Επιδείνωση του οικογενειακού τους προϋπολογισμού διαπιστώνουν για το 2008 περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες (ποσοστό 52%), ενώ το 41% εκτιμά οτι η οικονομική του κατάσταση παρέμεινε στάσιμη και μόλις το 7% ότι βελτιώθηκε.
Επιδείνωση του οικογενειακού τους προϋπολογισμού διαπιστώνουν για το 2008 περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες (ποσοστό 52%), ενώ το 41% εκτιμά οτι η οικονομική του κατάσταση παρέμεινε στάσιμη και μόλις το 7% ότι βελτιώθηκε.
Τα παραπάνω συμπεράσματα εξάγονται από έρευνα, που διενήργησε στις αρχές Νοεμβρίου η εταιρία «Palmos Analysis», για λογαριασμό του περιοδικού «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» του Money Show.
Μάλιστα, εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης ένα στα τρία ελληνικά νοικοκυριά (35%) προέβη ήδη σε περικοπές κατανάλωσης και δαπανών.
Το 75% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα συνεχιστεί και το 2009, ενώ το 51% θεωρεί πως θα λάβει εντονότερο χαρακτηρα.
Πάντως, μακράν πιο απαισιόδοξες ως προς τις συνέπειες της κρίσης εμφανίζονται οι γυναίκες. Το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι η παγκόσμια κρίση έχει ήδη επηρεάσει τα οικονομικά του νοικοκυριού ανέρχεται σε 67%, έναντι 48% για τους άνδρες.
Σε απόλυτους αριθμούς, 485.000 νοικοκυριά έχουν μειώσει ή κόψει τη χρήση πιστωτικών καρτών, 180.000 μετέφεραν τις καταθέσεις τους σε άλλες τράπεζες, 175.000 αποφάσισαν να μην πάρουν δάνειο ή «πλαστικό χρήμα» ενώ το είχαν προγραμματίσει, 130.000 απέσυραν εντελώς τις καταθέσεις τους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ 90.000 ανέβαλαν τη λήψη στεγαστικού δανείου, κάτι που σημαίνει ότι σε μια χώρα με περίπου 300.000 αδιάθετα ακίνητα, έχουν πιθανότατα «χαθεί» 90.000 υποψήφιοι αγοραστές.
Το 54% των Ελλήνων εμπιστεύεται λίγο ή καθόλου τις τράπεζες, με πιο δύσπιστες τις γυναίκες, τις ηλικίες 45-54 ετών και τους φοιτητές/αποφοίτους λυκείου/σπουδαστές.
Τέλος, εννέα στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα για τον έλεγχο της ακρίβειας στην αγορά, μέσω εντατικότερων ελέγχων και ενίσχυσης μισθών και συντάξεων, ενώ δημοφιλής εμφανίζεται και η εφαρμογή πλαφόν στις τιμές ειδών πρώτης ανάγκης.
Το 78% ζητά επιπλέον εγγυήσεις για τους δανειολήπτες και το 77% ανάκληση των φορολογικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Μόλις το 35% θεωρεί ότι οι τράπεζες χρειάζονται οικονομική στήριξη.