα υποστηρίξει σημαντικά την υλοποίηση νέων διεθνών εναλλακτικών οδεύσεων. Παράλληλα, θα ενισχύσει το γεωστρατηγικό ρόλο της Κρήτης ως κρίσιμου τηλεπικοινωνιακού κόμβου ανοικτής πρόσβασης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων».

O Γιώργος Νώλης, διευθύνων σύμβουλος της Lancom, αναφορικά με την επένδυση για τη δημιουργία του 4ου Data Center, επεσήμανε πως «μετά το Balkan Gate στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, το Balkan Gate Crete ήταν το επόμενο λογικό βήμα για να συμπληρωθεί ο άξονας Θεσσαλονίκη – Αθήνα – Κρήτη, που θα αποτελέσει τη νέα τηλεπικοινωνιακή όδευση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δημιουργούμε έτσι μία εντελώς νέα, βέλτιστη διέλευση από τη Μέση Ανατολή, την Βορειοανατολική Αφρική αλλά και των απομακρυσμένων περιοχών της Ασίας, προς την κεντρική και Βορειοανατολική Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό, δίνουμε ένα τέλος στο ως τώρα καθεστώς οδεύσεων των υποθαλάσσιων οπτικών ινών, που απλά προσπερνούσαν τη χώρα μας και επαναπροσδιορίζουμε την θέση μας στον παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό χάρτη». 

Σύμφωνα με τον ίδιο ο σχεδιασμός της Lancom βρίσκει ήδη άμεση ανταπόκριση και δηλωμένη πρόθεση συνεργασίας από κάθε παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό και content πάροχο που αντιλαμβάνεται την προοπτική και τη δυναμική του Balkan Gate concept.

 

Τρία ιδιόκτητα Κέντρα Δεδομένων

Η Lancom δραστηριοποιείται από το 2009, προσφέροντας Enterprise Class Cloud & Data Center υπηρεσίες σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, μέσω των τριών ιδιόκτητων Κέντρων Δεδομένων της στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Ταυτόχρονα έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο ιδιόκτητο μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρέχοντας enterprise λύσεις διασύνδεσης fiber to the business (FTTB) σε ταχύτητες από 1000 Mbps έως Nx100 Gbps. Η νέα επένδυση της εταιρείας στην Κρήτη θα την τοποθετήσεις δυναμικά στον διεθνή χάρτη των Carrier Neutral παρόχων Data Center υπηρεσιών.