Τρεις σημαντικούς σταθμούς έχουν μπροστά τους οι ελληνικές τράπεζες ενώ ο διεθνής οίκος S&P καταγράφει πως οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ελάχιστοι.
Της Ειρήνη Σακελλάρη
[email protected]
Τρεις σημαντικούς σταθμούς έχουν μπροστά τους οι ελληνικές τράπεζες ενώ ο διεθνής οίκος S&P καταγράφει πως οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ελάχιστοι.
Οι τραπεζικοί θεσμοί μιλούν για αυστηροποίηση των όρων που θα ισχύσουν μετά την πανδημία και απόσταση από τις πολιτικές πιστωτικής χαλάρωσης, ωστόσο η έκθεση μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών (ιδιαίτερα των Γαλλικών) διαφοροποιεί τον τρόπο με τον οποίον επί της ουσίας SSM και ΕΚΤ θα διαχειριστούν τα κρίσιμα θέματα των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Με αυτά τα δεδομένα οι ελληνικές τράπεζες τρέχουν να επωφεληθούν σχετικώς αφού η έκθεσή τους στην περιοχή είναι περίπου μηδενική.
Αυτό αναφέρουν στη "Ν" έγκυρες τραπεζικές πηγές συμπληρώνοντας πως τα πρόσφατα zoom meetings των ελληνικών τραπεζών με τον SSM- την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν- ήταν επί της ουσίας απολύτως διεκπεραιτωτικά χωρίς να ζητούν από τα πιστωτικά ιδρύματα να αυστηροποιήσουν τους όρους λειτουργίας τους.
Δύο συν έναν κρίσιμους σταθμούς έχουν οι τράπεζες μπροστά τους με τον έναν εξ αυτών να έχει πρακτικά να ολοκληρώνεται στο τέλος του περασμένου μήνα.
-Τα πιστωτικά ιδρύματα έδωσαν στο τέλος Μαρτίου τα πλάνα τους σε σχέση με τα NPEs για το διάστημα 2022-2024. Κατά το πέρας της περιόδου αυτής οι ελληνικές τράπεζες έχουν απεριφράστως δηλώσει πως θα αγγίξουν τον κοινοτικό μέσο όρο του 2%, στόχος απολύτως εφικτός για τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας με μία μόνον αίρεση: Να μην δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια.
Οπως αναφέρουν έγκυροι τραπεζικοί κύκλοι το θέμα αυτό δείχνει να είναι υπό έλεγχο. Οι τράπεζες αναμένουν άνοδο των επιτοκίων. Δυστυχώς ωστόσο παρατηρείται μια συρρίκνωση της πιστωτικής επέκτασης κυρίως σε ότι αφορά τα δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά ενώ η πιστωτική επέκταση ουσιαστικά στράφηκε μέχρι στιγμής τουλάχιστον κυρίως προς τις μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι και το μέτρο.
Ας σημειωθεί πως τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν διαβλέψει πιστωτική επέκταση 1,5 δισ. ευρώ κάθε τράπεζα κατά έτος, ποσοστό που κατά τις ίδιες εκτιμήσεις μόνον ενισχυόμενο μπορεί να βαίνει.
Οπως αναφέρει η έκθεση τους διεθνούς οίκου S&P , στο πλαίσιο των κόκκινων δανείων (NPEs) οι τέσσερεις συστημικές έχουν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο σε ότι αφορά την περιστολή τους , χρησιμοποιώντας το σχήμα του Ηρακλή από το 2018 και οδηγώντας το ποσοστό του δείκτη στο 8% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στο τέλος του 2022.
Ωστόσο ο οίκος εκτιμά ότι η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει χαμηλότερη από τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαίκό όρο.
Η έκθεση αναφέρει πως η κερδοφορία επιστρέφει στις τράπεζες καθώς αυτές αυξάνουν την πιστωτική επέκταση ελέγχοντας το κόστος. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ελέγξει ουσιαστικά το κόστος τους περιορίζοντας το δίκτυό τους και το προσωπικό τους κυρίως με εθελούσιες εξόδους. Οι προμήθειες από την πιστωτική επέκταση αναμένεται να αυξηθούν και λόγω της χορήγησης νέων δανείων.
- Ο δεύτερος στόχος που είναι προγραμματισμένος για το τέλος Απριλίου αφορά την ICAAP (Internal Capital Adequancy Assesment Process) δηλαδή την εσωτερική διαδικασία αξιολόγησης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
Σε ότι αφορά τα κεφάλαια μεταξύ άλλων θα πρέπει να σημειωθεί πως οι τράπεζες δύσκολα στην παρούσα φάση θα προχωρήσουν σε καινούριες εκδόσεις στο πλαίσιο των MREL (Ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις) μιας και αυτές είναι πανάκριβες. Αλλωστε όπως έχουν ξεκαθαρίσει τα πιστωτικά ιδρύματα στον SSM οι στόχοι στην παρούσα φάση είναι πλέον ενημερωτικοί και όχι δεσμευτικοί και καθίστανται δεσμευτικοί το 2025 όπου μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς οι στόχοι των τραπεζών προσδιορίζονται στο 26% έως 27% των στοιχείων του ενεργητικού.
- Τελευταίο σταθμό αποτελούν στις αρχές Ιουλίου τα αποτελέσματα του κλιματικού stress test που μόνον εμμέσως μπορεί να επηρρεάσει τα κεφάλαια των τραπεζών.
Το test αυτό θα είναι στην παρούσα φάση ανιχνευτικό και έχει ιδιαίτερη σημασία προς τα που θα μεταφερθούν οι νέες απαιτήσεις τους καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας στην Ευρώπη.
Από την άλλη πλευρά ο επόμενος μήνας για τις τράπεζες χαρακτηρίζεται ως κρίσιμος αφού αυτές θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του α τριμήνου που θα αποτελέσουν μια σημαντική καταγραφή για τα όσα πραγματικά έχουν επιτύχει τα πιστωτικά ιδρύματα μέσα στο κρίσιμο 2022 που τα πλάνα ανατρέπονται διαρκώς.
Tα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τα δύο τελευταία δεκαήμερα του Μαϊου.