Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η μέρα χρηματιστηριακά στις ασιατικές συναλλαγές μετά από μια απότομη ανατροπή σε ανοδική της συνόδου στη Wall Street. Οι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη δεν μειώθηκαν. Η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -2,87%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο +4,89%, έτσι στο 2022 έχει άνοδο +3,26%.
Με κλειδωμένη για τους αγοραίους αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης την Τετάρτη, η βουτιά των χρηματιστηρίων την Παρασκευή αποτέλεσε τη βάση για την πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων χθες. Σημειώθηκε επίσης βουτιά στην τιμή του πετρελαίου, παράλληλα με την πτώση του βιομηχανικού ΡΜΙ της ευρωζώνης. Ενώ οι επιχειρήσεις ανέφεραν ότι εκτός από τη συνέχεια στις ελλείψεις εξαρτημάτων, λόγω του πολέμου και των lockdown στην Κίνα, η διογκούμενη αβεβαιότητα και η αύξηση των τιμών στραγγαλίζουν τη ζήτηση. Το κλίμα πιθανά επηρέασε επίσης η εισαγωγή στο σύστημα της διαπραγμάτευσης των ευρωπαϊκών αγορών από trader της Citigroup μιας δέσμης εντολών πώλησης με λανθασμένη πληκτρολόγηση στην προσυνεδρίαση. Μετά από μερικά λεπτά υπήρξε εντοπισμός του λάθους και διόρθωσή του.
Η αργία της Πρωτομαγιάς δεν ίσχυσε στα περισσότερα χρηματιστήρια του πλανήτη και τα ευρωπαϊκά βούλιαξαν συντονισμένα, διαπιστώνοντας την πτώση των δεικτών της Wall Street όσο συλλειτουργούσε. Ακολούθησε τη Δευτέρα το βράδυ η αντίδραση στο φινάλε στις αγορές των ΗΠΑ που προφανώς επηρέασε θετικά τη διαπραγμάτευση σήμερα στην Ασία.
Δεν είναι δυνατό να μείνουν ανεπηρέαστοι οι εγχώριοι αναλυτές από την επιβάρυνση του διεθνούς κλίματος, κατά την διαμόρφωση των προσδοκιών τους για την κερδοφορία των εισηγμένων στα επόμενα τρίμηνα. Παράλληλα αναγνωρίζεται η επιπρόσθετη πηγή αστάθειας από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ που επισημαίνει: “Στους ‘μαύρους κύκνους’ που περιλαμβάνει το επενδυτικό περιβάλλον του Ελληνικού Χρηματιστήριου, προστίθεται τώρα και η ένταση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, που είχε πρόσκαιρα απομακρυνθεί”.
Στην υποβάθμιση της βαρύτητας των εταιρικών αποτελεσμάτων από την ισχύ εξωγενών παραγόντων αναφέρεται η Leon Depolas Sec. που τονίζει: “Το ΑΕΠ Α΄ τριμήνου των ΗΠΑ συρρικνώθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 1,4%, κυρίως λόγω αύξησης εισαγωγών, αλλά με παράλληλη αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης. Αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα. Δύσκολη είναι η εξίσωση της βραχυπρόθεσμης πορείας του ΓΔΧΑ, καθώς το περιβάλλον είναι πολύ ευμετάβλητο και παρόλο που τα εταιρικά αποτελέσματα είναι εν πολλοίς ικανοποιητικά, στις επενδυτικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα οι προοπτικές ”.
Κατόπιν αυτών ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης επισημαίνει: “Οι εισροές χρήματος προς το Δολάριο είναι αποτέλεσμα της “φυγής από το ρίσκο” και της συνεπαγόμενης ρευστοποίησης βραχυπρόθεσμης φύσεως επενδυτικών θέσεων σε “ρηχά” Χρηματιστήρια. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελληνική Αγορά δεν θα μπορούσε να “διαφύγει του κινδύνου”, κάτι που αποτέλεσε το έναυσμα τερματισμού της “αυτονόμησης” και υπεραπόδοσής της, σε σχέση με τα υπόλοιπα Χρηματιστήρια. Παρά τις προκλήσεις, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε “διαχειρίσιμη” απόσταση από τα υψηλά δύο μηνών, έχοντας “μαζέψει” το μεγαλύτερο μέρος των “Ρωσοουκρανικών” απωλειών του”.
