Νέος «τυφώνας» σάρωσε την αγορά κρυπτονομισμάτων, με την «αιμορραγία» του terraUSD, ενός από τα μεγαλύτερα stablecoins του πλανήτη, να προκαλεί τριγμούς και στα υπόλοιπα cryptos.
Των Έφης Τριήρη και Νατάσας Στασινού
Νέος «τυφώνας» σάρωσε την αγορά κρυπτονομισμάτων, με την «αιμορραγία» του terraUSD, ενός από τα μεγαλύτερα stablecoins του πλανήτη, να προκαλεί τριγμούς και στα υπόλοιπα cryptos.
Τα κρυπτονομίσματα παρασύρθηκαν σε ένα αλλεπάλληλο sell off αυτή την εβδομάδα μαζί με το υπόλοιπο ριψοκίνδυνο ενεργητικό, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη και οι επενδυτές φοβούνται για τον αντίκτυπο της πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής στην οικονομία. Το κύμα ρευστοποιήσεων κατέβασε τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων στο 1,12 τρισ. δολάρια, περίπου στο ένα τρίτο του επιπέδου που βρισκόταν πέρυσι τον Νοέμβριο, με βάση στοιχεία της CoinMarketCap, με περισσότερες από το 35% των απωλειών αυτών αυτή την εβδομάδα.
Ήδη, από την Τετάρτη έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης είχαν εξανεμιστεί περισσότερα από 200 δισ. δολάρια από την αγορά ψηφιακών νομισμάτων, με τους αναλυτές να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι ότι οι απώλειες θα συνεχιστούν προκαλώντας ντόμινο που θα είναι δύσκολο να σταματήσει.
Το bitcoin βούλιαξε προς στιγμή στα 25.401 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020, υποχωρώντας περίπου 10% από τα επίπεδα της Τετάρτης, προτού ανακάμψει πάνω από τα 28.000 δολάρια. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα υποχώρησε επί οκτώ συναπτές συνεδριάσεις, στο πιο παρατεταμένο σερί από τον Μάρτιο του 2020, έχοντας χάσει το ένα τρίτο της αξίας του, ήτοι 13.000 δολάρια, και καταγράφοντας απώλειες άνω του 45% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Το ether υποχώρησε ενδοσυνεδριακά περίπου 16%, στα 1.700 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021.
Μετά το terraUSD που έπεσε την Τετάρτη κάτω από το φράγμα της απόλυτης ισοτιμίας του με το δολάριο, σειρά είχε χθες το tether που υποχώρησε κάτω από ένα προς ένα έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας προς στιγμή τα 95 σεντ. Το «αδελφάκι» του terraUSD, το luna, υποχώρησε 99%, μόλις στα 5 σεντ, με την αξία του να είναι πλέον μικρότερη ακόμη και από την αντίστοιχη του dogecoin που κυμαίνεται στα 8 σεντ. Από τη δίνη της αγοράς cryptos δεν γλίτωσαν ούτε τα διαπραγματεύσιμα προϊόντα (ETP), με ένα εξ αυτών, το 21shares terra ETP, να βουλιάζει 99%, σε 0,01 ελβετικό φράγκο, έχοντας σχεδόν εξανεμιστεί από την αγορά. Αντίστοιχου μεγέθους ήταν και η πτώση του vaneck terra ETN.
Στον θαυμαστό κόσμο των κρυπτονομισμάτων ακόμη και τα προϊόντα εκείνα που σχεδιάστηκαν με στόχο να είναι πιο σταθερά και ασφαλή δεν αποφεύγουν το τρενάκι του τρόμου. Ο λόγος για τα stablecoins, που προκαλούν τριγμούς τα τελευταία 24ωρα στις αγορές με την κατάρρευση του terraUSD, αλλά και τη διολίσθηση του tether, του μεγαλύτερου stablecoin στον κόσμο, κάτω από το 1 δολάριο.
Τι είναι όμως τα stablecoins;
Πρόκειται για ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού, που σχεδιάστηκαν κατά τρόπο ώστε να μιμούνται τη συμπεριφορά των κανονικών νομισμάτων. Υπόσχονται στους επενδυτές περιορισμένη μόνο μεταβλητότητα, ανάλογη με αυτή που βλέπουμε για παράδειγμα στο δολάριο και το ευρώ και υποτίθεται ότι αποφεύγουν τις βίαιες διακυμάνσεις, που βιώνουν τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, το ether ή το dogecoin. Το terraUSD και το tether, για παράδειγμα, πωλούνταν έναντι 1 δολαρίου και υπόσχονταν στους επενδυτές ότι θα μπορούν να τα ρευστοποιήσουν τουλάχιστον σε αυτή την τιμή.
Τα είδη - Πού στηρίζονται
Πολλά stablecoins συνδέονται άμεσα με ένα νόμισμα fiat με αναλογία 1: 1. Ο κεντρικός εκδότης διατηρεί ένα ποσό του κανονικού νομίσματος στο αποθεματικό και εκδίδει αντίστοιχης αξίας stablecoins. Οι χρήστες μπορούν να τα ανταλλάσσουν ελεύθερα. Μία δεύτερη κατηγορία είναι τα stablecoins που συνδέονται με μεγάλα κρυπτονομίσματα, όπως το ether, ή με εφαρμογές DeFi. Και τέλος υπάρχουν εκείνα που στηρίζονται σε αλγόριθμους για τη διαχείριση της προσφοράς, της ζήτησης και κατά συνέπεια της αξίας τους. Το terraUSD είναι εξ αυτών που στηρίζονται σε αλγόριθμο.
Πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος
Ο αλγόριθμος έχει ως στόχο να διατηρεί τη σταθερότητα των stablecoins (και την εμπιστοσύνη των επενδυτών) μέσω ενός συνδυασμού μαθηματικών εξισώσεων και ενεργών συναλλαγών. Στην περίπτωση του terraUSD, για παράδειγμα, οι επενδυτές μπορούν να ανταλλάξουν μία μονάδα του, ανεξάρτητα από την τιμή στην οποία διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή, με luna αξίας 1 δολαρίου. Αυτό σημαίνει ότι αν η αξία του terraUSD πέσει κάτω από αυτό το όριο, δημιουργείται μια ευκαιρία αρμπιτράζ. Οι δημιουργοί του νομίσματος βασίζονταν σε αυτόν τον μηχανισμό για να το διατηρούν κοντά στο 1 δολάριο. Τελικά η αξία του υποχώρησε προσωρινά ακόμη και κάτω από τα 30 σεντς.
Πόσα και γιατί είναι δημοφιλή;
Υπάρχουν δεκάδες stablecoins διαθέσιμα στην αγορά. Το μεγαλύτερο με διαφορά είναι το tether, που εκδίδει η Tether Holdings. Περισσότερα από 69 δισεκατομμύρια τethers βρίσκονται σε κυκλοφορία, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Τα stablecoins δεν άργησαν να κερδίσουν την προσοχή των επενδυτών, αφού θεωρήθηκαν ως μία «γέφυρα» ανάμεσα σε δύο κόσμους που δεν μπορούν εύκολα να συνδυαστούν: τα κρυπτονομίσματα και την παραδοσιακή χρηματοοικονομική. Διευκολύνουν επίσης τη μεταφορά κεφαλαίων σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, πολλά από τα οποία δεν έχουν σχέσεις με τράπεζες. Επιτρέπουν επίσης φθηνές μεταφορές χρημάτων με τη χρήση του blockchain αντί των παραδοσιακών συστημάτων πληρωμών.
Οι προειδοποιήσεις των ρυθμιστικών αρχών
Ήδη από το καλοκαίρι του 2021 σε κοινή έκθεσή τους το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η Fed καλούσαν τους νομοθέτες να υιοθετήσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την εποπτεία των stablecoins κατά τον ίδιο τρόπο που ελέγχονται οι τράπεζες. Τόνιζαν δε πως η αγορά των stablecoins έχει γιγαντωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δημιουργείται μία κατάσταση στην οποία τεράστιες ποσότητες ψηφιακών νομισμάτων ίσης αξίας με το δολάριο ανταλλάσσονταν χωρίς να περνούν καθόλου από το τραπεζικό σύστημα. «Είναι σαν money funds, είναι σαν τραπεζικές καταθέσεις και αναπτύσσονται εντυπωσιακά γρήγορα, χωρίς όμως να υπάρχει το ανάλογο ρυθμιστικό πλαίσιο» είχε πει ο Τζερόμ Πάουελ σε ακρόασή του στο Κογκρέσο πέρυσι. Ωστόσο, δεν έγιναν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις για ένα αυστηρό πλαίσιο ρύθμισης και εποπτείας.