Τον Ιούλιο θα ακολουθήσει και νέα αναβάθμιση - αυτή τη φορά από τον οίκο Fitch, εκτιμά η Societe Generale. Πιστεύει ότι η Ελλάδα θα κατακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Η πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Standard & Poor's σε BB+, δηλαδή μόλις ένα βήμα μακριά από την έξοδο από το καθεστώς του junk, γέννησε προσδοκίες για ανάλογες θετικές κινήσεις και από άλλους οίκους αξιολόγησης. Η κατάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας είναι πλέον ορατή μέσα στο 2023, όπως επισημαίνει και η Societe Generale.
Οι αναλυτές της SocGen σχολιάζουν πως ο S&P προέβη σε αναβάθμιση παρά τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στο ελληνικό ΑΕΠ. Αν και ο πήχυς για την ανάπτυξη πέφτει και ο πληθωρισμός είναι στα ύψη, ο οίκος αξιολόγησης στήριξε στην απόφασή του στην «ανθεκτικότητα» που επιδεικνύει η ελληνική οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση της διακυβέρνησης. Αυτά είναι στοιχεία που θα λάβουν υπόψη και οι άλλοι.
Έτσι ο Fitch, που είναι προγραμματισμένο να αξιολογήσει το αξιόχρεο της Ελλάδας στις 8 Ιουλίου, δεν αποκλείεται να αποφασίσει και εκείνος μία αναβάθμιση. «Αναμένουμε αναβάθμιση από τον Fitch στις 8 Ιουλίου και κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023» αναφέρει η SocGen.
Όπως εξηγεί, καθώς οι καθαρές αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ πιθανότατα θα τερματιστούν στο τρίτο τρίμηνο, η επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει ουσιαστική επίδραση στον βαθμό στήριξης που λαμβάνουμε από την κεντρική τράπεζα. Ωστόσο τα ελληνικά ομόλογα θα ευνοηθούν, αφού θα δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα funds να τα εντάξουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Αυτό θα στηρίξει τις τιμές τους μακροπρόθεσμα.
Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σημειώνεται, επηρεάζονται πλέον λιγότερο από την ΕΚΤ και περισσότερο από την προσφορά και τη ρευστότητα. Έτσι ιδιαίτερη σημασία θα έχουν οι επόμενες εκδόσεις. Ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματίσει να αντλήσει 12 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος. Έχει ήδη αντλήσει 4,5 δισ. ευρώ από την έκδοση του 10ετους τον Ιανουάριο και την πρόσφατη έκδοση του 7ετους ομολόγου. Στο δεύτερο εξάμηνο θα ακολουθήσουν η έκδοση του λεγόμενου πράσινου ομολόγου και τίτλων μεγαλύτερης διάρκειας.
naftemporiki.gr