Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Μαΐου 2022 07:07

Τράπεζες: Το ΤΧΣ φεύγει, η κανονικότητα επιστρέφει

Επανέρχονται σε κανονικό καθεστώς λειτουργίας, χωρίς αγκυλώσεις από τον νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι ελληνικές τράπεζες.

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Επανέρχονται σε κανονικό καθεστώς λειτουργίας, χωρίς αγκυλώσεις από τον νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι ελληνικές τράπεζες.

Η τραπεζική «κανονικότητα» εκτιμάται πως θα επιτρέψει διευρυμένες αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με όσα προβλέπει το καινούργιο σχέδιο νόμου για το Ταμείο το οποίο κατατέθηκε προς διαβούλευση το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Ακόμη προβλέπεται πως η στρατηγική αποεπένδυσης από τις τράπεζες στις οποίες το Ταμείο συμμετέχει θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του 2025 και αυτός είναι ένας από τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου για τη λειτουργία του Ταμείου. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 13 Μαΐου. Ο νέος νόμος τίθεται σε ισχύ από 1ης Ιουνίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι τα τέλη του 2025 το ΤΧΣ θα πρέπει να έχει μηδενίσει τις συμμετοχές του σε Εθνική Τράπεζα (40,3%), Τράπεζα Πειραιώς (27,3%), Alpha Bank (9%), Eurobank (1,4%) και Attica Bank (62,93%).

Καταργείται το δικαίωμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να ζητεί σύγκληση γενικής συνέλευσης αλλά και να πρέπει να εγκρίνει τον οικονομικό διευθυντή τραπεζών στις οποίες συμμετέχει. Στην ίδια λογική, αίρεται η δυνατότητα του ΤΧΣ να ασκεί βέτο (δικαίωμα αρνησικυρίας) για θέματα που σχετίζονται με συστημική ευστάθεια (εφόσον συντρέχει κίνδυνος για καταθέσεις κ.ά.).

Χαλάρωση κριτηρίων

Με το νέο σχέδιο νόμου καταργούνται μια σειρά από αυστηρά κριτήρια για μέλη Δ.Σ. που επιβλήθηκαν λόγω λήψης κρατικής βοήθειας από τις τράπεζες και λόγω ρητρών που προέβλεπαν τα υπογεγραμμένα μνημόνια. Ο νόμος προβλέπει πως οι διοικήσεις των τραπεζών θα μπορούν να λαμβάνουν ελεύθερα bonus στον βαθμό που τα κόκκινα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν υποχωρήσει κάτω του 10%. Στην αντίθετη περίπτωση το Ταμείο μπορεί να ασκεί βέτο.

Επίσης, μεταξύ άλλων:

  • Καταργείται με τη βοήθεια χρήσης ανεξάρτητου συμβούλου η αξιολόγηση από το ΤΧΣ του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών που έχουν υπογράψει RFAs (Πλαίσιο Συνεργασίας Ταμείου και τραπεζών).
  • Παύει η υποχρέωση να διαθέτει το μέλος του Δ.Σ. των τραπεζών τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή των επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, εκ των οποίων, ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη, τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλος Δ.Σ. σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
  • Καταργούνται τα ισχύοντα κριτήρια σύνθεσης Δ.Σ., τα οποία επιβάλλουν το Δ.Σ τράπεζας, στην οποία συμμετέχει το ΤΧΣ ως μέτοχος, να περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 εμπειρογνώμονες, ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη, με επαρκείς γνώσεις και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά.
  • Παύει να ισχύει πως αυτά τα μέλη δεν πρέπει να είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα, που λειτουργούν στην Ελλάδα, κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια.

Προϋπόθεση διορισμού

Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για το ΤΧΣ, μεταξύ άλλων, τα μέλη Δ.Σ. τραπεζών δεν μπορούν να έχουν διατελέσει κατά τα τελευταία 4 χρόνια πριν από τον διορισμό τους σημαντικό δημόσιο λειτούργημα (αρχηγός κράτους, πρόεδρος κυβέρνησης, ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος, ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, δικαστικός ή στρατιωτικός υπάλληλος, ή να έχουν σημαντική θέση ως ανώτερα στελέχη δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχη πολιτικού κόμματος).