Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 10 Μαΐου 2022 13:03

Κατατέθηκε η τροπολογία για τα φάρμακα

Τη δημιουργία κλειστού προϋπολογισμού για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) καθώς και πρόσθετη έκπτωση προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τις ρυθμίσεις στο Φάρμακο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]

Τη δημιουργία κλειστού προϋπολογισμού για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) καθώς και πρόσθετη έκπτωση προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τις ρυθμίσεις στο Φάρμακο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, χωρίς τη διαδικασία αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης θα γίνεται η ένταξη φαρμάκων με κόστος ημερήσιας θεραπείες που δεν υπερβαίνει τα 20 λεπτά του ευρώ στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων. Ωστόσο, θεσπίζεται η δυνατότητα επιβολής πρόσθετης έκπτωσης (έως 3% επί της τιμής του παραγωγού) σε βάρος των εταιρειών για τα ΦΥΚ και τα φάρμακα που ταξινομούνται μόνα τους σε υποομάδα (cluster & cluster ATC4) θεραπευτικής κατηγορίας του καταλόγου αποζημιούμενων φαρμάκων (πρόκειται για φάρμακα που έχουν ετησίως δαπάνη μεγαλύτερη των 20 εκατ. ευρώ ανεξαρτήτως φορά κοινωνικής ασφάλισης) ενώ, ορίζεται υποχρεωτική έκπτωση 5% σε όλα τα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημα, ανεξαρτήτως της ασφαλιστική στους τιμής και με λιανική μεγαλύτερη των 10 ευρώ.  

Νέος τύπος υπολογισμού επιστροφών

Επιπλέον, ορίζεται συγκεκριμένος τύπος υπολογισμού του ποσού επιστροφής των κατόχων άδειας κυκλοφορίας και από 1/1/2022 το μέγιστο ποσό επιστροφής θα είναι ανάλογο με την αξία των φαρμάκων (νοσοκομειακή τιμή μείον rebate 5% συν ΦΠΑ).

Δηλαδή για τα φάρμακα στο ΕΣΥ:

  • για φάρμακα αξίας από 0,01- 5 ευρώ το clawback είναι 0%,
  • για φάρμακα από 5,01 -15 ευρώ το clawback θα είναι έως 20%,
  • για φάρμακα από 15,01 - 30 ευρώ το clawback θα είναι έως 40%.

Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2020-2022 οι φαρμακευτικές δαπάνες ορίζονται ως εξής:

  • Δαπάνη ύψους 2.088 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 87 εκατ. ευρώ αφορούν τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (φάρμακα υψηλού κόστους) και 2.001 εκατομμύρια ευρώ για λοιπή φαρμακευτική δαπάνη.
  • Για υπηρεσίες Υγείας η δαπάνη θα είναι 1.553 εκατ. ευρώ.
  • Το όριο νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" ορίζεται στα 528 εκατομμύρια ευρώ.

Συμψηφισμός των εμβολίων

Στην τροπολογία αναφέρεται επίσης η δυνατότητα συμψηφισμού του κόστους των εμβολίων γρίπης που δεν διατέθηκαν ή διατέθηκαν στην αγορά και επεστράφησαν λόγω έλλειψης ζήτησης, όλου του ποσού ή εν μέρει με το ποσό που οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας ή οι φαρμακευτικές εταιρείες επιβαρύνονται από την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback).

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Ανοικτά και Σάββατο

Επιπροσθέτως, η τροπολογία συμπεριλαμβάνει τη λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και Σάββατα έτσι ώστε να αποστέλλονται εγκαίρως οι αντιικές θεραπείες για τη νόσο Covid19 ενώ, προβλέπεται και η αναδρομική καταβολή αμοιβής στα τακτικά μέλη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών των Φαρμάκων από 5/12/2019 που έγινε η συγκρότησή της.

Αναλύοντας τη φαρμακευτική δαπάνη

Αναλύοντας το άρθρο 1 για την φαρμακευτική δαπάνη, το υπουργείο Υγείας αναφέρει στην τροπολογία ότι η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/12 του κονδυλίου που είναι εγγεγραμμένο στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό και αντιστοιχεί στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Από 1/9/2020 η δαπάνη των εμβολίων δεν συνυπολογίζεται στο μηνιαίο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης. Ενώ, από 1/1/2021 και για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού και οι έκτακτες ανάγκες δημόσιας υγείας ούτε η δαπάνη των ηπαρινών συνυπολογίζεται στο μηνιαίο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Από 1/7/2020 αποκλειστικά και μόνο στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, η δαπάνη των γενοσήμων καθώς και των φαρμάκων για τα οποία έχει λήξει η περίοδος προστασίας τους (off patent φάρμακα) συνυπολογίζεται  στο μηνιαίο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά εξαιρείται από τον επιμερισμό του ποσού επιστροφής που προκύπτει από την υπέρβαση της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης. Το υπερβάλλον μηνιαίο ποσό τα Ασφαλιστικά Ταμεία το αναζητούν είτε από τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων είτε από τις εταιρείες ή από ευρωπαϊκούς πόσους.