Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η 14η και από ότι φαίνεται η τελευταία, έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Μια έκθεση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι θετική, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στο Eurogroup του Ιουνίου να πάρει την απόφαση για εκταμίευση της δόσης από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων (SMP’s & ANFA’s) ύψους 744 εκατ. ευρώ. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα αποφασιστεί η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στα τέλη Αυγούστου. Όσον αφορα την μία δοση που εκκρεμεί από το 2019 αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», φαίνεται ότι πλέον μετατίθεται για τα τέλη Δεκεμβρίου.
Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η 14η και από ότι φαίνεται η τελευταία, έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Μια έκθεση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι θετική, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στο Eurogroup του Ιουνίου να πάρει την απόφαση για εκταμίευση της δόσης από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων (SMP’s & ANFA’s) ύψους 744 εκατ. ευρώ.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα αποφασιστεί η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στα τέλη Αυγούστου. Όσον αφορα την μία δοση που εκκρεμεί από το 2019 αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», φαίνεται ότι πλέον μετατίθεται για τα τέλη Δεκεμβρίου.
Στην έκθεση θα προτείνονται οι όροι εξόδου της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο. Μάλιστα σχετικό αίτημα αναμένεται να καταθέσει στο Eurogroup στις 16 Ioυνίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Παρά το γεγονός ότι θα είναι θετική, θα υπάρξουν ορισμένα από τα προαπαιτούμενα τα οποία δεν θα έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό όμως δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην Ελλάδα, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, καθώς αφού καθοριστούν με ακρίβεια ποια είναι αυτά, θα τεθεί ένας νέος «οδικός χάρτης» για την ολοκλήρωση τους. Στους έως τώρα σχεδιασμούς, αυτό που θα προβλέπεται και θα«ξετυλιχθει» τον Ιούνιο, είναι :
· Η Ελλάδα να βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στα τέλη Αυγούστου.
· Η επόμενη έκθεση που θα συνταχθεί για την Ελλάδα και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο, θα είναι η πρώτη σε απλό καθεστώς παρακολούθησης όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες που είχαν μπει σε μνημόνια, δηλαδή κάθε εξάμηνο αντί για κάθε τρίμηνο που ισχύει έως τώρα, έως ότου αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών υποχρεώσεων.
· Η συγκεκριμένη έκθεση θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση εκταμίευσης της δόσης που δεν καταβλήθηκε το καλοκαίρι του 2019. Η σχετική απόφαση τοποθετείται στο Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2022.
Έτσι, έως το τέλος του έτους η Ελλάδα και θα έχει βγει από το συγκεκριμένο καθεστώς εποπτείας και θα λάβει ποσό ύψους σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ το οποίο αφορά τα κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ κι άλλες κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες.
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου Οικονομικών και κατά συνέπεια της κυβέρνησης. Δηλαδή μία έκθεση η οποία θα λέει ότι υλοποιήθηκαν όλα όσα δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια την περίοδο των μνημονίων. Παράλληλα, η χώρα θα μπορεί να προσβλέπει σε νέες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει από τους οίκους αξιολόγησης, με ορίζοντα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023.