Η Κομισιόν προφανώς εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου,αλλά μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση, τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» ευρωπαικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.
Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Η Κομισιόν προφανώς εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου,αλλά μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση, τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» ευρωπαικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.
Οι χώρες του Νότου , όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, ενέκριναν σαφώς ένα τέτοιο μέτρο στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαρτίου, αλλά η Γερμανία, μαζί με την Ολλανδία, απορρίπτουν μια τέτοια παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Οπως λένε, οι δυο χώρες εκφράζουν τον φόβο ότι οι προμηθευτές θα μπορούσαν να αναζητήσουν άλλους πελάτες ,αν η τιμή του φυσικού αερίου που θα ορίσει η ΕΕ, αποδειχθεί πολύ χαμηλή.
Η γερμανική «Welt am Sonntag» δημοσίευσε έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι η Κομισιόν- λόγω της ανησυχίας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ -εξετάζει την πιθανότητα να επιβληθεί «ανώτατο όριο τιμών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φυσικού αερίου».
Το έγγραφο αυτό επρόκειτο να δημοσιευθεί από την Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα. Ένα τέτοιο ανώτατο όριο τιμών θα πρέπει να είναι ένα προσωρινό μέτρο για το οποίο, σύμφωνα με την Επιτροπή της ΕΕ, θα μπορούσαν να απαιτηθούν «σημαντικά» ποσά.
Οι χώρες της ΕΕ συζητούν επί εβδομάδες πιθανά μέτρα κατά της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Η πίεση αυξήθηκε λόγω της διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία . Ωστόσο, η θέση για ένα πλαφόν στις τιμές έχει μέχρι στιγμής διχάσει τα κράτη μέλη.
Η ισπανική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Γερμανία όμως έχει μέχρι στιγμής απορρίψει το πλαφόν. Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πώς δεν σχολιάζει αδημοσίευτα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, πηγές στο Βερολίνο τονίζουν ότι «το ζήτημα του πώς θα εξελιχθούν οι τιμές της ενέργειας, τόσο για την οικονομία όσο και για τους τελικούς καταναλωτές» πρέπει «να αναλυθεί και να παρατηρηθεί με ακρίβεια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει ζητήσει στενότερη συνεργασία για την αγορά φυσικού αερίου - έστω και σε εθελοντική βάση.
Μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε επίσης ότι η ΕΕ έχει «τεράστια αγοραστική δύναμη», καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 75% των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου .
Η ΕΕ χορηγησε πάντως εξαιρέσεις σε δυο χώρες μέλη όσον αφορά τα ανώτατα όρια τιμών φυσικού αερίου στην ΕΕ: την Ισπανία και την Πορτογαλία. Στα τέλη Μαρτίου, η ΕΕ συμφώνησε ότι και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να περιορίσουν την τιμή του φυσικού αερίου - αρχικά για μια περίοδο 12 μηνών.
Η Ισπανία, για παράδειγμα, όπως γράφει σήμερα η La Vanguardia , με τον μηχανισμό που δρομολόγησε θα μειώσει τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά 20-30%.