Την προκαταβολική χρηματοδότηση εθνικών σχεδίων για το 2009 από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο δέσμης μέτρων για την καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε., ως ένα ακόμα εφόδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Πόροι 6,3 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη, 409 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα.
Την προκαταβολική χρηματοδότηση εθνικών σχεδίων για το 2009 από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο δέσμης μέτρων για την καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε., ως ένα ακόμα εφόδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.
Όπως είπε σήμερα στις Βρυξέλλες η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Ντανούτα Χούμπνερ, τα εν λόγω μέτρα θα τεθούν προς έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει την προκαταβολική χρηματοδότηση εθνικών σχεδίων για το 2009 (από τους πόρους του ΕΣΠΑ-Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα της περιόδου 2007-2013), θέτοντας επιπλέον ποσό 6,3 δισ. ευρώ στη διάθεση των κρατών-μελών.
Όσον αφορά ειδικά την Ελλάδα, το ποσό που μπορεί να εκταμιεύσει προκαταβολικά το 2009 ανέρχεται σε περίπου 409 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, το προβλεπόμενο ποσό αντιστοιχεί σε 3,8 δισ. ευρώ για τις 15 χώρες της ευρωζώνης (δηλαδή 2,5% του συνόλου των κονδυλίων), 2,3 δισ. ευρώ για τις υπόλοιπες 12 χώρες της ΕΕ (2% του συνόλου) και 155 δισ. ευρώ για τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας. Στόχος είναι η επιτάχυνση της εφαρμογής των προγραμμάτων χωρίς την εκταμίευση επιπλέον κονδυλίω,ν αλλά με την προκαταβολική καταβολή των προβλεπόμενων πόρων.
Κατά την παρουσίαση των μέτρων, η Επίτροπος ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της Επιτροπής να δοθούν προκαταβολές των χρημάτων των διαρθρωτικών ταμείων και η απλούστευση των σχετικών διαδικασιών, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας τα οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο με άμεσο αποτέλεσμα την τόνωση της ζήτησης και της απασχόλησης. Επιπρόσθετα, η κ. Χούμπνερ εστίασε στη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής των μέτρων της Επιτροπής, με πιθανό χρονικό ορίζοντα την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2009.