Ο Απρίλιος, εκτός από παράφωνα ανοδικός έναντι των διεθνών αγορών μήνας, υπήρξε και πολύ μαρτυριάρης για τις προσδοκίες των ισχυρών ξένων θεσμικών, κυρίως έναντι των μετοχών εκτός των Τραπεζικών blue chip. Πρώτον, γιατί ήταν ο πρώτος μήνας του δεύτερου τριμήνου και γίνονται, από τις κινήσεις τους, σαφέστερες οι επιλογές τους για τις εταιρίες που θα ξεχωρίσουν στην έναρξη της καλοκαιρινής σαιζόν. Αλλά και για εκείνες που θεωρούν πως αντέχουν στη δυσμενή παγκόσμια συγκυρία ή αντιθέτως. Μόνο που τότε ρευστοποιούν θέσεις.
Εκείνο που δεν καταλαβαίνουν πιθανά όσοι ιδιώτες επενδυτές αποφασίζουν να τους μιμηθούν, είναι το πώς συμπεριφέρονται στα διαθέσιμα από πωλήσεις κεφάλαια. Οι ισχυροί θεσμικοί αν έχουν αποφασίσει να διαθέσουν για παράδειγμα το 20% των προς διαχείριση κεφαλαίων στις Κατασκευαστικές εταιρίες, πουλώντας μέρος της θέσης τους σε κάποια, δεν τοποθετούν τα κεφάλαια σε δυο εταιρίες Πληροφορικής και μια Τράπεζα. Τα έχουν διαθέσιμα για επανατοποθέτηση σε εταιρίες του κατασκευαστικού κλάδου, όταν κρίνουν πως έγιναν αξιόλογα φθηνότερες.
Παράλληλα, δεν έχουν το “σύνδρομο του μουτζούρη”. Δηλαδή δεν επέτρεψαν στον εαυτό τους να επιμείνει πεισματικά στις προσδοκίες του από μια μετοχή, όταν όλα σχεδόν έδειχναν πως θα γκρεμιστεί. Έτσι δεν πουλάνε τη θέση τους, γιατί θεώρησαν ως πολλά τα Χ+5 ευρώ, επειδή είχαν την τύχη να τοποθετηθούν στα Χ. Συνήθως η τιμή συνεχίζει ως τα Χ+15 ευρώ κάτω από το πικραμένο βλέμμα τους, αλλά τα διαφυγόντα κέρδη πονάνε λιγότερο από τις ζημίες. Προσοχή, η πώληση ενός νικητή, μπορεί να συνοδευτεί με λανθασμένη τοποθέτηση. Συνήθως με την λογική πως οι μετοχές που υστέρησαν θα ακολουθήσουν αργά ή γρήγορα τους νικητές και το γρήγορα επαληθεύεται σπάνια. Ο Απρίλιος ήταν καθοριστικότερος για ΜΥΤΙΛ +19,19% και +16,99% στο 2022, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +9,91% και +5% στο έτος, ΟΤΕ +12,20% με ετήσια επίδοση 13,20%, ΜΟΗ +7,24% και +9,82%. Ενώ στη διάρκειά του συνέχισαν τη νικηφόρα πορεία τους οι ΕΤΕ +14,04% και (+30,46% στο έτος), ΜΠΕΛΑ +14,37% και (22,54%), ΟΠΑΠ +7,42% και (13,71%), ΤΕΝΕΡΓ +6,99% και (+30,78%).
ΗΠΑ
Σε συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας εξελίχθηκε η πρώτη του Μάη στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με τον προβληματισμό των επενδυτών για τις επιθετικές κινήσεις της Federal Reserve να ασκεί έντονες πιέσεις ενδοσυνεδριακά στους δείκτες, μετά το ξεπούλημα της Παρασκευής.
Ο Dow Jones, μετά τις αρχικές απώλειες έως και 400 μονάδων, έκλεισε οριακά υψηλότερα, στις 33.061,50 μονάδες, με άνοδο +0,26% (+84,29 μονάδες). Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά +0,57%, παρότι είχε βρεθεί νωρίτερα σε χαμηλά έτους και έκλεισε στις 4.155,38 μονάδες (+23,45), ενώ ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο +1,63% στις 12.536,02 μονάδες (+188,69).
