Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022 09:03

Market Beat: Οι μετρήσεις του πληθωρισμού «προσγειώνουν» τις προσδοκίες για τις μετοχές  

Χθες η πορεία των δεικτών στην Αθήνα περιλάμβανε μια ανοδική πορεία από την κυριαρχία της ζήτησης που οδήγησε τον ΓΔ στις 877 μονάδες μετά από τρεις ώρες και μισή ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Κατόπιν αναζήτησαν και όρισαν μια σχέση ισορροπίας κοντά στις 875 μονάδες ως τις 15:30 την ώρα δηλαδή που θα ήταν γνωστή στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία η μέτρηση του πληθωρισμού στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Αν και το σημαντικό για όλους τους επενδυτές ήταν ότι η Fed που θα επηρεαζόταν περισσότερο από όλες τις Κεντρικές Τράπεζες είχε ήδη προσχωρήσει στην επιθετικότερη πολιτική νομισματικής σύσφιξης και θα μπορούσε να γίνει ακόμα επιθετικότερη. 

  • Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street εμφανίζουν αρνητικές μεταβολές της τάξης του -0,2% που ειδοποιούν για πτωτικό άνοιγμα αργότερα. Ομοίως πτωτικές είναι οι μεταβολές των ΣΜΕ για τους ευρωπαϊκούς δείκτες. 
  • Τα κύρια προγραμματισμένα γεγονότα για την ημέρα είναι τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου οι: Τράπεζα Πειραιώς, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Coca Cola HBC, Titan Cement, ενώ αναμένεται και η ανακοίνωση για πιθανές αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece. 
  • Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν κατά 5% σε μια νύχτα, παρασύροντας τον S&P 500 κατά -1,65% και τον Nasdaq κατά 3,2%. Ο Nasdaq έχει υποχωρήσει σχεδόν 8% τον Μάιο μέχρι στιγμής και περισσότερο από 25% φέτος.
  • Η αβεβαιότητα για σχεδόν τα πάντα εκτός από τις αυξήσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ έχει ωφελήσει το δολάριο. Διατήρησε το ευρώ κοντά στα πρόσφατα χαμηλά αφού αγόραζε 1,0524 δολάρια σήμερα. Ενώ  κυμαινόταν γύρω στα 129,78 γεν. Ενώ οι ασιατικοί δείκτες υποχωρούν κάτω από έντονες πιέσεις με διεύρυνση των απωλειών.
  • Στη διαπραγμάτευση των βασικών εμπορευμάτων, το πετρέλαιο παρέμεινε σήμερα σταθερό μετά την άνοδο της Τετάρτης εν μέσω ανησυχιών για τις ροές φυσικού αερίου προς τα δυτικά από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Οι δυο τελευταίες συνεδριάσεις έχουν αποτυπώσει μάχες για τις αποτιμήσεις των μετοχικών αξιών  στις οποίες αρχικά η ζήτηση κυριαρχεί. Την εκφράζουν οι θεσμικοί που θεωρούν πως η διόρθωση που προέκυψε μετά την αναγγελία και την εφαρμογή από την Fed των μέτρων σύσφιξης είναι αρκετή. Γιατί τα εταιρικά αποτελέσματα είναι  αξιόλογα και υπάρχει επιβράδυνση της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία αλλά δεν υπάρχει στον ορίζοντα ύφεση στους επόμενους 12 μήνες. Αγοράζουν στο πρώτο μέρος ανεβάζοντας τις τιμές αλλά την άνοδο αυτή σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οι θεσμικοί που δίνουν περισσότερες πιθανότητες στην ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας των ΗΠΑ. Καθώς εκτιμούν ότι η σύσφιξη θα προχωρά, έστω με αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά αυτή η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού θα καταστρέψει σημαντικό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας .  Συμμετέχουν λοιπόν στις συναλλαγές με στόχο τη ρευστοποίηση θέσεων σε μετοχικές αξίες με ταυτόχρονη αναζήτηση ασφαλέστερων επενδυτικών λιμένων. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει τις αλλαγές πρόσημου στις μεταβολές των βασικών δεικτών στην Ευρώπη τις ΗΠΑ και στην Αθήνα που κυριαρχούν στις συναλλαγές οι ξένοι θεσμικοί. 

