Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2008 12:42

Κυρώσεις ΥΠΑΝ σε βάρος επιχειρήσεων τροφίμων

Σειρά κυρώσεων σε βάρος επιχειρήσεων τροφίμων επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σειρά κυρώσεων σε βάρος επιχειρήσεων τροφίμων επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα το ΥΠΑΝ αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του καταστήματος «ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ» (Λεωφόρος Καβάλας 364 στο Χαϊδάρι) για τέσσερις εργάσιμες ημέρες, επειδή διακίνησε ηλιέλαιο χωρίς τα απαραίτητα στοιχεία χημικής ανάλυσης που απαιτούσε η απόφαση του Ε.Φ.Ε.Τ..

Αναστολή λειτουργίας για μία εβδομάδα, αποφασίστηκε και για την εταιρεία «ΚΟΡΕ Α.Ε.» (Αιγέα 64, Κορωπί) στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 200.000 ευρώ για ανεπαρκές σύστημα ιχνηλασιμότητας. Παράλληλα, ο σχετικός φάκελος διαβιβάστηκε στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης οδηγήθηκε στις παραπάνω αποφάσεις καθώς σε συνέχεια ερευνών μετά τον εντοπισμό σε κατάστημα της επιχείρησης «ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ», ηλιέλαιου με την εμπορική επωνυμία «ΚΟΡΕ SANOLA Ηλιέλαιο», όπου ενυπήρχε παραφινέλαιο, κλιμάκια του Ε.Φ.Ε.Τ. και της Γ.Γ.Ε. του ΥΠΑΝ διενήργησαν ελέγχους στην παραγωγό εταιρεία «ΚΟΡΕ Α.Ε.» Όπως διαπιστώθηκε, δεν υπήρχε καταγραφή της συγκεκριμένης παρτίδας του προϊόντος στα δελτία παραγωγής, ούτε στο ηλεκτρονικό αρχείο επιστροφών.

Επιπλέον -σημειώνεται- από τον εντοπισμό του συγκεκριμένου προϊόντος, το οποίο προέρχεται από την επιμολυσμένη ποσότητα του φορτηγού πλοίου ΚΑΖΑΝ (που εντοπίστηκε την ¶νοιξη του 2007) συμπεραίνεται ότι η εταιρεία εφαρμόζει ανεπαρκές σύστημα ιχνηλασιμότητας.

Εξάλλου, το υπουργείο παρέπεμψε την εταιρεία παραγωγής μελιού Α. ΠΙΤΤΑΣ Α.Ε.Β.Ε. στην αρμόδια εισαγγελική αρχή για μη υποβολή στοιχείων, σχετικά με τις συμφωνίες που είχε συνάψει με αλυσίδες λιανεμπορίου, σύμφωνα με τις Α.Δ. 7/08 και 12/08.

Ταυτόχρονα, το ΥΠΑΝ παρέπεμψε τις επιχειρήσεις ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ και Ι. Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε. για παράβαση της Α.Δ. 12/08 (επειδή δέχτηκαν συμφωνίες από την εταιρεία Α. ΠΙΤΤΑΣ Α.Ε.Β.Ε. που δεν είχαν γνωστοποιηθεί στο υπουργείο).

Τέλος, λόγω σειράς αγορανομικών και φορολογικών παραβάσεων, η επιχείρηση ΣΑΧΙΝΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΕΜΠΟΡΙΑ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΩΝ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, παραπέμπεται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και το ΥΠ.ΟΙ.Ο. για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, καθώς και στη διοίκηση του οργανισμού της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης με πρόταση αποπομπής από το χώρο της Κ.Α.Θ..