Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 09 Μαΐου 2022 07:14

Τράπεζες: Πού θα στηρίξουν την ανάπτυξή τους - Τι θα ανακοινώσουν στα αποτελέσματα τριμήνου

Σε μια γενναία ανάπτυξη θέλουν οι τράπεζες να στηρίξουν την κερδοφορία τους υπολογίζοντας τα δεδομένα της αγοράς αλλά και τις έκτακτες καταστάσεις που σε σημαντικό βαθμό έχουν φέρει ανατροπές και μάλιστα σημαντικές στους προγραμματισμούς τους. Συγχρόνως οι προσπάθειες των πιστωτικών ιδρυμάτων θα συνεχιστούν για τον περιορισμό του κόστους.

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Σε μια γενναία ανάπτυξη θέλουν οι τράπεζες να στηρίξουν την κερδοφορία τους υπολογίζοντας τα δεδομένα της αγοράς αλλά και τις έκτακτες καταστάσεις που σε σημαντικό βαθμό έχουν φέρει ανατροπές και μάλιστα σημαντικές στους προγραμματισμούς τους.
Συγχρόνως οι προσπάθειες των πιστωτικών ιδρυμάτων θα συνεχιστούν για τον περιορισμό του κόστους.
 

Το ημερολόγιο - Τα νέα δάνεια

 
Η Τράπεζα Πειραιώς ανοίγει τον χορό των αποτελεσμάτων στις 12 Μαίου, ακολουθεί η Eurobank στις 25 Μαίου, στις 26 λαμβάνει τη σκυτάλη η Αlpha Bank ενώ η Εθνική αν και δεν έχει ανακοινώσει ημερομηνία ακόμη εκτιμάται πως τα δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του α τριμήνου του έτους, στις 27 του τρέχοντος μηνός.
 
Στα δάνεια θα κριθεί η ανάπτυξη των τραπεζών το προσεχές χρονικό διάστημα όπως σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες  καθώς τα πιστωτικά ετοιμάζονται να ανακοινώσουν άμεσα αποτελέσματα τριμήνου.
 
Αν και ο στόχος είναι διευρημένες χορηγήσεις, αυτό δεν επιτεύχθηκε στο α τρίμηνο του έτους.
 
Στο τρίμηνο που πέρασε οι ροές των δανείων ήταν σχετικώς συγκρατημένες αφού δεν ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ για τα τέσσερα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα, ενώ οι τράπεζες έχουν μιλήσει για επέκταση στις πιστώσεις η οποία θα ανέλθει περί το 1-1,5 δισ. ευρώ  από την κάθε μία για το 2022.
 
Ομως ο πόλεμος στην Ουκρανία  άλλαξε κάπως τα δεδομένα. Καλά κρατεί λένε οι ίδιοι παράγοντες η ζήτηση σε ότι αφορά τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια ενώ και οι τράπεζες προχωρούν σε αντίστοιχες πιστοδοτήσεις.
 
Αρκετά πίσω φαίνεται να έχουν μείνει οι σχεδιασμοί για τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων θέμα το οποίο οι τράπεζες έχουν πολλαπλώς να αντιμετωπίσουν αφού είναι αυτές άλλωστε που θα μοιράσουν και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι τράπεζες ας μην ξεχνάμε πως θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να ξεμπερδέψουν και με το μικρό απόθεμα κόκκινων δανείων που έχει απομείνει και θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τον Ηρακλή. Νέα κόκκινα δάνεια αν και εκφράζονται φόβοι δεν φαίνεται να εμφανίζονται προς ώρας τουλάχιστον.
 
Ας σημειωθεί ωστόσο πως η χορήγηση νέων δανείων για τις τράπεζες θα αυξήσει πολλαπλάσια τα κέρδη τους και αυτό οφείλεται στην επικείμενη- βέβαιη πλέον- αύξηση των επιτοκίων.
 

Περιορισμός στις προμήθειες

 
Τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει αν και στηρίζουν πολλά στις προμήθειες να είναι πια αρκετά προσεκτικές κυρίως λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Οπως εξηγούν τραπεζικοί παράγοντες το θέμα αυτό φαίνεται να απαιτεί σημαντική στάθμιση.
 
Από την άλλη πλευρά και με δεδομένο πως οι καταθέσεις παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα οι τράπεζες δοκιμάζουν με σημαντική επιτυχία να κατευθύνουν κεφάλαια προς το asset management με στόχο τις καλύτερες αποδόσεις για τους πελάτες τους και τις  εγαλύτερες προμήθειες για τις ίδιες.
 

Πώς θα τιθασευθούν τα κόστη - Ποιες είναι οι νέες άμυνες

 
Τα πιστωτικά ιδρύματα κατευθύνουν την πελατεία τους προς τα ψηφιακά κανάλια. Οι νέοι πελάτες των τραπεζών σχεδόν ποτέ δεν επισκέπτονται καταστήματα ενώ τα καταστήματα μελλοντικά θα μετατραπούν όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης σε συμβουλευτικούς σταθμούς για τους εύπορους πελάτες των τραπεζών. Βεβαίως στη χώρα μας και λόγω της μεγάλης γήρανσης του πληθυσμού αλλά και επειδή η ψηφιοποίηση για διάφορους λόγους βρίσκεται πίσω και η εξέλιξη αυτή δεν δείχνει άμεση. Οι εθελουσίες των τραπεζών θα συνεχιστούν ωστόσο πλέον οι τράπεζες πρέπει να ανασχηματιστούν συνολικά για να τις αντέξουν. Δεν είναι μόνον τα κόστη που προάγουν οι εθελουσίες αλλά το γεγονός πως προκειμένου πια να εργαστούν οι τράπεζες με ακόμη λιγότερο προσωπικό, στο πλαίσιο πως επιδιώκουν ανάπτυξη θα πρέπει να αναθεωρήσουν σε σημαντικό βαθμό τα μοντέλα τους. Αυτό έχει αρχίσει να γίνεται. Η Eurobank έχει προχωρήσει ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση ενώ ξεκίνησε και  αλλαγή στην αρχιτεκτονική της και η Αlpha Bank.