Αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και το σχέδιο αντίδρασης της Ευρώπης απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Ωστόσο μέχρι να τελειώσει ο Μάιος αλλεπάλληλες θα είναι οι συσκέψεις και οι συναντήσεις που θα γίνουν σε επίπεδο υπουργών με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου.
Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και το σχέδιο αντίδρασης της Ευρώπης απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Ωστόσο μέχρι να τελειώσει ο Μάιος αλλεπάλληλες θα είναι οι συσκέψεις και οι συναντήσεις που θα γίνουν σε επίπεδο υπουργών με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου.
Η αρχή θα γίνει τη Δευτέρα 16 Μαΐου με την ανακοίνωση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν για την πορεία των οικονομιών των κρατών-μελών. Πρόκειται για μία πρώτη αποτίμηση για τις επιπτώσεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση στην ευρωπαϊκή οικονομία, την πιθανή διάρκεια αλλά και ένταση που θα έχει. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις θα αποτελέσουν τη βάση για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Eurogroup στις 23 Μαΐου με θέμα, μεταξύ άλλων, το αν η ρήτρα διαφυγής θα παραμείνει ενεργοποιημένη και το 2023 ή όχι.
Στα μέσα της εβδομάδας, την Τετάρτη 18 Μαΐου η Ευρώπη σχεδιάζει να δώσει την δική της απάντηση απέναντι στην ενεργειακή κρίση (RePower EU). Βασικό συστατικό στοιχείο, η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς αναζητά εναλλακτικές λύσεις για τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Για την ελληνική πλευρά, ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται η επόμενη εβδομάδα (23-27 Μαΐου) καθώς εκτιμάται ότι τότε θα δοθεί στη δημοσιότητα η 14η έκθεση αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Μία έκθεση βάση της οποίας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, στη συνεδρίαση του Ιουνίου, αναμένεται να καταλήξουν στους όρους εξόδου της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας αλλά και την εκταμίευση των δύο δόσεων, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η μία από τις δύο δόσεις σχετίζεται με τα 744 εκατ. ευρώ τα οποία δεν είχαν εκταμιευθεί το καλοκαίρι του 2019 και εκκρεμεί από τότε. Πρόσφατα μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει ότι στο Eurogroup του Ιουνίου η Ελλάδα θα καταθέσει το αίτημα για έξοδο της χώρας από το συγκεκριμένο καθεστώς στα τέλη Αυγούστου.
Ο μήνας αυτός θα κλείσει με τη συνάντηση των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε. στις 30 και 31 Μαΐου, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση στην Ευρώπη μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ερωτηματικό παραμένει το αν τελικά στη συγκεκριμένη συνάντηση οι ευρωπαίοι ηγέτες θα καταφέρουν να βρουν μία κοινή συνισταμένη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και γενικότερα την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη και την απεξάρτηση της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Η Ελλάδα, αναμένεται να προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής με συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων οι οποίες θα αφορούν στην θέσπιση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, την αποσύνδεση της τιμής του καυσίμου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και κοινές ευρωπαϊκές προμήθειες καυσίμων. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που στη Σύνοδο Κορυφής δεν επιτευχθεί κάποιας μορφής συμφωνία, η Αθήνα έχει ήδη ανακοινώσει το δικό της σχέδιο, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι επιβαρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων το επόμενο χρονικό διάστημα.