Η επάνοδος των αγοραστών στο φινάλε έστειλε τους δείκτες σε θετικό πρόσημο, με τον τεχνολογικό Nasdaq να υπεραποδίδει. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο Nasdaq σημείωσε τον χειρότερο μήνα του από το 2008, πιεσμένος από την αύξηση των επιτοκίων, τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και τα μη ικανοποιητικά κέρδη από ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας. Η Federal Reserve αναμένεται να ανακοινώσει μια αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της την Τετάρτη.
ΕΥΡΩΠΗ
Στην Ευρώπη, στην πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου, παραμένει στο επίκεντρο ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικές του επιπτώσεις. Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να εργαστούν για ένα ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο το κλίμα πιθανά επηρέασε επίσης η εισαγωγή στο σύστημα της διαπραγμάτευσης των ευρωπαϊκών αγορών από trader της Citigroup μια δέσμη εντολών πώλησης με λανθασμένη πληκτρολόγηση στην προσυνεδρίαση. Μετά από μερικά λεπτά υπήρξε εντοπισμός του λάθους και διόρθωσή του.
Η αγορά μετοχών στην Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες -1,13% κλείνοντας στις 13.939,07 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε -1,66% στις 6.425,61 μονάδες ενώ το χρηματιστήριο της Μαδρίτης έκλεισε με απώλειες -1,73% και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο ομοίως -1,63%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έχανε -0,2%, αγοράζοντας 1,052 δολάρια, ενώ η στερλίνα παρέμενε στα 1,256 δολάρια.
Ο Απρίλιος του 2022
Η περιπέτεια της Ευρώπης συνεχίστηκε τον φετινό Απρίλιο, χωρίς να αλλάξει καμία από τις πηγές επενδυτικού και οικονομικού κινδύνου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίστηκε, οι πιέσεις στις τιμές της ενέργειας επίσης, το φρόνημα των καταναλωτών και των επιχειρηματιών δεν είναι στα καλύτερά του. Ενώ την παγκόσμια ανάπτυξη απειλούν οι σχεδόν βέβαιες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed που οι αγορές αναμένουν και τις έχουν τοποθετήσει στις 50 μονάδες βάσης στις τρεις επόμενες συναντήσεις της FOMC. Της επιτροπής που αποφασίζει τη νομισματική πολιτική της μεγαλύτερης Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα τα μέτρα κατά της πανδημίας στην Κίνα αποτέλεσαν πηγή διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Όλα αυτά προκάλεσαν μεγάλες αναταράξεις στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά και στα χρηματιστήρια οι επενδυτές προέβησαν σε επανεκτίμηση των αποτιμήσεων των μετοχικών αξιών. Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανίσουν μηνιαίες απώλειες οι βασικοί δείκτες της Wall Street που για τον βαρύτερο μετοχικό δείκτη του κόσμου S&P500 ήταν -8,80% ενώ για τον Nasdaq υπήρξε πτώση -13,26% καθώς φιλοξενεί μετοχές τεχνολογίας που ανήκουν στις growth stocks οι οποίες πλήττονται από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και τις πληθωριστικές πιέσεις.
Πτωτικός αποδείχθηκε επίσης για τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων χωρών σε Ασία και Ν Αμερική, αλλά και για τα περισσότερα χρηματιστήρια του ευρώ. Για τον Γενικό Δείκτη Τιμών της Αθήνας, παρά την μεγάλη πτώση στην τελευταία εβδομάδα του, ήταν ανοδικός και έφερε κέρδη +4,89%. Την αγορά τον πρώτο μήνα του δεύτερου τριμήνου καθοδήγησε και σε αριθμητικό επίπεδο η υψηλή κεφαλαιοποίηση. Ενώ από τις μεταβολές των βασικών δεικτών αυτό που προκύπτει αφορά στην ουδέτερη συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου. Αφού ο FTSE25 εμφάνισε άνοδο +5,10% παρασύροντας τον μέσο όρο στο +4,9% ενώ ο FTSEM ήταν πρακτικά αμετάβλητος -0,03% και τα κέρδη του ΔΤΡ +0,28% είναι αμελητέα συγκριτικά με τις μεταβολές των ΓΔ και FTSE25.
