Έκκληση στις κοινωνικές ομάδες να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το συντεχνιακό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τα αποτελέσματα των πρόσφατων συμβουλίων Eurogroup και Ecofin.
Έκκληση στις κοινωνικές ομάδες να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το συντεχνιακό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τα αποτελέσματα των πρόσφατων συμβουλίων Eurogroup και Ecofin.
Επανέλαβε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο κατά της κρίσης, τόνισε όμως πως η αντιμετώπισή της απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις στην κοινωνία και ευρύτερες συγκλίσεις. «Απαιτεί από τις κοινωνικές ομάδες να βάλουν, για ένα διάστημα τουλάχιστον, το εθνικό συμφέρον πάνω από το συντεχνιακό τους συμφέρον» πρόσθεσε. Πρόσθεσε ακόμη πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κινείται «στο δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και στο κράτος και στα δημόσια οικονομικά».
Αναφερόμενος στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή οικονομία, εκτίμησε ότι ενδέχεται να «αποδειχθούν αισιόδοξες» όπως η πρόβλεψη για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης από 1,2% το 2008 στο 0,1% το 2009. Ειδικά για τις προβλέψεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία, και τις διαφορές με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του ελληνικού προϋπολογισμού, σημείωσε ότι είναι πολύ μικρές, ενώ πρόσθεσε ότι και οι δικές μας προβλέψεις μπορεί να αποδειχθούν αισιόδοξες.
Για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία και εφαρμογή ενός ειδικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης σε αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι, με το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και με την ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.
Αναφερόμενος στην «ευέλικτη» εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι οι κανόνες του θα εφαρμοστούν, αλλά οι χώρες που θα εμφανίσουν αποκλίσεις δεν θα κληθούν να τις αντιμετωπίσουν άμεσα. Ειδικότερα για χώρες όπως η Ελλάδα, που προβλέπεται «σε καλές εποχές» να προσαρμόσουν το έλλειμμά τους κατά 0,5% του ΑΕΠ, ανέφερε ότι «σε περίπτωση που δεν πετύχουμε την προσαρμογή, η ευέλικτη εφαρμογή του συμφώνου σημαίνει ότι δεν θα κληθεί η χώρα να πάρει έκτακτα ή προγραμματισμένα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις υστερήσεις. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο της ευελιξίας που θα βοηθήσει από πλευράς δημοσιονομικής πολιτικής να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης» πρόσθεσε.
Απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο επανεξέτασης των προβλέψεων του προϋπολογισμού ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε πως «εμείς εμμένουμε στον προϋπολογισμό που έχουμε σχεδιάσει: Ασφαλώς είναι ευπρόσδεκτο ότι δημιουργούνται περιθώρια ευέλικτης εφαρμογής του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Θα τα αξιοποιήσουμε μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια που έχουμε».
Ενδιαφέρουσα ήταν και η αναφορά του κ. Αλογοσκούφη για την πορεία του πληθωρισμού με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις της ΕΣΥΕ, σύμφωνα με τις οποίες ενδεχομένως να πέσει κάτω από το 3% το Νοέμβριο (από 3,9% τον περασμένο Οκτώβριο) ενώ δεν αποκλείεται να προσεγγίσει στο 2,5% το Δεκέμβριο.
Τέλος, με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται και σε χώρες της ΕΕ για τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένους κλάδους έντασης εργασίας ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι «εμείς επιμένουμε στην άποψή μας για τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