Το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), κατά το πρώτο τρίμηνο της λειτουργίας του, κατέγραψε στο μητρώο του, σχεδόν 15.000 νέους ασφαλισμένους, πραγματοποιώντας εκκίνηση με θετικό πρόσημο.
Του Βασίλη Αγγελόπουλου
v.aggelopoulos@naftemporiki.gr
Το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), κατά το πρώτο τρίμηνο της λειτουργίας του, κατέγραψε στο μητρώο του, σχεδόν 15.000 νέους ασφαλισμένους, πραγματοποιώντας εκκίνηση με θετικό πρόσημο.
Οι πρώτες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), που υποβλήθηκαν στον νεοσύστατο Φορέα, δείχνουν ότι το εγχείρημα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία. Έτσι, αρμόδιοι παράγοντες του Ταμείου, μετά την πρώτη ανάλυση των ΑΠΔ, θεωρούν ότι η αρχική εκτίμηση για έσοδα που θα ανέλθουν έως τα 36 εκατ. ευρώ, κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, είναι απολύτως εφικτό να υλοποιηθεί στην πράξη.
Μάλιστα, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι από τον Απρίλιο και μετά και ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, λόγω τουρισμού, θα αυξηθεί και άλλο η ροή των νεοεισερχόμενων στο Ταμείο. Οι νέες προσλήψεις, που παραδοσιακά φέρνει κάθε χρόνο ο τουρισμός στην εγχώρια αγορά εργασίας, θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο το ΤΕΚΑ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων.
Σε κάθε περίπτωση, παραμένει η προϋπόθεση, που θέλει στο ΤΕΚΑ να εγγράφονται μόνο όσοι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ έχουν δικαίωμα επικούρησης και έχουν πρώτο ένσημο στην αγορά εργασίας από 1.1.2022 και μετά. Άρα το Ταμείο δέχεται μόνο τους νεοεισερχόμενους στον εργασιακό στίβο, που δεν έχουν προηγούμενη προϋπηρεσία. Όμως διατηρείται και η δέσμευση ότι από την 1.1.2023 και μετά θα μπορούν, προαιρετικά, να ενταχθούν στο Ταμείο και όσοι είναι κάτω των 35 ετών και επίσης λόγω επαγγέλματος, διατηρούν το δικαίωμα να καταβάλλουν εισφορές για επικουρική ασφάλιση.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, που έχουν αναλάβει την συγκέντρωση των νέων ΑΠΔ από τις επιχειρήσεις, διαπίστωσαν κατά τις πρώτες μέρες λειτουργίας του καινούργιου μοντέλου, ότι τα περισσότερα λογιστήρια ακολούθησαν χωρίς προβλήματα την διαδικασία. Υπήρξαν βέβαια κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις με προβλήματα που διαπιστώθηκαν, τα οποία όμως διορθώθηκαν σχετικά γρήγορα και δεν επέδρασαν καταλυτικά στην συνολική εικόνα που ήταν θετική.
Η βασική προϋπόθεση για το Ταμείο παραμένει και θέλει εφεξής, όλες τις επιχειρήσεις που θα πραγματοποιούν προσλήψεις νέων εργαζομένων, χωρίς προϋπηρεσία, να έχουν την πρόσθετη υποχρέωση να υποβάλλουν ξεχωριστή ΑΠΔ στο ΤΕΚΑ. Αυτή η διαδικασία θα λειτουργεί ξεχωριστά από την ΑΠΔ, που έτσι και αλλιώς οι επιχειρήσεις υποβάλλουν προς τον ΕΦΚΑ σε μηνιαία βάση, για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Όλα αυτά ενώ στο Ταμείο τα ηνία διατηρεί, μια διοικούσα προσωρινή επιτροπή, της οποίας επικεφαλής έχει οριστεί η Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Παυλίνα Καρασιώτου. Όμως, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της μετάβασης προς την δημιουργία μόνιμου Διοικητικού Συμβουλίου. Για τον λόγο αυτό, έχει εκδοθεί απόφαση, από τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνο Τσακλόγλου, με την οποία δίνεται το δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης, σε όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής συγκρότησης του πρώτου ΔΣ. Το χρονικό περιθώριο που υπάρχει για την υποβολή των αιτήσεων είναι έως την Παρασκευή, 27 Μαΐου. Επισημαίνεται ότι στην αίτηση πρέπει να υπάρχει και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.
Τα μέλη και ο πρόεδρος του ΔΣ θα αξιολογηθούν από το Συμβούλιο Επιλογής υποψηφίων, το οποίο αποτελείται από έναν υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και έναν καθηγητή ΑΕΙ που ειδικεύεται σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.