Αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον για χιλιάδες επιχειρήσεις 16 κλάδων της οικονομίας, καθώς η πανδημία και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την παγκόσμια αστάθεια τις τοποθετούν στην κορυφή του καταλόγου ως προς το να καταστούν «συναλλακτικά αφερέγγυες».
Από την έντυπη έκδοση
Των Πλάτωνα Τσούλου και Σταμάτη Ζησίμου
Αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον για χιλιάδες επιχειρήσεις 16 κλάδων της οικονομίας, καθώς η πανδημία και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την παγκόσμια αστάθεια τις τοποθετούν στην κορυφή του καταλόγου ως προς το να καταστούν «συναλλακτικά αφερέγγυες».
Γενικά, όπως προκύπτει από ανάλυση μεγάλης εταιρείας αξιολόγησης επιχειρηματικών κινδύνων, τα στοιχεία της οποίας (ανάλυσης) έχει στη διάθεσή της η «Ν», οι επισφάλειες των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αναμένεται φέτος να ενισχυθούν αισθητά,
ωστόσο περισσότερο έντονες θα είναι στους αποκαλούμενους «κόκκινους κλάδους», οι οποίο θα υποστούν και τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Η πρόβλεψη αυτή σε συνδυασμό με την αναμενόμενη κατάρρευση των εταιρειών «ζόμπι» που σύμφωνα με την ανάλυση επίκεται σε δύο κύματα, είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσουν ισχυρή αναταραχή στην ελληνική οικονομία.
Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι «κόκκινοι κλάδοι», δεν αποτελούν ελληνική ιδιαιτερότητα, καθώς η δυσμενής θέση στην οποία έχουν περιέλθει είναι, όπως προαναφέρθηκε, αποτέλεσμα των διεθνών αρνητικών εξελίξεων. Εντούτοις, οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία δεν θα είναι αμελητέες, καθώς εκ των πραγμάτων θα αθροιστούν σε αυτές που βιώνει η χώρα ως συνέπεια της πολυετούς δημοσιονομικής κρίσης.
Με βάση τα στοιχεία της μελετητικής εταιρείας, θεωρείται βέβαιο ότι το τρέχον έτος θα καταγραφεί μια αύξηση του αριθμού των επιχειρηματικών επισφαλειών στην Ελλάδα της τάξεως του 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, είναι προφανές
ότι δεν θα επηρεαστούν στον ίδιο βαθμό όλοι οι κλάδοι, καθώς το βασικό σενάριο προβλέπει κλιμάκωση ανάλογα με τον τομέα
δραστηριότητας των οικονομικών οντοτήτων.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι οι πιο «ευάλωτοι» κλάδοι θα καταγράψουν μια αύξηση των επισφαλειών της τάξεως του 20%, ενώ οι πιο «εύρωστοι» αύξηση της τάξεως πέριξ του 10%. Αρνητικές, ωστόσο, είναι οι εκτιμήσεις της μελέτης σχετικά με την εξέλιξη των επισφαλειών και για το 2023, για τις οποίες προβλέπει μια αύξηση της τάξεως του 25%.
Επίσης, ανησυχητική, αν και αναμενόμενη εδώ και μερικά χρόνια, είναι η πρόβλεψη για τον αφανισμό των εταιρειών «ζόμπι», δηλαδή αυτών που διατηρούνται εν ζωή παρότι στην ουσία είναι πτωχευμένες.
Σύμφωνα με την ανάλυση, ο αφανισμός των «ζόμπι» θα γίνει σε δύο φάσεις: η πρώτη τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 και η επόμενη στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η «κατάρρευση» των «ζόμπι» θα προέλθει κατά κύριο λόγω εξαιτίας της διακοπής των μέτρων κρατικής στήριξης που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δηλαδή το 2020 και το 2021.
Στην ανάλυση της μελετητικής εταιρείας εξετάζονται συνολικά 50 κλάδοι, αλλά δυστυχώς το ένα τρίτο εξ αυτών βρίσκεται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, παρουσιάζει δηλαδή υψηλές τάσεις ως προς τις επισφάλειες.
Συγκεκριμένα, οι 16 κλάδοι από τους 50 ταξινομούνται στις κατηγορίες της πολύ υψηλής ή υψηλής επικινδυνότητας.
Επίσης, 22 κλάδοι ταξινομούνται στο επίπεδο της μέτριας επικινδυνότητας, ενώ 12 κατατάσσονται στην κατηγορία χαμηλής ή μηδενικής επικινδυνότητας. Διαβάθμιση ωστόσο υπάρχει για τους κλάδους που βρίσκονται στο επίπεδο της πολύ υψηλής ή υψηλής επικινδυνότητας. Συγκεκριμένα, από τους 16, πέντε κλάδοι θεωρούνται πολύ υψηλής επικινδυνότητας και οι 11 υψηλής επικινδυνότητας.
Σύμφωνα με την ανάλυση, σε επίπεδο «πολύ υψηλής επικινδυνότητας» βρίσκονται οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ένδυσης και της υπόδησης, του κοσμήματος, των προϊόντων πολυτελείας και της κλωστοϋφαντουργίας.
Είναι λογικό ότι σε μια περίοδο κρίσης οι καταναλωτές τις πρώτες δαπάνες που θα περιόριζαν είναι για είδη πολυτελείας, κοσμήματα και αυτοκίνητα. Αυτό που, ωστόσο, αποτυπώνει το μέγεθος του πραγματικού προβλήματος, είναι η μείωση των δαπανών για προϊόντα ένδυσης και υπόδησης γενικά.
Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει τις αναφορές του εμπορικού κόσμου ότι οι καταναλωτές, προκειμένου να αντεπεξέλθουν οικονομικά λόγω της εκτόξευσης των τιμών στην ενέργεια και στα καύσιμα, έχουν περιορίσει δραστικά τις δαπάνες ακόμη και για να ντυθούν.
Και για τη διασκέδαση κόβουν δαπάνες για τον ίδιο προφανώς λόγο οι καταναλωτές, καθώς ο εν λόγω κλάδος βρίσκεται επίσης στο κόκκινο, αλλά κατηγοριοποιείται σε αυτούς που χαρακτηρίζονται ως υψηλής επικινδυνότητας. Στην ίδια κατηγορία (υψηλή επικινδυνότητα) κατατάσσονται οι κλάδοι της εκπαίδευσης και του ναυπηγικού τομέα.
Στους 11 αριθμούνται οι κλάδοι οι οποίοι, σύμφωνα με την ανάλυση, βρίσκονται σε σχετικά δύσκολη φάση σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, θεωρούνται δηλαδή μέτριας επικινδυνότητας ως προς την εμφάνιση συναλλακτικής αφερεγγυότητας στο επόμενο διάστημα. Στους εν λόγω κλάδους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αυτοί της αγοράς υπηρεσιών, των ξενοδοχείων και κέτερινγκ, της υγείας και των διαχειριστών κεφαλαίων.
Εν αντιθέσει με τους 38 κλάδους που βρίσκονται σε σημείο πολύ υψηλής, υψηλής και μέτριας επικινδυνότητας, υπάρχουν και 12 κλάδοι που εμφανίζουν χαμηλή ή και μηδενική επικινδυνότητα. Στους κλάδους αυτούς, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αυτοί των χημικών, της ενέργειας και των καυσίμων, των τροφίμων και ποτών, της τεχνολογίας, των πλαστικών και των τηλεπικοινωνιών.