Σήμερα ωστόσο Πέμπτη 12/5 θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου οι: Τράπεζα Πειραιώς, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Coca Cola HBC, Titan Cement, ενώ αναμένεται και η ανακοίνωση για πιθανές αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece.

Οι χθεσινές διεθνείς αναταράξεις

Έτσι χθες η πορεία των δεικτών στην Αθήνα περιλάμβανε μια ανοδική πορεία από την κυριαρχία της ζήτησης που οδήγησε τον ΓΔ στις 877 μονάδες μετά από τρεις ώρες και μισή ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Κατόπιν αναζήτησαν και όρισαν μια σχέση ισορροπίας κοντά στις 875 μονάδες ως τις 15:30 την ώρα δηλαδή που θα ήταν γνωστή στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία η μέτρηση του πληθωρισμού στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Αν και το σημαντικό για όλους τους επενδυτές ήταν ότι η Fed που θα επηρεαζόταν περισσότερο από όλες τις Κεντρικές Τράπεζες είχε ήδη προσχωρήσει στην επιθετικότερη πολιτική νομισματικής σύσφιξης και θα μπορούσε να γίνει ακόμα επιθετικότερη. 

Είναι ορισμένες χρονικές περίοδοι που η Αθήνα μπορεί να έχει τις ιδιομορφίες της και τις εταιρίες της που εξαρτώνται λιγότερο από την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά δεν έχει ως κυρίαρχους στις συναλλαγές τους εγχώριους επενδυτές. Οι δε ξένοι θεσμικοί κινούνται στην Αθήνα έχοντας την αγορά τοποθετημένη εντός του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι και επηρεάζονται άμεσα από τη δυναμική των χρηματιστηρίων της έδρας της εταιρίας τους. Σε μια τέτοια φάση έχει εισέλθει η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,3% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας τη μικρότερη άνοδο από τον περασμένο Αύγουστο. Τον Μάρτιο είχε πραγματοποιήσει άλμα 1,2%, το μεγαλύτερο από τον Σεπτέμβριο του 2005. Σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 8,3%. Ενώ ορισμένοι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν από τη βελτίωση από έτος σε έτος, άλλοι παρατήρησαν ότι ο πληθωρισμός ήταν ακόμα καυτός και ότι αυτό τονίστηκε από το ράλι των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου. Ο Tim Ghriskey της Ingalls & Snyder τόνισε: Όλα αυτά αφορούν την ανησυχία για μια ύφεση. Τα μεγέθη του πληθωρισμού που πήραμε δεν ήταν καλοί, ήταν χειρότεροι από τις προσδοκίες... Υπάρχουν υψηλές τιμές των τροφίμων και αυξανόμενη ανησυχία ότι τα μεγέθη του πληθωρισμού θα παραμείνουν σταθερά στην υψηλή πλευρά. Νωρίτερα, ο Jim Paulsen, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στο The Leuthold Group στη Μινεάπολη, είχε την άποψη πως το ποτήρι ήταν μισογεμάτο, επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός, αν και ακόμα υψηλός, φαινόταν να έχει αρχίσει να μετριάζεται.

Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 326,63 μονάδες ή 1,02%, στις 31.834,11, ο S&P 500 έχασε 65,87 μονάδες ή 1,65% στις 3.935,18 και ο Nasdaq σημείωσε πτώση -3,18%, καταλήγοντας στις 11.364,24. Ο S&P έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Μαρτίου 2021 και 18% κάτω από το ρεκόρ του στις 3 Ιανουαρίου. Ο δείκτης μετοχών της MSCI σε όλο τον κόσμο υποχώρησε 0,88%, σημειώνοντας το χαμηλότερο κλείσιμό του από τον Νοέμβριο του 2020.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να ξεφύγει η Αθηναϊκή αγορά από την νευρικότητα και την αναζήτηση ενός πραγματικά σκληρού πυθμένα. 

