Ο χειρισμός των κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες μπαίνει και πάλι, όπως όλα δείχνουν, από την πίσω πόρτα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τα πιστωτικά ιδρύματα και τους servicers να ανησυχούν για τα τεκταινόμενα. Με το υπουργείο Οικονομικών να μην υπογράφει νέες τιτλοποιήσεις πριν ξεκαθαρίσει το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων για κάποιες τράπεζες παραμένει σε εκκρεμότητα.
Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Ο χειρισμός των κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες μπαίνει και πάλι, όπως όλα δείχνουν, από την πίσω πόρτα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τα πιστωτικά ιδρύματα και τους servicers να ανησυχούν για τα τεκταινόμενα.
Με το υπουργείο Οικονομικών να μην υπογράφει νέες τιτλοποιήσεις πριν ξεκαθαρίσει το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων για κάποιες τράπεζες παραμένει σε εκκρεμότητα.
Όμως η χειρότερη εξέλιξη δεν είναι αυτή, αλλά το γεγονός μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας στην αγορά, βάσει της οποίας συντρέχει κίνδυνος για τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που συνοδεύουν τις τιτλοποιήσεις, στοιχείο το οποίο ενδέχεται να πιέσει σε μεγάλο βαθμό τη δευτερογενή αγορά.
Κύκλοι με βαθιά γνώση του θέματος λένε απερίφραστα πως δεν υπάρχει ζήτημα εγγυήσεων. Μάλιστα, επισημαίνουν πως, αν υπήρχε, αρμόδια για να το θέσει είναι μόνον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και δεν το έχει θέσει.
Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αξιωματούχοι της Eurostat θέτουν ξανά ζήτημα κατάπτωσης των εγγυήσεων, όχι γιατί η χώρα μας δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, αλλά γιατί ενισχύθηκε περαιτέρω το χρέος της.
Το αντίστοιχο έχει συμβεί και με την Ιταλία, η οποία έχει ένα μέγεθος εγγυήσεων πολύ σημαντικό σε τιτλοποιήσεις, που ξεπερνούν τα 140 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση ακόμη και να υπήρχε κατάπτωση εγγυήσεων αυτή θα αφορούσε κάποια εξαιρετικά μικρά ποσά που σχετίζονται με τη διανομή μερισμάτων και τα οποία οι τράπεζες και οι servicers μπορούν να καταβάλουν από τα δικά τους μαξιλάρια.
Επομένως δεν τίθεται θέμα καταπτώσεων γιατί οι μεγάλοι servicers και οι συστημικές τράπεζες δεν θα άφηναν ποτέ να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.
Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του «Ηρακλή», οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως αυτός μπορεί θεωρητικώς να λήγει τον Οκτώβριο, όμως η αίτηση παράτασης από κάθε τράπεζα εφόσον εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών και από το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας παραμένει ως option ανοιχτή για συνεχόμενα εξάμηνα.
Τέλος, η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει το θέμα στους θεσμούς σε ανώτατο επίπεδο και να πάρει μια ξεκάθαρη απά- ντηση το συντομότερο δυνατόν.