Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 26 Απριλίου 2022 11:11

Έλον Μασκ: 4 ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει για το Twitter

Μετά από την «πολιορκία» του Έλον Μασκ και παρά την αρχική αντίσταση με το «δηλητηριώδες χάπι», το διοικητικό συμβούλιο του Twitter συμφώνησε να πουλήσει την εταιρεία για περίπου 44 δισ. δολάρια.

Μετά από την «πολιορκία» του Έλον Μασκ και παρά την αρχική αντίσταση με το «δηλητηριώδες χάπι», το διοικητικό συμβούλιο του Twitter συμφώνησε να πουλήσει την εταιρεία για περίπου 44 δισ. δολάρια.

Ήταν μια από τις πιο φρενήρεις και απρόβλεπτες προσφορές εξαγοράς όλων των εποχών, με τον Έλον Μασκ να κλείνει μια συμφωνία για την εξαγορά της Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων εντός λίgων εβδομάδων από όταν μάθαμε ότι απέκτησε μερίδιο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, σχολιάζει το Bloomberg στον απόηχο της είδησης για την εξαγορά του Twitter από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Γιατί όμως ο Μασκ ήθελε να βάλει τη σφραγίδα του στο Twitter; Για δύο λόγους, απαντάει το Spectator:

  • Πρώτον, πιστεύει με πάθος στην ελευθερία του λόγου, μια ιδιότητα που θεωρεί ότι λείπει πολύ από την πλατφόρμα. Ο Μασκ έχει επικρίνει την προσέγγιση μετριασμού του περιεχομένου του Twitter ως απειλή για την ελευθερία του λόγου σε αυτό που αποκαλεί «ψηφιακή πλατεία της πόλης».
  • Δεύτερον, πιστεύει ότι μπορεί να το διευθύνει καλύτερα από τη σημερινή διοίκηση. Δεδομένου του ιστορικού του να προκαλεί μπελάδες, είναι ένας γενναίος άνθρωπος που βάζει ψηλά τον πήχη.

Σήμερα επομένως ξημερώνει μια νέα εποχή στο Twitter, με τον Μασκ να έχει πάρει θέση για αλλαγές. Θέλει να τονώσει την εμπιστοσύνη στην πλατφόρμα, κάνοντας τους αλγόριθμους της εφαρμογής ανοιχτού κώδικα και επαληθεύοντας καλύτερα ότι όλοι οι χρήστες είναι άνθρωποι και όχι bots.  

Πρέπει πρώτα όμως να ξεκαθαρίσει τη θέση του σε τέσσερις βασικούς προβληματισμούς, σημειώνει το gzeromedia:

Πρώτον, κάνοντας υποχρεωτική την ταυτοποίηση των χρηστών, θα βοηθούσε σε σημαντικό βαθμό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των τρολς, της παραπληροφόρησης και της κατάχρησης. Αλλά αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε επίσης να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ή διαφωνούντες σε αυταρχικές χώρες.

Δεύτερον, τι θα συμβεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο λογαριασμός του οποίου στο Twitter ανεστάλη μόνιμα την προηγούμενη χρονιά. Θα ανάγκαζε ο Μασκ το διοικητικό συμβούλιο να ακυρώσει την απαγόρευση που έχει επιβάλλει στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ; Κάτι τέτοιο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών ή των προεδρικών εκλογών του 2024 θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο και στα δύο κόμματα– ακόμα κι αν ο Τραμπ δηλώνει, προς το παρόν, ότι δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην πλατφόρμα ακόμα και αν ξεμπλοκαριστεί ο λογαριασμός του.

Το ζήτημα του Τραμπ φαίνεται να απασχολεί και τους εργαζόμενους του Twitter, οι οποίοι σε συγκέντρωση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Παράγκ Αγκραουάλ, του έθεσαν σχετικό ερώτημα, με τον ίδιο να απαντάει: «Από τη στιγμή που η συμφωνία κλείσει, δεν ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση θα πάει η πλατφόρμα…Πιστεύω πως όταν έχουμε μία ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Έλον, θα είναι μία ερώτηση την οποία θα πρέπει να του θέσουμε».

Τρίτον, ο Μασκ επιθυμεί να καταργήσει εντελώς την εποπτεία περιεχομένου; Εάν ναι, πώς θα εξισορροπούσε το ιδανικό της ελευθερίας του λόγου με τον καταστροφικό αντίκτυπο της παραπληροφόρησης; Ως ιδιωτική εταιρεία, το Twitter δεν υπόκειται στη νομοθεσία που προστατεύει την ελευθερία του λόγου, αλλά η δύναμή του ως πλατφόρμα πολιτικού λόγου είναι αναμφισβήτητη.

Και τέλος, δεν είναι μυστικό ότι η Κίνα είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο υποσχόμενες αγορές της Tesla. Εάν ο Μασκ είναι ιδιοκτήτης του Twitter, τότε θα συνεργάζεται με ένα απολυταρχικό καθεστώς και παράλληλα θα έχει επίσης στην κατοχή μια από τις πιο σημαίνουσες πλατφόρμες επικοινωνίας, κάτι που αναπόφευκτα δημιουργεί προβληματισμό για τη συμβατότητα αυτών των πραγμάτων.

naftemporiki.gr