Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί στην αρχή του έτους. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,3% και κατά 0,4% στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί στην αρχή του έτους. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,3% - ενώ αναμενόταν 0,2%- και κατά 0,4% στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% στην Ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,1% στην Ευρωζώνη και κατά 5,2% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2022, μετά από αύξηση 4,7% στην Ευρωζώνη του ευρώ και 4,9% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.
Όσον αφορά την απασχόληση, το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,5% στην Ευρωζώνη και κατά 0,4% στην ΕΕ. Το τέταρτο τρίμηνο του 2021, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,4% στην Ευρωζώνης και στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,6% στην Ευρωζώνη και κατά 2,5% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2022, μετά από αύξηση 2,1% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2021.
Τα δεδομένα υπογραμμίζουν την δυναμική της Ευρώπης καθώς οι καταναλωτές εξέρχονται από την πανδημία με περιορισμένη ζήτηση αλλά σημαντικές αποταμιεύσεις, που τους επιτρέπουν να διαχειριστούν καλύτερα τις πιέσεις που δημιουργούνται από τη ρωσική εισβολή, σχολιάζει το Bloomberg. Παρόλα αυτά, η σύγκρουση εκτοξεύει τις τιμές της ενέργειας και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, προκαλώντας ανησυχίες για το κόστος ζωής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε χθες την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το 2022, στο 2,7% από 4%, αν και εξακολουθεί να αναμένει βελτίωση της αγοράς εργασίας. Η απασχόληση στη νομισματική ένωση αυξήθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, ωθώντας το σύνολο πάνω από το προ-πανδημίας επίπεδο.
Οι προοπτικές όμως παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, εν μέρει λόγω του κινδύνου να σταματήσουν οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου. Εάν αυτό γινόταν πραγματικότητα, η ανάκαμψη της ηπείρου σχεδόν θα σταματούσε, σύμφωνα με την Κομισιόν.