Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Μαΐου 2022 15:08

Τράπεζα της Αγγλίας: Σε υψηλά 13 ετών το επιτόκιο - Βλέπει τον πληθωρισμό στο 10%

Σε μία προσπάθει να βάλει φρένο στον πληθωρισμό, που έχει καλπάζει σε υψηλά 30 ετών, αλλά και κόντρα στις προειδοποιήσεις ότι μία «σφιχτή» νομισματική πολιτική μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξη, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης. 

Σε μία προσπάθει να βάλει φρένο στον πληθωρισμό, που έχει καλπάζει σε υψηλά 30 ετών, αλλά και κόντρα στις προειδοποιήσεις ότι μία «σφιχτή» νομισματική πολιτική μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξη, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒoE) προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης. 

Ήταν η τέταρτη διαδοχική αύξηση και οδήγησε το επιτόκιο αναφοράς στο 1% - τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών. Όπως ανακοινώθηκε η απόφαση ψηφίστηκε με 6 ψήφους υπέρ και 3% κατά. Τρία μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ήθελαν πιο «επιθετική» αύξηση, της τάξης των 50 μονάδων βάσης, στο 1,25%. 

Η απόφαση της βρετανικής κεντρικής τράπεζας έρχεται ύστερα από τη χθεσινή αύξηση του επιτοκίου από τη Fed και την αντίστοιχη κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας. Τη σκυτάλη προβλέπεται να πάρει η ΕΚΤ μέσα στο καλοκαίρι - με μία αύξηση πιθανότατα τον Ιούλιο. Η τελευταία κινείται με πολύ πιο αργά βήματα, με το καταθετικό της επιτόκιο να παραμένει σε αρνητικό έδαφος, στο -0,5%. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας υπολογίζει ότι ο πληθωρισμός θα σκαρφαλώσει φέτος στο 10%. Τον Μάρτιο ήταν στο 7% - πάνω από 3 φορές υψηλότερα από τον επίσημο στόχο της. Προειδοποιεί παράλληλα για αισθητή επιβράδυνη της οικονομίας. «Οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις έχουν ενταθεί αισθητά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό επιδεινώνει τις προοπτικές για τη Βρετανία και τον κόσμο» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Η βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο αναπτύχθηκε 0,9%, ενώ για το δεύτερο και το τρίτο αναμένεται να κατεβάσει σημαντικά ταχύτητα και το τελευταίο τρίμηνο του έτους να βρεθεί σε τροχιά συρρίκνωσης (με πτώση έως και 1% στο ΑΕΠ). Εκτιμάται πάντως ότι θα αποφύγει την τεχνική ύφεση (δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης) - χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί εντελώς ο κίνδυνος αυτός.  

naftemporiki.gr