Δέκα ακόμη Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου άνοιξαν λογαριασμούς στην Gazprombank, διπλασιάζοντας τον συνολικό αριθμό των πελατών που ετοιμάζονται να πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, όπως ζήτησε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Δέκα ακόμη Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου άνοιξαν λογαριασμούς στην Gazprombank, διπλασιάζοντας τον συνολικό αριθμό των πελατών που ετοιμάζονται να πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, όπως ζήτησε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Συνολικά είκοσι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει λογαριασμούς, με άλλους 14 πελάτες να ζητούν τα έγγραφα που χρειάζονται για να τους δημιουργήσουν, είπε άτομο με γνώση του θέματος στο Bloomberg, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν εμπιστευτικά θέματα. Αρνήθηκε να προσδιορίσει τις εταιρείες.
Οι Ευρωπαίοι αγοραστές αγωνίζονται εδώ και εβδομάδες για να αποφασίσουν πώς μπορούν να ανταποκριθούν στην εντολή του Πούτιν να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια από την 1η Απριλίου και να μην παραβιάσουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβλήθηκαν για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό, οι πελάτες πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς: έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια στην Gazprombank. Αφού η Πολωνία και η Βουλγαρία απέρριψαν αυτούς τους όρους, η Gazprom διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς αυτές στα τέλη Απριλίου.
Πάντως, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο δεν δίστασε να πει ότι δεν θα ήταν κακό να γίνονται οι πληρωμές για τις ρωσικές προμήθειες σε ρούβλια. «Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια στην Gazprom», παραδέχτηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Διατύπωσε και προτάσεις στον Μπάιντεν, τονίζοντας ότι συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο την ιδέα της δημιουργίας ενός καρτέλ αγοραστών πετρελαίου για τον έλεγχο των τιμών.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε την Τετάρτη ότι οι εταιρείες θα μπορούν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια χωρίς να παραβιάζουν τους περιορισμούς.
Καθώς οι προθεσμίες πληρωμής για τις προμήθειες του Απριλίου πλησιάζουν αργότερα αυτόν τον μήνα για μεγάλους αγοραστές από τη Δυτική Ευρώπη, η Ρωσία έχει κινηθεί για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της ΕΕ ότι ο μηχανισμός πληρωμών ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις. Πρόσωπο κοντά στη Gazprom είπε ότι οι τρέχοντες όροι σημαίνουν ότι η συναλλαγή ουσιαστικά ολοκληρώνεται μόλις ο αγοραστής πληρώσει ξένο νόμισμα στην Gazprombank, καθώς η μεταγενέστερη μετατροπή σε ρούβλια είναι αυτόματη και δεν αφορά την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ.
naftemporiki.gr