Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022 11:43

Φυσικό αέριο: Η Gazprom «έσπρωξε» πάνω από 20% τις τιμές

Ανοδικά κινούνται την Τετάρτη οι τιμές του φυσικού αερίου, μετά την απόφαση της ρωσικής Gazprom να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, κλιμακώνοντας τον οικονομικό πόλεμο με την Ευρώπη.

Ανοδικά κινούνται την Τετάρτη οι τιμές του φυσικού αερίου, μετά την απόφαση της ρωσικής Gazprom να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, κλιμακώνοντας τον οικονομικό πόλεμο με την Ευρώπη.

Η ξαφνική κίνηση της Μόσχας εκτίναξε τις τιμές του αερίου στην Ευρώπη πάνω από 20% την Τετάρτη, καθώς η αγορά φοβάται πως σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που παρακολουθούν τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν άνοδο έως και 24%, στα 127,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.

Η κίνηση της Ρωσίας δημιουργεί πρόσθετη ζήτηση καθώς η Πολωνία και η Βουλγαρία θα χρειαστεί να αγοράσουν φυσικό αέριο για να αντικαταστήσουν τις ροές, σύμφωνα με το Jefferies Group. Οι παραγγελίες για φυσικό αέριο που ρέει από τη Γερμανία στην Πολωνία μέσω του αγωγού Yamal-Europe αυξήθηκαν την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία από τον πάροχο δικτύου Gascade.

Μετά την ανακοίνωση της Gazprom, ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι εάν άλλοι εξαγωγείς φυσικού αερίου είναι σε θέση να αυξήσουν τον εφοδιασμό. Η νορβηγική Vaar Energi λέει ότι αυτή τη στιγμή παράγει όσο περισσότερο φυσικό αέριο μπορεί και δεν προβλέπει περαιτέρω αύξηση της παραγωγής της βραχυπρόθεσμα. Η εταιρεία διοχετεύει ήδη όσο περισσότερο φυσικό αέριο μπορεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπου ο διευθύνων σύμβουλός της είπε ότι οι τιμές είναι υψηλότερες από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Νορβηγία είναι βασικός προμηθευτής αερίου για την ΕΕ. Το 2020 εξήγαγε περισσότερο αέριο στην ΕΕ από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από τη Ρωσία. Η Ρωσία, ωστόσο, παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και η διακοπή των προμηθειών ουσιαστικά αφαιρεί από την εργαλειοθήκη της ΕΕ την επιλογή επιβολής κυρώσεων στα καύσιμα. Υποδεικνύει επίσης τη χρήση της ενέργειας ως όπλου καθώς η σύγκρουση «διεξάγεται» πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Η προσοχή πλέον στρέφεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία και την Ιταλία, που είναι και οι δύο κύριοι εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από το Βερολίνο. Η κυβέρνηση της Ρώμης παρακολουθεί τώρα την κατάσταση, σύμφωνα με γνωστό πρόσωπο.

Οι αποστολές μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία δεν έχουν σημειώσει ιδιαίτερη μεταβολή, ρέοντας περίπου με τη μέγιστη χωρητικότητα, σύμφωνα με στοιχεία από τον φορέα εκμετάλλευσης. Οι παραγγελίες για ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας έχουν σταματήσει και πάλι.

Η διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία ρέει σύμφωνα με το σχέδιο και η χώρα έχει επινοήσει έναν τρόπο να πληρώσει την Gazprom, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σίγιαρτο.

naftemporiki.gr