Σε πυρετώδη προετοιμασία βρίσκονται οι τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ –General Motors, Ford και Chrysler- για την κατάρτιση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης που θα κληθούν να καταθέσουν αύριο ενόπιων του Κογκρέσου.
Σε πυρετώδη προετοιμασία βρίσκονται οι τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ –General Motors, Ford και Chrysler- για την κατάρτιση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης που θα κληθούν να καταθέσουν αύριο ενόπιων του Κογκρέσου.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να ζητήσουν κρατική χρηματοδότηση, μετά την παταγώδη αποτυχία τους να παρουσιάσουν συγκεκριμένη στρατηγική ανάκαμψης στους νομοθέτες τον περασμένο μήνα. Οι ηγέτες των δημοκρατικών προειδοποίησαν ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν δάνειο «διάσωσης» εάν οι αιτούντες δεν καταθέσουν «ένα πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης».
Η GM, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει κάποιες επωνυμίες και να προτείνει στους πιστωτές της συμφωνίες ανταλλαγής χρέους έναντι μετοχικού κεφαλαίου για περιορισμό του δανεισμού που ανέρχεται σε 43,3 δισ. δολάρια. Το συνδικάτο των εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες (United Auto Workers) σκέφτεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Guardian, να αποχωρήσει από τη συμφωνία «τράπεζας εργασίας» βάσει της οποίας οι απολυμένοι αμείβονται για 48 εβδομάδες – μια συμφωνία-ορόσημο που αποτελεί βασικό λόγο άρνησης του Κογκρέσου να εγκρίνει σχέδιο διάσωσης του κλάδου.
Οι λόγοι που οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση είναι η κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων, οι υψηλοί δείκτες χρέους και το κόστος βάσης που καθιστά τα προϊόντα μη ανταγωνιστικά σε σχέση με τις αυτοκινητοβιομηχανίες ξένων συμφερόντων. Η GM έχει προειδοποιήσει ότι θα «το ταμείο της θα στερέψει» στις αρχές του επόμενου έτους εάν δεν υλοποιηθεί σχέδιο διάσωσης από την κυβέρνηση, συγχώνευση ή πώληση στοιχείων ενεργητικού, ενώ η Ford, η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις άλλες δύο, ανακοίνωσε λειτουργικές ζημίες 3 δισ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο, εξαιτίας της υποχώρησης των πωλήσεων. Στην πλέον επισφαλή θέση βρίσκεται η Chrysler, η οποία απορρόφησε για να επιβιώσει το τρίτο τρίμηνο 3 δισ. δολάρια, μειώνοντας τα ρευστά της διαθέσιμα σε μόλις 6 δισ. δολάρια.
Μία στις δέκα θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αντιστοιχεί στον κλάδο των αυτοκινήτων, με τις τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας να απασχολούν συνολικά 239.000 άτομα.
Πηγή: Guardian