Τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις ή ο αναγκαστικός περιορισμός των εγκαταστάσεών τους σε λιγότερα τετραγωνικά μέτρα λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης αναμένεται να δημιουργήσουν υπερπροσφορά επαγγελματικών χώρων, που θα πιέσει προς τα κάτω τις τιμές των ενοικίων τους.
Τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις ή ο αναγκαστικός περιορισμός των εγκαταστάσεών τους σε λιγότερα τετραγωνικά μέτρα λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης αναμένεται να δημιουργήσουν υπερπροσφορά επαγγελματικών χώρων, που θα πιέσει προς τα κάτω τις τιμές των ενοικίων τους.
Την παραπάνω εκτίμηση διατύπωσε σε εκδήλωση του Money Show Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων, Κωνσταντίνος Ζήκας, προσθέτοντας πως, ήδη, προ της κρίσης υπήρχε διαθεσιμότητα καταστημάτων 13%-15% σε δευτερεύοντες κυρίως δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η οποία αναμένεται να αυξηθεί στο προσεχές διάστημα.
Σε αντίθεση με τα ενοίκια, σύμφωνα με τον κ. Ζήκα, δεν φαίνεται να επηρεάζονται, ούτε αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά τα ενοίκια στον τομέα της κατοικίας. «Οι νέες κατοικίες έχουν μεικτή απόδοση της τάξης του 3%-4% και τα στούντιο φτάνουν στο 6%-6,5%», σημείωσε ο κ. Ζήκας.
Ο ίδιος σημείωσε πως η κρίση δημιουργεί μια νέα γενιά αγοραστών ακινήτων που προσφέρει «ζεστό» και όχι δανεικό χρήμα, πιέζοντας τους κατασκευαστές για εκπτώσεις πάνω από 10% - τις οποίες και συνήθως πετυχαίνει.
«Οι εν λόγω επενδυτές είτε αγοράζουν μεμονωμένα ακίνητα είτε ολόκληρα συγκροτήματα 30-40 κατοικιών, «χρησιμοποιώντας κυρίως δικά τους χρήματα. Φοβούνται για την ασφάλεια των χρημάτων τους και γι' αυτό τα τοποθετούν στα ακίνητα που θεωρούν ότι αποτελούν επενδυτική ευκαιρία», είπε ο κ. Ζήκας.
Παράλληλα, επεσήμανε πως την τελευταία τριετία οι τιμές των ακινήτων δεν αυξήθηκαν αν και το κόστος κατασκευής ανέβηκε κατά 20%, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους κατασκευαστές: «Σήμερα, το περιθώριο κέρδους του κατασκευαστή είναι μηδενικό. Και από εδώ και πέρα όσοι κατασκευάζουν θα πρέπει να σκέφτονται και το ενδεχόμενο ζημίας».
«Μισοτιμής»
Μέχρι και «μισοτιμής» πωλούνται σήμερα αρκετά ακίνητα, πρόσθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, Γρηγόρης Λιάντας, ο οποίος κάλεσε αυτούς που θέλουν να αγοράσουν να το πράξουν τώρα αντί να περιμένουν, γιατί οι ευκαιρίες σήμερα είναι πολλές και καλές. Για περίπου 50.000 εργατοτεχνίτες οι οποίοι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους στην επόμενη περίοδο, λόγω και της κρίσης στην ελληνική αγορά κατασκευών, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδος, Φίλιππος Παναγιωτίδης.
Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο αντινομάρχης Πολεοδομίας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Αγγούρας, ανακοινώνοντας πως στο σύνολο του νομού επεκτείνονται σταδιακά, μέχρι τα μέσα του 2009, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες στα ακίνητα, των οποίων οι άδειες κατατέθηκαν μετά το Δεκέμβριο του 2007 προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν αυθαίρετες κατασκευές.
«Ρεαλιστικό σενάριο» χαρακτήρισε την αύξηση του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης στα 4 εκατ. άτομα μέχρι το 2020 ο πρόεδρος της ΓΑΙΑ Α.Ε., Δημήτρης Μαμουνής, ο οποίος τόνισε πως «βάσει της αναμενόμενης πληθυσμιακής "έκρηξης", η κεντρική διοίκηση πρέπει να καταλάβει ότι ανάπτυξη σχεδίων πόλεως δικαιούται και η Θεσσαλονίκη και όχι μόνο η Αθήνα».