Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022 12:49

Η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού υποχώρησε 18% έως τον Απρίλιο

Στα επίπεδα του 18%, εντοπίζουν ειδικοί επιστημονικοί φορείς, την απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έως τον Απρίλιο, πριν δηλαδή ενσωματωθεί η αύξηση κατά 7,5% που έδωσε η κυβέρνηση. Η αύξηση στις κατώτατες αποδοχές περιορίζει το προ΄βλημα, χωρίς όμως να ανατρέψει καίρια τα δεδομένα. 

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
v
.aggelopoulos@naftemporiki.gr

Στα επίπεδα του 18%, εντοπίζουν ειδικοί επιστημονικοί φορείς, την απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έως τον Απρίλιο, πριν δηλαδή ενσωματωθεί η αύξηση κατά 7,5% που έδωσε η κυβέρνηση. Η αλματώδης άνοδος των τιμών, λόγω συνεχούς αύξησης του πληθωρισμού, ουσιαστικά ψαλιδίζει ένα σημαντικό μέρος της αγοραστικής αξίας των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Το στοιχείο αυτό επιδρά αρνητικά, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς εργασίας, σε τουλάχιστον 600.000 απασχολούμενους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μείωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Η αύξηση των κατώτατων αποδοχών στα 714 ευρώ μικτά, ή κατά 7,5% από την 1η Μαΐου, θα περιορίσει κάπως το πρόβλημα, χωρίς όμως να ανατρέψει καίρια, τα δεδομένα που έχουν ήδη δημιουργηθεί. Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός «έτρεχε» με 10,2% τον Απρίλιο και ότι υπάρχουν εκτιμήσεις για περαιτέρω άνοδο και τον Μάιο, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Οι εκτιμήσεις των ειδικών, θέλουν η όποια μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού, να κυμαίνεται στα επίπεδα 10 – 12%, ακόμα και μετά την αύξησή του.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα 50 ευρώ αύξησης που έδωσε η κυβέρνηση το μήνα (714 ευρώ, από 663 ευρώ), καταφέρνουν να απορροφήσουν ένα μικρό μέρος της απώλειας της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού, που προκαλεί η ραγδαία άνοδος των τιμών των βασικών αγαθών.

Στο υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν το πρόβλημα και εκτιμούν ότι ίσως κατά τους θερινούς μήνες, που η επίδραση από το πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα υπάρχει, καταστεί εφικτό η επίδραση στην αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού να περιοριστεί κάπως.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι μεγάλοι χαμένοι είναι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας και οι ανειδίκευτοι εργάτες, που λαμβάνουν τις πιο χαμηλές αποδοχές. Επίσης, χαμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λιγότερα από 10 έτη προϋπηρεσίας, καθώς δεν λαμβάνουν το bonus από τις τριετίες (έως 30%). Έτσι, πιέζονται πολύ περισσότερο τα εισοδήματά τους, με συνέπεια σε περιόδους αλματώδους αύξησης του πληθωρισμού, να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα να «βγει ο μήνας».

Τα στοιχεία αυτά, θα περιγράφονται με σαφήνεια στην ετήσια έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, που  αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Εκεί θα φαίνεται και ευρύτερη ανάλυση της πορείας της αγοράς εργασίας στην χώρα.