«Η κρίση και οι επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο τον παγκόσμιο τουρισμό», τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και οικονομικός σύμβουλος του Ομίλου Eurobank EFG Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας σε σημερινή εκδήλωση.
«Η κρίση και οι επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο τον παγκόσμιο τουρισμό», σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και οικονομικό σύμβουλο του Ομίλου Eurobank EFG Γκίκα Χαρδούβελη.
Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδούβελης, μιλώντας σε σημερινή εκδήλωση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων, ο τουρισμός συμπεριφέρεται όπως και το διεθνές εμπόριο, ο ρυθμός ανάπτυξης του οποίου «γνωρίζουμε ότι μειώνεται».
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, οι προβλέψεις για την πορεία των οικονομιών στις κυριότερες αγορές του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είναι δυσοίωνες, δεδομένου ότι οι πέντε χώρες που τροφοδοτούν την ελληνική τουριστική αγορά με πάνω από το 50% των τουριστών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία) αναμένεται να εμφανίσουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2009. Όπως πρόσθεσε, η όποια ανάκαμψη μετά τα μέσα του 2009 θα είναι αναιμική.
«Σε συνδυασμό με την υποτίμηση της βρετανικής λίρας και του αμερικανικού δολαρίου τα τελευταία δύο χρόνια τα νέα δεν είναι σίγουρα ευχάριστα», τόνισε, μεταξύ άλλων.
«Ο καταναλωτής είναι πλέον πιεσμένος και όλο και πιο απαισιόδοξος για το μέλλον του. Οι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωζώνη έχουν βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά. Επιπλέον, η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών στις χώρες προέλευσης των τουριστών εμφανίζεται πολύ υψηλή», ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, εκτιμώντας ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αναπόφευκτο να μειωθούν οι ταξιδιωτικές / τουριστικές δαπάνες.
Όσον αφορά τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία, επισήμανε ότι δεν θα είναι αμελητέες, «κάτι που θα επηρεάσει τόσο τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις όσο και τον έλληνα καταναλωτή, άρα και τον εσωτερικό τουρισμό». «Η διεθνής κρίση λειτουργεί ως τεστ αντοχής της ελληνικής οικονομίας. Οι επόμενοι 15 μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι», υπογράμμισε.