Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 14 Μαΐου 2022 15:55

Τα δύσκολα του πληθωρισμού είναι ακόμη μπροστά - Έρχονται νέες ανατιμήσεις αγαθών

Τριπλό μήνυμα για επιτάχυνση, στους επόμενους μήνες, των ήδη υψηλών πληθωριστικών πιέσεων εκπέμπουν οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών αγαθών, το κόστος παραγωγής αγροτικών αγαθών και οι αυξημένες τιμές των μετάλλων.

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Τριπλό μήνυμα για επιτάχυνση, στους επόμενους μήνες, των ήδη υψηλών πληθωριστικών πιέσεων εκπέμπουν οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών αγαθών, το κόστος παραγωγής αγροτικών αγαθών και οι αυξημένες τιμές των μετάλλων.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ αυτό, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζονται για νέα αρνητικά ρεκόρ του πληθωρισμού, πάνω από το 10,2% που κατέγραψε τον Απρίλιο.

Η ετήσια αύξηση τον Μάρτιο του συγκεκριμένου δείκτη σε ποσοστό 34,6% είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή από το ξέσπασμα της κρίσης. Προφανώς οφείλεται και στο γεγονός ότι η σύγκριση γίνεται με τον αντίστοιχο μήνα της πανδημίας και του
lockdown (Μάρτιος 2021). Ωστόσο, ένας τόσο εκρηκτικός «εισαγόμενος πληθωρισμός» δείχνει ότι τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά, καθώς μεταβολές στους δείκτες τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία αποτυπώνονται με καθυστέρηση εβδομάδων ως μεταβολή στον δείκτη τιμών καταναλωτή. Με αυτά τα δεδομένα, είναι βέβαιες οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές τον Μάιο και στους επόμενους μήνες, ανάλογα με την ταχύτητα, για κάθε προϊόν, που οι μεταβολές των χονδρικών τιμών φτάνουν στον καταναλωτή.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Μάρτιο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Μαρτίου 2021 παρουσίασε αύξηση 34,6% έναντι αύξησης 24,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020. Σε σύγκριση με τον δείκτη Φεβρουαρίου 2022 παρουσίασε αύξηση 5,2%, έναντι μείωσης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.

Επίσης, ο μέσος Γ.Δ. του 12μήνου Απριλίου 2021 - Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γ.Δ. του δωδεκαμήνου Απριλίου 2020 - Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 26,2% έναντι μείωσης 7,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων. Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 34,6% τον Μάρτιο του 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, οφείλεται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 50,3% και στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες Ευρωζώνης κατά 8%.


Η αγορά των μετάλλων

Η εξισορρόπηση των τιμών των μετάλλων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού, μιας και όπως τονίζουν οι ειδικοί του χώρου αβέβαιη παραμένει η αποκλιμάκωση, όπως και η επιστροφή των τιμών μετάλλων στα επίπεδα προς κρίσης.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Καβαλόπουλο, γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, «οι αυξήσεις πρώτων υλών, οι πολύ μεγάλες αυξήσεις ενέργειας, οι υπέρογκες αυξήσεις στα θαλάσσια ναύλα σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις μεταφορές, συνεχίζουν να συνθέτουν ένα δύσκολο πολυσύνθετο πλαίσιο λειτουργίας του εξορυκτικού κλάδου. Παρά το ότι τα εξαγώγιμα εξορυκτικά προϊόντα γνωρίζουν μεγάλη ζήτηση και οι τιμές τους είναι ανοδικές, τα γενικότερα προβλήματα συμπιέζουν, έως και εξαφανίζουν, τα όποια κέρδη.

Προσθέτει, δε, ότι η έλλειψη σε κατηγορίες μετάλλων, όπως ο χάλυβας, οδηγούν σε αναπροσαρμογή των σχεδίων παραγωγής στον βιομηχανικό και τον κατασκευαστικό τομέα, ενώ η ζήτηση για προϊόντα έλασης και διέλασης αλουμινίου έχει σημειώσει διψή- φιες αυξήσεις στην Ευρώπη, κατά 13% και 25% αντίστοιχα.