Η Αθήνα χθες

Η ανακοίνωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ τον έφερε ελαφρώς ψηλότερα από τις προσδοκίες των αγορών. Τότε απόλυτα συντονισμένα όλοι οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη εμφάνισαν κατακόρυφη σχεδόν πτώση. Πέρασε σε απώλειες ο ΓΔ για 20 λεπτά από τις 15:50 ως τις 16:15 και όπως είναι λογικό, για να αναιρεθούν κέρδη +1,5% σε 20 λεπτά, υπήρξε εκτίναξη των ρυθμών με τους οποίους άλλαζαν χέρια οι μετοχές. 

Οι επενδυτικές επιφυλάξεις στο εξωτερικό εξατμίστηκαν γρήγορα και για αυτό την ώρα που έκλεινε η Αθήνα οι περισσότεροι δείκτες είχαν επιστρέψει στην κορυφή από την οποία γκρεμίστηκαν. Αυτό δεν έγινε δυνατό εδώ, καθώς η καλύτερη θετική μεταβολή, μετά το -0,13% στον πυθμένα των 859,71 μονάδων, ήταν το +0,70% στις 866,9, ενώ ο Europe Stoxx600 στις 15:30 ήταν στο +1,3% και εκεί ήταν και στις 17:00. 

Τον μέσο όρο της Αθήνας οι ισχυροί θεσμικοί άφησαν στις 865,6 και οι δημοπρασίες τον έκλεισαν στις 862,66 με άνοδο +0,21%. Για δεύτερη μέρα στη σειρά η αγορά κάνει αυτό που ειδοποιήσαμε πως θα γίνει μετά το πέρασμα του ΔΤΡ κάτω από τις 661 μονάδες. Παραπατάει, γιατί οι Τράπεζες, το δεκανίκι της δεν την βοηθά. Αλλά συνήθως όταν αυτή η μιζέρια διακόπτεται, οι αποτιμήσεις εκτινάσσονται. Χθες οι μετοχές εκτός 25άρη προτιμήθηκαν και αυτό ήταν καλό σημάδι.   

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,3% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας τη μικρότερη άνοδο από τον περασμένο Αύγουστο. Τον Μάρτιο είχε πραγματοποιήσει άλμα 1,2%, το μεγαλύτερο από τον Σεπτέμβριο του 2005. Σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 8,3%. Πρόκειται για την πρώτη ετήσια επιβράδυνση από τον περασμένο Αύγουστο. 

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -1,02% ή 326,63 μονάδες στις 31.834,11, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,65% στις 3.935,18 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -3,18% στις 11.364,24 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Dow (+2,7%) και Chevron (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Apple (-5,2%) και Salesforce (-3,3%). Η μετοχή της Netflix υποχώρησε σε χαμηλό πέντε ετών περίπου με το -6,3%. Σύμφωνα με το Marketwatch, η ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων τριμήνου στις 19 Απριλίου προκάλεσε κύμα ρευστοποιήσεων με τον τίτλο να έχει χάσει το 51% της αξίας του σε λιγότερο από ένα μήνα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε εκτίναξη +6% ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,7%. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά επτά μονάδες βάσης στο 2,92%.

ΕΥΡΩΠΗ

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών με τους επενδυτές να αντιδρούν μετά από τις ανακοινώσεις της μέτρησης του πληθωρισμού. Στο 7,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή (Destatis).

Τον Μάρτιο είχε φτάσει στο 7,3%, με κύριο οδηγό την εξέλιξη των τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Αυτό που ξεχωρίζει στον Απρίλιο είναι οι άνω του μέσου όρου αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, γεγονός που δείχνει τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +1,74% στις 427,59 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,44% στις 7.347,66 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +2,17% στις 13.828,64 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +2,50% στις 6.269,73 μονάδες. Οι δείκτες των χρηματιστηρίων της περιφέρειας του ευρώ ενισχύθηκαν πάνω από +2% με τον ιταλικό ΜΙΒ στο +2,84% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ +2,13%. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πιθανό να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στις αρχές του τρίτου τριμήνου της φετινής χρονιάς, ενώ μια αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει λίγες εβδομάδες αργότερα.