Η πτώση της τελευταίας εβδομάδας μείωσε τα long στοιχήματα
Με βάση την απόσταση του κλεισίματος των ΣΜΕ από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη φαίνεται ότι οι traders των παραγώγων πέρασαν σε ελαφρώς δυσοίωνα στοιχήματα για τη βραχυπρόθεσμη τάση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στην τελευταία συνεδρίαση της Εβδομάδας του Πάσχα και του Απριλίου, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη τις πρώτες τρεις ώρες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης. Αλλά μετά τις 13:30 ως το τέλος σε αρνητικό. Το άνοιγμα στις 2249,70 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 5,25 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 7,91 μονάδες χαμηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 14:23 και ήταν οι 2227,52 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2236,54 από 2244,45 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,35% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 9,411 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 29/4/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μαΐου ο όγκος διαμορφώθηκε 854 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2261,50 μονάδες κατώτερο τις 2225,25 και τελευταίες πράξεις στις 2240,00 με τιμή κλεισίματος τις 2230,25 από 2238,25 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν 3636 από 3732. Διακινήθηκαν επίσης 3 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο στις 2263,75 μονάδες και κατώτερο τις 2263,75, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2263,75 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2234,00 από 2237,00, ενώ η σειρά διατήρησε 175 από 175 ανοικτά ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Μαΐου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Για την επόμενη σειρά λήξης Ιουνίου ομοίως. Στα δικαιώματα πώλησης της τρέχουσας σειράς, Μαΐου, διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 και τις 2250 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Ιουνίου επίσης εμφανίστηκε συναλλακτικό ενδιαφέρον με 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες.
Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Πέμπτης 28/4 στις 652,27 μονάδες με μεταβολή -0,43%. Την Παρασκευή 29/4, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 643,43 μονάδων (-1,36%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 656,72 (+0,68%), και ανώτερο τις 661,25, (+1,38%) έκλεισε στις 644,77 μονάδες με μεταβολή -1,15%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 24,813 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-1,81%) απασχόλησε 6,720 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-1,14%) 9,417 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,86%) απασχόλησε 1,352 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-0,67%) απασχόλησε 5,537 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 652,00 από 659,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 1.
Οι πρωταγωνιστές του Απριλίου
Παρατηρώντας τις μεταβολές για τα blue chip στην εβδομάδα και τον μήνα διαπιστώνουμε πως στην τελευταία οι Θεσμικοί αποφάσισαν να περάσουν σε αναπροσαρμογή αποτιμήσεων δραστικά, με αποτέλεσμα στα πτωτικά για τον Απρίλιο να προστεθούν πολλά μέσα σε 4 συνεδριάσεις. Αυτές άλλωστε έδωσαν κέρδη της ιδίας τάξης μεγέθους +2%σε τρία μόνο και ήταν, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ και ΟΤΕ.
Ξεκινώντας από τα blue chip με μηνιαίες απώλειες έχουμε: ΕΥΡΩΒ -5,90% στο μήνα με (-6,56% στη βδομάδα), ΒΙΟ -5,62% στο μήνα με (-9,40%), ΕΛΧΑ -3,32% στο μήνα με (-4,31%), ΑΡΑΙΓ -2,89% στο μήνα με (-4,61%), ΑΛΦΑ -2,69% στο μήνα με (-7,97%), ΠΕΙΡ -1,91% στο μήνα με (-6,25%), και ΕΛΠΕ-1,90% στο μήνα με (-1,90%). Στον αντίποδα με κέρδη τον Απρίλιο πάνω από +7% βρέθηκαν: ΜΥΤΙΛ +19,19% με (-2,10%) στη βδομάδα, ΜΠΕΛΑ +14,37% με (+1,91%), ΕΤΕ +14,04% με (-5,79%), ΟΤΕ +12,20% με (+2,00%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ +9,91% με (-5,28%), ΟΠΑΠ +7,42% με (-2,68%), ΜΟΗ +7,24% με (+2,03%), ΤΕΝΕΡΓ +6,99% με (-0,22%). Ακολουθούν ΛΑΜΔΑ +4,33% με (-4,96%), ΕΥΔΑΠ +4,08% με (-1,38%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +4,03% με (-2,20%), ΑΔΜΗΕ +2,46% με (-2,75%), ΟΛΠ +2,24% με (-2,36%), ΚΟΥΕΣ +1,91% με (-2,65%), ΕΕΕ +1,20% με (-3,53%), ΣΑΡ +0,98% με (-0,41%), ΔΕΗ +0,66% με (-6,48%), ΤΙΤC +0,30% με (-6,01%).
