Η επιβράδυνση της οικονομίας ενδέχεται να αποτελέσει κίνητρο για την κυβέρνηση της Κίνας, προκειμένου να επιταχυνθούν οι μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, οι οποίες θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην ενίσχυση της κατανάλωσης και την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας.
Η επιβράδυνση της οικονομίας ενδέχεται να αποτελέσει κίνητρο για την κυβέρνηση της Κίνας, προκειμένου να επιταχυνθούν οι μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, οι οποίες θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην ενίσχυση της κατανάλωσης και την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας.
Το Πεκίνο κατέστησε σαφή την πρόθεσή του να αντιμετωπίσει την οικονομική ύφεση προχωρώντας σε εκταμίευση πακέτου κινήτρων ύψους 586 δισ. δολαρίων το Νοέμβριο.
Στα προαναγγελθέντα μέτρα περιλαμβάνεται η κατασκευή έργων υποδομής, όπως σιδηρόδρομοι και αεροδρόμια, τα οποία θα οδηγήσουν στην άμεση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με αποτέλεσμα την ώθηση της οικονομίας.
Παράλληλα εκφράζονται έντονες ανησυχίες ότι με τις κρατικές πρωτοβουλίες θα αυξηθεί ο βαθμός εξάρτησης της χώρας από τις βιομηχανικές επενδύσεις και εξαγωγές, εξέλιξη η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση των παγκόσμιων ανισορροπιών καθώς και σε
εξάπλωση των επιπτώσεων από ενδεχόμενες μελλοντικές φούσκες ακινήτων και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ίσως, όμως, εν τέλει να αποδειχθεί το αντίθετο, όπως αναφέρει το Reuters. Η διεύρυνση των απολύσεων μετά την υποχώρηση της ζήτησης από το εξωτερικό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση των μέτρων για τόνωση της κατανάλωσης, ώστε να δοθεί επιτέλους η πρέπουσα προσοχή στη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και σε άλλες πτυχές της κοινωνικής πρόνοιας, παρατηρεί το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Το πρόβλημα είναι ευρέως γνωστό: Αντιμέτωποι με τα σαθρά συστήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, πολλοί Κινέζοι καταναλωτές αναγκάζονται να στραφούν στην αποταμίευση εις βάρος της κατανάλωσης, φοβούμενοι το ενδεχόμενο ασθένειας ή απόλυσης κάποιου μέλους της οικογένειάς τους.
Με την κατανάλωση των νοικοκυριών να αντιστοιχεί μόλις στο ένα τρίτο του ΑΕΠ, η Κίνα είναι πιο ευάλωτη στο ενδεχόμενο εξασθένισης των εξαγωγών, γεγονός που υποσκάπτει την προοπτική της χώρας να αναδειχθεί ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης –όπως αποδείχθηκε και πρόσφατα μετά την απροσδόκητα μεγάλη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.
Πιστή στο πνεύμα των εξαγγελιών της, η κυβέρνηση έθεσε τις βάσεις για την θέσπιση ενός βασικού συστήματος ιατρικής ασφάλισης στις αγροτικές περιοχές. Τον Οκτώβριο, επίσης, το Πεκίνο ανακοίνωσε νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, στο οποίο είναι έκδηλη η ευρύτερη πρόθεση της κινεζικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης για όλους τους πολίτες.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις, το «πάγωμα» της οικονομίας θα αναγκάσει το Πεκίνο να αναλάβει περισσότερα –και πιο άμεσα- μέτρα.
Οι αόριστες διατυπώσεις του νομοσχεδίου μεταρρύθμισης της υγείας έχει προκαλέσει πρωτοφανή κύμα επικρίσεων στα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο, γεγονός που υποδηλώνει το γενικότερο αρνητικό κλίμα για το υψηλό κόστος της υγείας στη χώρα.
Με την επιβράδυνση της οικονομίας να εντείνει την ανησυχία της κυβέρνησης σχετικά με την κοινωνική σταθερότητα, το Πεκίνο θα σπεύσει να επουλώσει αυτή την «ανοιχτή πληγή» που ευθύνεται για την γενικευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών.