Πηγές των ελληνικών ενεργειακών εταιρειών που έχουν συναλλαγές με την ρωσική εταιρεία προμήθειας φυσικού αερίου Gazprom εκπέμπουν μήνυμα συμμόρφωσης με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι επισημαίνει η ελληνική κυβέρνηση. Το «σχέδιο άμυνας» σε περίπτωση ρωσικών αντιποίνων.
Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι καθοριστική για τα επόμενα βήματα στον ενεργειακό «πόλεμο» με τη Ρωσία, που απαιτεί την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια και έχει ήδη κλείσει τις στρόφιγγες σε Βουλγαρία και Πολωνία.
Πηγές των ελληνικών ενεργειακών εταιρειών που έχουν συναλλαγές με την ρωσική εταιρεία προμήθειας φυσικού αερίου Gazprom εκπέμπουν μήνυμα συμμόρφωσης προς το πλαίσιο που θα θέσει η ΕΕ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ. Επισημαίνουν ωστόσο την ανάγκη το πλαίσιο αυτό να αποσαφηνιστεί το συντομότερο και πάντως πριν από το τέλος Μαΐου οπότε προγραμματίζονται οι επόμενες πληρωμές προς τη ρωσική εταιρεία. Σημειώνεται ότι οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου.
Πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εκφράζοντας τη θέση της Αθήνας, είχε κάνει όγο για «τεχνικό ζήτημα» στην πληρωμή και στη μετατροπή των ευρώ - στα οποία πληρώνουμε εμείς- σε ρούβλια. «Εμείς σε ευρώ πληρώναμε, ευρώ θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε. Το πώς θα μετατρέπονται σε ρούβλια θα αποσαφηνιστεί» είπε.
Παράλληλα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με όλους τους φορείς της ενεργειακής αγοράς προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, που περιλαμβάνουν και το σενάριο της διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία αλλά και την αναμενόμενη (λόγω καιρικών συνθηκών) αύξηση της ζήτησης όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι.
Όπως έχει γράψει η Ναυτεμπορική, το ελληνικό σχέδιο «άμυνας» στηρίζεται σε 5 άξονες:
1. Αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας στα 375.000 κυβικά μέτρα (από 225.000 σήμερα) μέσω της προσθήκης μιας τέταρτης πλωτής δεξαμενής (FSU).
2. Χρήση ντίζελ αντί φυσικού αερίου στις πέντε μονάδες φυσικού αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν με εναλλακτικό καύσιμο.
3. Αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% σε βάθος διετίας.
4. Παρακολούθηση της διαθεσιμότητας των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές, προκειμένου η ΔΕΠΑ Εμπορίας να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Αυτή τη στιγμή στον μηνιαίο προγραμματισμό φορτίων LNG του ΔΕΣΦΑ για τον Μάιο εμφανίζεται φορτίο 463.000 KWh της Mytilineos (στις 5 Μαΐου), και φορτίο 500.000 KWh της ΔΕΠΑ στις 16 Μαΐου. Στις 18 Μαΐου θα εκφορτωθούν φορτία LNG για λογαριασμό της MET Energy EAD (που θα διοχετευθούν στη Βουλγαρία) και στις 25 Μαΐου προβλέπεται η εκφόρτωση ενός ακόμα φορτίου 535.000 KWh, επίσης για λογαριασμό της MYTILINEOS.
5. Διερεύνηση των δυνατοτήτων στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.