ΧΑ

Με εμπόδιο στην ανοδική τάση τις Τράπεζες μικρό το κατά +0,21% κέρδος

Οι συναλλασσόμενοι με χαμηλότερους από την προηγούμενη συνεδρίαση  ρυθμούς, έδειξαν αποφασισμένοι να οδηγήσουν  την αγορά πάνω από τις 860 μονάδες για να οριστεί ως σκληρός πυθμένας στην πτώση τον Μάη οι 848,84 από την Τρίτη. 

Η ανοδική κίνηση της αγοράς μετά από την πτώση της περασμένης εβδομάδας και της Δευτέρας, συνεχίστηκε σήμερα και οι απώλειες σε (8) blue chip τονίζουν ότι έκλεισαν τελικά 15 ανοδικά με τις ΔΕΗ ΟΛΠ στα αμετάβλητα, ενώ στο ρόλο του οδηγού της πτωτικής τάσης βρέθηκαν:  οι ΑΛΦΑ -1,96%, ΜΠΕΛΑ -1,38%, ΕΤΕ -1,16%, ΟΠΑΠ -0,97%, ΕΥΡΩΒ -0,84% και ΤΕΝΕΡΓ -0,61% που ώθησαν καθοδικά με απώλειες από -0,6% και πάνω. Στον αντίποδα ώθησαν ανοδικά τα κέρδη των ΒΙΟ +5,12%, ΣΑΡ +2,99%  ΚΟΥΕΣ +2,18%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,84%, και ΕΛΧΑ +1,64% με τα υπόλοιπα με άνοδο από +0,13% ως +1,48% για να ενισχυθεί τελικά  ο ΓΔ κατά +0,21%, με κλείσιμο στις 862,66  μονάδες και τζίρο στα 86,065 εκατ. ευρώ. 

Με κίνηση ως τις 14:05 ανοδική  πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο ως την κορυφή της ημέρας, ο ΓΔ βρέθηκε δυο φορές οριακά  ψηλότερα από τις 877 μονάδες. Μετά οι πιέσεις του έδωσαν καθοδική δυναμική και στις 15:58 πέρασε κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο (860,85). Στις 16:15  οι θεσμικοί επενδυτές αποφάσισαν πως οι 859,71 θα ήταν το κατώτερο μέρας. Για αυτό από τότε κινούσαν την αγορά ανοδικά αυξάνοντάς τις θέσεις τους σε 15 blue chip, διαμορφώνοντας απώλειες σε 8 υπολογίζοντας το μέγεθος και το πρόσημο της μεταβολής των χρηματιστηρίων του ευρώ. Η πτώση προέκυψε από ένα απότομο κύμα  εντολών πώλησης από τις 15:30, που προκλήθηκε από τα μακροοικονομικά  δεδομένα των ΗΠΑ μετά μια ώρα και 25 λεπτά από την εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 877,25 μονάδες. Στο δεύτερο μέρος ο Γενικός Δείκτης αφού πέρασε σε αρνητικό πεδίο και έγραψε κατώτερο στις 859,71 αντέδρασε παρέμεινε μονίμως με ανοδική δυναμική και στις 17:00 βρέθηκε οριακά κάτω από τις 865,7 μονάδες. 

Το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 1,61 μονάδων το διαδέχθηκαν αμέσως κύματα εντολών αγοράς και στις 14:05 ήρθε η εμφάνιση ημερήσιου υψηλού στις 877,25 μονάδες. Η κατρακύλα από εκεί οδήγησε στο κατώτερο των 859,71 μονάδων η μεταβολή, στο κατώτερο μέρας  ήταν –0,13%, στις 16:15. Στο ανώτερο μέρας, η μεταβολή ήταν +1,91% (στις 877,25 μονάδες) και εμφανίστηκε στις 14:05. Ξεχώρισε σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό η σταθερής κλίσης πλάγια  πορεία του μετά τις 14:23 ως τις 15:30 με  κίνηση ανάμεσα τις 874 και 875,5 μονάδες. 

Τα διεθνή χρηματιστήρια

  • Σήμερα, όσο λειτουργούσε η Αθήνα, οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν εικόνα ανοδική  μετά από ανοδικό ξεκίνημα που διαρκώς μεγάλωνε με τους S&P500 σε άνοδο  +0,8% και Nasdaq με κέρδη  πάνω από +0,5%, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για ανοδικό άνοιγμα. Η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν νευρικής ανοδικής δυναμικής με σταθερά θετικές μεταβολές στους ευρωπαϊκούς δείκτες εκτός του DAX, με κίνηση σε θετικό πεδίο μόνιμα. Η μεταβολή του DAX άλλαξε για μερικά λεπτά μετά την νευρικότητα στην πορεία των δεικτών όταν ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός Απριλίου στις ΗΠΑ. 

  • Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 3,507% την προηγούμενη έπεσε στο 3,461% έχοντας φθάσει στο 3,533% ενδοσυνεδριακά. 

Ήταν μια ακόμα μέρα με τους επενδυτές να έχουν πριν το άνοιγμα  διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων σε ορισμένα από τα blue chip, δηλαδή υπήρξαν αρκετές μετοχές με κίνηση μόνιμα σε θετικό πεδίο. Αλλά μετά το πρώτο μέρος, διαπιστώνοντας την σκληρότητα της οροφής στις 877 μονάδες λειτούργησαν υπέρ πτώσης, σε απόλυτο συντονισμό με την πτώση για μισή ώρα σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα 

Οι επενδυτές με μέτριο τζίρο, και μέτριας επίσης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 862,66 από 860,85 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,21% ή 1,81 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 86,065 από 103,938 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 7,138 από 2,867 εκατ. ευρώ, και την ΜΥΤΙΛ αφορούσαν 1,606 εκατ. ευρώ, την ΜΠΕΛΑ 1,284 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ 1,148 εκατ. ευρώ, την ΜΟΗ 886.019 ευρώ, την ΠΑΠ 696.094 ευρώ, τη ΔΕΗ  621.472 ευρώ, την ΑΛΦΑ 551.106 ευρώ, την ΟΤΟΕΛ 178.000 ευρώ, και την ΦΡΛΚ 167.500 ευρώ. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 64 από 43 την Τρίτη 10/5 και 34 από 59 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 19 από 18. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 61,976 από 61,834 δις ευρώ.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,18% στις 2072,22 από 2075,86 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  3,64 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της Τρίτης 10/5,  ενώ ο FTSEΜ κέρδισε +1,27%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Η αισιοδοξία περισσεύει στα ΣΜΕ του FTSE25

Για άλλη μια μέρα παρά την πτώση τελικά του δείκτη των blue chip το κλείσιμο των ΣΜΕ ορίστηκε ψηλότερα από αυτό του 25άρη. Ωστόσο οι εγχώριοι αναλυτές δεν έχουν την αντίστοιχη αισιοδοξία στις προβλέψεις τους. Η Merit Sec. αναφέρει: Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι πτωτική με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 889,53 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 850 και 840 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 880 και 890 μονάδες. Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μόνιμα πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης στο πρώτο μέρος. Ενώ στο δεύτερο, η εισαγόμενη από τα διεθνή νευρικότητα του έδωσε πορεία πάνω και κάτω από αυτό. Το άνοιγμα στις 2080,59 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 4,73 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 3,64 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 13:54 και ήταν οι 2117,19 από 2109,09 μονάδες. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:15 και ήταν οι 2067,71 από 2044,60 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2072,22 από 2075,86 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,18% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε  στα 16,542 από 17,433 εκατ. ευρώ την Τρίτη 10/5/22. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μαΐου ο όγκος διαμορφώθηκε 1157 από 1405 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2118,75 από 2104,50 μονάδες κατώτερο τις 2065,00 από 2044,00 και τελευταίες πράξεις στις 2073,00 από 2074,00 με τιμή κλεισίματος τις 2084,00 από 2077,50 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια διαμορφώθηκαν σε 2705 από 2788. Διακινήθηκαν επίσης 916 από 359 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο στις 2115,50 από 2104,75 μονάδες και κατώτερο τις 2064,00 από 2050,00, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2084,00 από 2080,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2082,75 από 2077,50, ενώ η σειρά απόκτησε 714 από 545 ανοικτά ΣΜΕ.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Μαΐου διακινήθηκαν 4 από 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100,00 και τις 2150 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Ιουνίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της τρέχουσας σειράς, Μαΐου, διακινήθηκαν 6 από 4 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2000 και τις 2050 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Ιουνίου εμφανίστηκε όγκος 20 συμβολαίων από 2 για τιμή εξάσκησης στις 2000 μονάδες. 

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Τρίτης 10/5, τις 577,02 μονάδες με μεταβολή -0,23%. Χθες, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 569,68 μονάδων (-1,27%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 578,35 (+0,23%), και ανώτερο τις 591,44, (+2,50%) έκλεισε στις 571,15 μονάδες με μεταβολή -1,02%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 31,543 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-1,96%) απασχόλησε 11,932 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-1,16%) 9,004 εκατ., η ΠΕΙΡ (+1,05%) απασχόλησε 2,440 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-0,84%) απασχόλησε 7,616 από 8,311 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο κ. Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ σημείωνε χθες: Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη και η απώλεια των 600 μονάδων του δείκτη Τραπεζών, όπου πλέον αποτελεί και κρίσιμη αντίσταση του εν λόγω δείκτη. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική κάτω από αυτές τις τιμές, με την κατάκτηση των 630 μονάδων να είναι αναγκαία για την επαναφορά του σε ανοδική τροχιά. Οι 560 μονάδες και τα χθεσινά χαμηλά αποτελούν ενδιάμεσο επίπεδο στήριξης, με τις 540 και 500 μονάδες να διαμορφώνουν τις επόμενες διαγραμματικές στηρίξεις του κλαδικού δείκτη.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 577,50 από 583,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν στο 0. 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι διατηρήθηκαν  στα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου, αλλά παρέμειναν αξιόλογοι.  Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 12.049 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 118.278 από 112.924 και τιμή κλεισίματος στα 0,963 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 1043 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 1.391 από 348. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 7174 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,34 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 27.700. Διακινήθηκαν 20 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έγιναν 160 από 140 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΕΥΡΩΒ με 7614 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 0,909 ευρώ και έγιναν 35.207 από 34.196 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 1080 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έγιναν 1080 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1223 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,26 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 29.489 από 30.137. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έμειναν 20 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 693 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ λήξης Ιουνίου, τα 594 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ και τα 517 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo συνεχίστηκε και απλώθηκε στα 22.478 συμβόλαια για την ΔΕΗ, στα 3.500 για ΟΤΕ, στα 3.500 γι ΕΛΧΑ και στα 2.500 για ΕΛΠΕ. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Τα ‘μαύρα σύννεφα’ που έχουν μαζευτεί πάνω από τις Οικονομίες, δεν επιτρέπουν αισιόδοξα σενάρια προς το παρόν, με την τάση του συνόλου των διεθνών δεικτών να είναι ξεκάθαρα πτωτική. Η απώλεια ισχυρών διαγραμματικών βάσεων των Αμερικανικών δεικτών, επιβάρυναν ακόμη περισσότερο την τεχνική τους εικόνα, επιβάλλοντας την τάση και στις υπόλοιπες Αγορές.

Όποια προσπάθεια αντίδρασης γίνεται τις τελευταίες συνεδριάσεις, δεν υποδηλώνει τίποτα παραπάνω από μια αντίδραση στην πτώση των τελευταίων ημερών. Η τάση παραμένει έντονα πτωτική, με τους ταλαντωτές να αφήνουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια διόρθωσης.

Ο πληθωρισμός στην Αμερική για τον μήνα Απρίλιο βγήκε αυξημένος κατά 8,3% σε ετήσια βάση και 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ψηλότερα και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αυτή η εξέλιξη διαψεύδει τις προβλέψεις των πιο αισιόδοξων ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφώσει.

Τεχνικά, ο ΓΔΧΑ αντέδρασε από το 61,8% της ανόδου μετά τον πόλεμο και τις 850 μονάδες, έχοντας απολέσει τις σημαντικότερες στηρίξεις. Η προσπάθεια αντίδρασης δεν άλλαξε κάτι διαγραμματικά, με τις 880 μονάδες να αποτελούν την πρώτη τασική αντίσταση της Αγοράς.

Ψηλότερα, το πτωτικό “χάσμα” των 888 μονάδων και η περιοχή των 895 - 900 μονάδων που τέμνονται οι βασικότεροι κινητοί μέσοι όροι, αποτελούν τις κυριότερες αντιστάσεις της Αγοράς. Απώλεια των 850 μονάδων θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη αναπόφευκτα στις 820 μονάδες, ενώ χαμηλότερα κρίσιμες είναι οι 790 μονάδες και τα χαμηλά του πολέμου.

Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη και η απώλεια των 600 μονάδων του δείκτη Τραπεζών, όπου πλέον αποτελεί και κρίσιμη αντίσταση του εν λόγω δείκτη.

Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική κάτω από αυτές τις τιμές, με την κατάκτηση των 630 μονάδων να είναι αναγκαία για την επαναφορά του σε ανοδική τροχιά. Οι 560 μονάδες και τα χθεσινά χαμηλά αποτελούν ενδιάμεσο επίπεδο στήριξης, με τις 540 και 500 μονάδες να διαμορφώνουν τις επόμενες διαγραμματικές στηρίξεις του κλαδικού δείκτη.

Υπενθυμίζουμε πως αύριο το βράδυ, θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στην σύνθεση των δεικτών της Morgan Stanley και τον MSCI Greece. Παρά την αισιοδοξία των τελευταίων αναθεωρήσεων για εισαγωγή πληθώρας μετοχών στον δείκτη, οι φήμες διαψεύδονται συνεχώς, με τους επενδυτές να κρατάνε πλέον μικρό “καλάθι”.

Η Εγχώρια Αγορά θα παραμείνει στο ‘έλεος’ των διεθνών τάσεων, όπου έως τώρα, δεν έχουν δείξει διάθεση αλλαγής κατεύθυνσης. Τα ‘μαύρα σύννεφα’ παραμένουν πυκνά, με την ανάγκη μιας ‘ηλιαχτίδας φωτός’, ώστε να προβούν στην προεξόφληση καλύτερων χρηματιστηριακών ημερών.

Σήμερα 

Οι μετοχές υποχώρησαν και το δολάριο παρέμεινε σταθερό σήμερα Πέμπτη 12/2, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι επίμονα υψηλός και οι επενδυτές ανησυχούν για τον οικονομικό αντίκτυπο των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων για να τον τιθασεύσουν. Το Bitcoin υποχώρησε και έμεινε κάτω από τα $30.000

Οι αγορές των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο μετά την είδηση. Στη συνέχεια ωστόσο  έκλεισαν απότομα χαμηλότερα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν -0,2% σε μια ανώμαλη συνεδρίαση στην Ασία. Το εμπόριο συναλλάγματος ήταν επίσης ασταθές, αλλά άφησε τον δείκτη του δολαρίου σε ένα επίπεδο υψηλού σε βάθος  δύο δεκαετιών.

Στις 8:30 δική μας ώρα: 

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο -1,80%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε πτώση -1,71%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ήταν με απώλειες -1,27% 

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο -1,83% 

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας υποχωρούσε -0,34%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε πτώση -2,43% και ήταν στις 512,51 μονάδες.