Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2008 16:15

Επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης τον Οκτώβριο

Φρένο στον δανεισμό των νοικοκυριών έβαλε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Οπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά εμφανίζει τον Οκτώβριο κάμψη. Τα υπόλοιπα στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2008 αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 15,1%.

Φρένο στον δανεισμό των νοικοκυριών έβαλε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Οπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά εμφανίζει τον Οκτώβριο κάμψη.

Τα υπόλοιπα στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2008 (συμπεριλαμβανομένων των δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί και διαγραφεί) αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 15,1%.

Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει την επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά αν ληφθεί υπόψιν ότι το Σεπτέμβριο ο ρυθμός ανόδου της είχε διαμορφωθεί στο 14,9%.

Η καθαρή αύξηση των στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκε σε 262 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους, παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση στο 13,7% από 14,9% τον Σεπτέμβριο.

Τα καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν καθαρή αύξηση κατά 291 εκατ. ευρώ και ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε σε 19,1% έναντι 20,7%.

Αντιθέτως προς το σύνολο του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, ο οποίος περιλαμβάνει και τις επιχειρήσεις, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης τον Οκτώβριο διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητος, λόγω επιτάχυνσης στις χορηγήσεις των επιχειρηματικών δανείων, στο 24,1% από 22,5% τον Σεπτέμβριο.

Σε απόλυτα μεγέθη τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν στις επιχειρήσεις έφθασαν τα 1,864 δισ. ευρώ.