Η Wall Street προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να αντιδράσει στις πιέσεις, αλλά για τους ειδικούς της Morgan Stanley πρόκειται για μια μικρή , σύντομη ανάκαμψη –το λεγόμενο ”dead cat bounce” στην αγγλοσαξονική χρηματιστηριακή αργκό, ή σε ελεύθερη μετάφραση ,για το τελευταίο... τίναγμα μιας νεκρής γάτας, αν πέσει από ψηλά.
Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Η Wall Street προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να αντιδράσει στις πιέσεις, αλλά για τους ειδικούς της Morgan Stanley πρόκειται για μια μικρή , σύντομη ανάκαμψη –το λεγόμενο ”dead cat bounce” στην αγγλοσαξονική χρηματιστηριακή αργκό, ή σε ελεύθερη μετάφραση ,για το τελευταίο... τίναγμα μιας νεκρής γάτας, αν πέσει από ψηλά.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σε επιστολή προς τους πελάτες εξηγεί ότι οι μετοχές δεν έχουν φτάσει ακόμη στον πάτο της bear market , δηλαδή της πτώσης των δεικτών κατά 20% ή περισσότερο, τουλάχιστον σε διάστημα δύο μηνώ. Αλλά από τα σημερινά επίπεδα, ο δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να πέσει κατά 15% ακόμη στις 3.400 από τις 4.000 περίπου.
«Με τις αποτιμήσεις να γίνονται πιο ελκυστικές, οι χρηματιστηριακές αγορές να είναι τόσο υπερτιμημένες και τα επιτόκια να αναμένεται να σταθεροποιηθούν κάτω από το 3%, οι μετοχές φαίνεται να έχουν ξεκινήσει ένα σημαντικό νέο ράλι bear market », γράφει ο Μάικλ Γουίλσον,CIO της Morgan Stanley.
Ο S&P 500 ολοκλήρωσε έκλεισε στο κόκκινο για έκτη διαδοχική εβδομάδα την περασμένη Παρασκευή. Τέτοια παρατεταμένη περίοδος πτώσης δεν έχει παρατηρηθεί από το 2011. Από την αρχή του έτους, ο δείκτης αναφοράς χάνει 15,9%, πλησιάζοντας επικίνδυνα το κρίσιμο όριο του 20% που ορίζει μια bear market.
Ο Nasdaq έχει ήδη διολισθήσει σε bear market, έχοντας χάσει 25,45% από την αρχή του χρόνου ,μέχρι σήμερα και 26,75% από τα ρεκόρ του Νοεμβρίου 2021.
Ο Dow Jones έχει υποχωρήσει 11% μέχρι σήμερα, αλλά για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα είναι σε χαμηλό, το μεγαλύτερο σερί από το 2001. Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για τον S&P 500. Η αντίδραση είναι ακόμη πολύ μικρή για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές: οι τιμές θα πρέπει να σταθεροποιηθούν πάνω από τις 4,040-4,060 μονάδες, προκειμένου να συσσωρευτεί η ενέργεια που απαιτείται για την αναρρίχηση στην περιοχή των 4.150 μονάδων και πιθανώς έως 4.300.
Άλλες επενδυτικές τράπεζες εξέφρασαν πρόσφατα την ανησυχία τους για μια επερχόμενη ύφεση: ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs,Λόιντ Μπλανκφέιν , προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος ύφεσης σήμερα είναι «πολύ, πολύ υψηλός». Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η αμερικανική οικονομία θα πληγεί από μια «μεγάλη ύφεση», μέσα στον επόμενο χρόνο.
Η UBS Investment αναμένει επίσης περαιτέρω διόρθωση της αγοράς ως απάντηση στην αύξηση των επιτοκίων και στη διεύρυνση των πιστωτικών περιθωρίων, θέτοντας τον στόχο του S&P 500 στα 3.600.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις τελευταίες ημέρες, οι φόβοι για σημαντική αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, είχαν ωθήσει τις τιμές προς τα κάτω. Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις της Fed, οι ειδικοί υποθέτουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πάνω από τις 50 μονάδες βάσης, δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, και αυτό δεν ήταν αρκετό για να ανακόψει προς το παρόν τη συνολική πτωτική τάση στη Wall Street, λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και του πολέμου στην Ουκρανία. Αναλυτές θέτουν επίσης το ερώτημα «αν η συρρικνούμενη οικονομία των ΗΠΑ είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από τον αγώνα της Federal Reserve κατά του πληθωρισμού», όπως λέει ο αναλυτής Αντρέας Λίπκοφ από την Comdirect..
Οι αναλυτές της Morgan Stanley δείχνουν με το δάχτυλο τη νομισματική πολιτική της Fed: η αύξηση των επιτοκίων είναι μεταξύ των βασικών αιτιών της πτώσης της απόδοσης των μετοχών της Wall Street. Όμως ήδη από τα τέλη του 2021, μια έκθεση της Morgan Stanley προέβλεπε πτώση κατά 20%, σημειώνοντας ότι η αναλογία τιμής/κερδών (P/E) του S&P 500 ήταν στο 21,5Χ, ένα επίπεδο που τώρα έχει πέσει σε περίπου 20Χ.
Δεύτερον, ο πληθωρισμός και τα σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη.
«Το συμπέρασμα είναι ότι η τάση προς την bear market δεν θα τελειώσει έως ότου οι αποτιμήσεις πέσουν σε επίπεδα (14-15X) που προεξοφλούν μια περικοπή κερδών ", δήλωσε ο Γουίλσον.
Τα απογοητευτικά νέα για την οικονομική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, προστίθενται στην αποδυνάμωση της οικονομίας στην Κίνα λόγω της «μηδενικής στρατηγικής» για τον Covid. Οι αυστηροί περιορισμοί κατά του covid,πλήττουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα υποφέρουν επίσης σοβαρά από τους αυστηρούς κανόνες για τον covid ,που ισχύουν εδώ και εβδομάδες. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα, Γεργκ Βούτκε, εξέφρασε μάλιστα τη λύπη του για την εξαιρετικά «απρόβλεπτη κατάσταση»
Ο στρατηγικός αναλυτής της κεφαλαιαγοράς Γιούργκεν Μόλναρ από τη χρηματιστηριακή RoboMarkets εκτιμά ότι τα τελευταία άσχημα οικονομικά νέα από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, συνιστούν νέο σημαντικό βάρος για τις αγορές. Οι φόβοι για ύφεση επέστρεψαν, με τα νέα στοιχεία για την Κίνα, λέει ο Κόνσταντιν Ολντερμπόυργκερ, αναλυτής στον εμπορικό οίκο CMC Markets και προσθέτει: «Τα μεγάλα αρνητικά σημάδια στη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις, μιλούν από μόνα τους: Η Κίνα αυτή τη στιγμή αποτυγχάνει ως η οικονομική μηχανή μιας ήδη παραπαίουσας παγκόσμιας οικονομίας».