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου, αλλά παρέμειναν αξιόλογοι. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 478 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Ιουνίου, τα 224 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ και τα 214 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Ιουνίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν εστιασμένο στα 20.000 συμβόλαια για την ΕΤΕ, στα 13.000 για την ΜΠΕΛΑ και στα 6.042 για τον ΟΤΕ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης
Η επιθετική (σε σχέση με άλλες Κεντρικές Τράπεζες) πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, έχει οδηγήσει τον δείκτη του Δολαρίου σε πολυετή υψηλά. Οι εισροές χρήματος προς το Δολάριο είναι, επίσης, αποτέλεσμα της “φυγής από το ρίσκο” και της συνεπαγόμενης ρευστοποίησης βραχυπρόθεσμης φύσεως επενδυτικών θέσεων σε “ρηχά” Χρηματιστήρια. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελληνική Αγορά δεν θα μπορούσε να “διαφύγει του κινδύνου”, κάτι που αποτέλεσε το έναυσμα τερματισμού της “αυτονόμησης” και υπεραπόδοσής της, σε σχέση με τα υπόλοιπα Χρηματιστήρια. Παρά τις προκλήσεις, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε “διαχειρίσιμη” απόσταση από τα υψηλά δύο μηνών, έχοντας “μαζέψει” το μεγαλύτερο μέρος των “Ρωσοουκρανικών” απωλειών του.
Ατυχής η επιτοκιακή και γεωστρατηγική συγκυρία για την Οικονομία της Χώρας μας, που συνεχίζει, πάντως, να λαμβάνει θετικούς “βαθμούς” από τους Οίκους Αξιολόγησης. Οι τελευταίοι, “ξεκόλλησαν” από την 15ετη περίπου προσφιλή, αλλά όχι άδικη κριτική τους στα καθ’ ημάς οικονομικά δρώμενα.
Οι ενεργοί επενδυτές, στα χαρτοφυλάκιά τους, έχουν αρχίσει να χτίζουν μια “μαγιά” από Εισηγμένες, τις οποίες “τιμούν” δεόντως, ευελπιστώντας στις αναπτυξιακές τους προοπτικές.
Επιλεγμένοι Ελληνικοί τίτλοι βρίσκονται σε ξεκάθαρη ανοδική τάση, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να απορροφήσουν ευκολότερα νέες πιθανές περιόδους κατοχύρωσης κερδών.
Το μέλλον θα δείξει εάν η Ελληνική Αγορά εισέρχεται σε φάση “buy the dip”, βαθείας διόρθωσης, ή κίνησης προς το “απωθημένο” των 1000 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.
Εν τω μεταξύ, το κόστος του Ελληνικού Κρατικού δανεισμού έχει ανέβει σε πολυετή υψηλά, όπως δείχνει η απόδοση του δεκαετούς χρεογράφου (πέριξ του 3,40% πλέον). Το "χαρτί" δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από το πολυθρύλητο “συμμάζεμα” του ισολογισμού της ΕΚΤ, τον καλπάζοντα πληθωρισμό και το διεθνές ομολογιακό “bear market”. Μια ματιά στη διαγραμματική ανάλυση του Γενικού Δείκτη, τονίζει τη σημασία των ‘στροφέων’ στις 950 και 900 μονάδες για τις επόμενες συνεδριάσεις.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές εμφάνισαν μεικτή εικόνα σήμερα Τρίτη 3/5 χάρη σε μια συνεδρίαση σταθεροποίησης της Wall Street, μετά από πτώση στη διάρκεια του Απριλίου, αλλά βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής νευρικότητας, καθώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι για την ανάπτυξη της Κίνας και ανησυχούν οι διαφαινόμενες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Στις 8:40 δική μας ώρα: