Στα τέλη Μαΐου προγραμματίζει ο ΕΦΚΑ να ενεργοποιήσει τη διαδικασία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους έχουν λάβει αποδοχές μέσω τίτλων κτήσης, με εφαρμογή δόσεων για οφειλές που έχουν ως αφετηρία το 2020.
Από την έντυπη έκδοση
Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]
Στα τέλη Μαΐου προγραμματίζει ο ΕΦΚΑ να ενεργοποιήσει τη διαδικασία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους έχουν λάβει αποδοχές μέσω τίτλων κτήσης, με εφαρμογή δόσεων για οφειλές που έχουν ως αφετηρία το 2020.
Πρόκειται για μια διαδικασία που κινείται ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα: Από τη μία είναι η εκκαθάριση των παλαιότερων οφειλών, κύρια για το 2020 και οπωσδήποτε έως τον Σεπτέμβριο του 2021. Από την άλλη είναι και η ενεργοποίηση των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, όπως προκύπτουν για όσους σε «πραγματικό χρόνο» αμείβονται με τίτλο κτήσης.
Σε κάθε περίπτωση, ισχύει ότι οι εισφορές που επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας προκύπτουν με βάση
την 1η ασφαλιστική κατηγορία, όπως έχει θεσμοθετηθεί. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το ποσό που οφείλεται είναι 210 ευρώ
σε μηνιαία βάση. Επειδή όμως υπάρχει η εκκρεμότητα της εκκαθάρισης του 2020, προκύπτει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για όσους εργάστηκαν εκείνη την περίοδο με τίτλο κτήσης.
Για να αποφευχθεί τυχόν πρόσθετη επιβάρυνση σε χιλιάδες ασφαλισμένους, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ προσανατολίζονται στην παροχή της δυνατότητας εξόφλησης μέσω δόσεων.
Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν ο αριθμός των δόσεων να είναι τουλάχιστον οκτώ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα περισσότερων, αν κριθεί αναγκαίο. Σε κάθε περίπτωση, θα επιλεχθεί εκείνος ο τρόπος εξόφλησης που δεν θα προκαλεί δραματική επιβάρυνση σε όσους κληθούν να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές. Άλλωστε, είναι πιθανό να υπάρξουν αρκετές περιπτώσεις ασφαλισμένων που πληρώθηκαν με τίτλο κτήσης το 2020 (π.χ. φοιτητές), αλλά τώρα δεν εργάζονται. Άρα πρέπει να υπάρχει η διέξοδος των δόσεων για αρκετούς ασφαλισμένους, έτσι ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνσή τους, για παρελθούσει εισφορές.
Με την εκκαθάριση ακόμα να βρίσκεται σε εξέλιξη, στο υπουργείο Εργασίας διαπιστώνουν πάντως ότι δεν θα είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις των χρεωστικών εκκαθαριστικών. Αντίθετα, εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πολλά πιστωτικά, τα οποία θα είναι ασφαλώς περισσότερα και για την περίοδο από τον Σεπτέμβριο 2021 και μετά.
Σύμφωνα με σχετική διάταξη νόμου που ενεργοποιήθηκε τότε, παρέχεται η δυνατότητα μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών
σε όσους αμείφθηκαν με τίτλο κτήσης αλλά παράλληλα είχαν και μισθωτές υπηρεσίες. Αν το έσοδο από τη μισθωτή απασχόληση υπερβαίνει τη 2η ασφαλιστική κατηγορία των μη μισθωτών, τότε δεν οφείλεται εισφορά μέσω του τίτλου κτήσης.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο οι εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ για όσους αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (ΠΠΥ) είναι 13,33% για την κύρια σύνταξη και 6,95% για υγειονομική περίθαλψη. Σύμφωνα με την 1η ασφαλιστική κατηγορία για μη μισθωτούς, το ποσό που αναλογεί είναι 155 ευρώ για κύρια ασφάλιση και 55 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη.
Έτσι προκύπτει και το ανώτατο ποσό των 210 ευρώ της εισφοράς που πρέπει να παρακρατηθεί ανά τίτλο κτήσης που έχει εκδοθεί. Συνολικά, σύμφωνα με σχετικές διατάξεις φορολογικού χαρακτήρα που εφαρμόζονται από το υπουργείο Οικονομικών, δεν επιτρέπεται να εκδίδονται τέτοια παραστατικά για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών ανά έτος, αθροιστικά. Επίσης, ένας εργαζόμενος μπορεί να έχει αμοιβές με τίτλο κτήσης έως 10.000 ευρώ ετησίως μικτές αποδοχές.