Τα νέα από τη Εurostat για το ύψος του πληθωρισμού του Απριλίου αναμένει σήμερα η Αθήνα την ώρα που ήδη τα πρώτα μηνύματα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη μόνο ευχάριστα δεν θα τα χαρακτήριζε κανείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η αρμόδια στατιστική αρχή της Γερμανίας ανακοίνωσε περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο στο 7,4% από 7,3% το Μάρτιο, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 1981. Αλλά και στην Ισπανία, ο πληθωρισμός παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στο 8,3%, παρά τη μικρή υποχώρηση που κατέγραψε σε σχέση με το Μάρτιο (8,2%).
Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Τα νέα από τη Εurostat για το ύψος του πληθωρισμού του Απριλίου αναμένει σήμερα η Αθήνα την ώρα που ήδη τα πρώτα μηνύματα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη μόνο ευχάριστα δεν θα τα χαρακτήριζε κανείς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η αρμόδια στατιστική αρχή της Γερμανίας ανακοίνωσε περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο στο 7,4% από 7,3% το Μάρτιο, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 1981. Αλλά και στην Ισπανία, ο πληθωρισμός παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στο 8,3%, παρά τη μικρή υποχώρηση που κατέγραψε σε σχέση με το Μάρτιο (8,2%).
Στην Ελλάδα τον Απρίλιο, είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές σε ενεργειακά προϊόντα και τρόφιμα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, οπότε μένει να φανεί αν τελικά ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή που θα ανακοινώσει η Eurostat, είναι υψηλότερος από το 8% που κατέγραψε το Μάρτιο και κατά πόσο. Όπως εκτίμησε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Α΄ Πρόγραμμα, ο μέσος πληθωρισμός για το σύνολο του 2022 εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα επίπεδα του 5,5%.
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αναμένεται να περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα καταθέσει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος του μήνα, δηλαδή σήμερα ή αύριο. Ένα πρόγραμμα το οποίο συντάχθηκε μέσα σε καθεστώς υψηλής αβεβαιότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και εν μέσω μίας ενεργειακής κρίσης η οποία θα διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις αρχικές εκτιμήσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αποτυπώνει τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα έτη :
· για το 2022, παρά την αύξηση των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα κινηθεί στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ, από 1,4% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2022. Για το 2023 θα επιχειρηθεί επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα, οριακά χαμηλότερα του 1% του ΑΕΠ. Από το 2024 και έως το 2026 η Ελλάδα θα συνεχίσει να «παράγει» πρωτογενή πλεονάσματα σε επίπεδα τα οποία θα μπορούν να αποπληρώνουν του τόκους.
· Η αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ στο τέλος του 2022 εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 183% (από 193% το 2021) για να μειωθεί περαιτέρω στην περιοχή του 150% του ΑΕΠ έως τέλος του 2026.
· Το 2022, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 3% έναντι αρχικής πρόβλεψης για ανάπτυξη 4,5% στον προϋπολογισμό του 2022. Όσον αφορά τα επόμενα έτη έως το 2026, ο εκτιμώμενος μέσος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 3%
Όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού, θα προβλέπεται να κινηθεί στα επίπεδα του 5,5% με βάση το σκεπτικό ότι από το καλοκαίρι και μετά θα αρχίσει να καταγράφεται μία σταδιακή αποκλιμάκωση. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες τα μηνύματα που έρχονται από διεθνείς οργανισμούς για την πορεία του πληθωρισμού γενικότερα, όχι ειδικά στην Ελλάδα, δεν είναι και τόσο αισιόδοξα.
Όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, την πορεία των τιμών στην ενέργεια αλλά και τις όποιες αποφάσεις ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.