Υπέρ της ελαστικοποίησης του χρόνου εργασίας τάχθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος. «Ουδέν σχόλιο» από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Ανησυχία από το «πάγωμα» των επενδυτικών σχεδίων εξαιτίας της διεθνούς κρίσης.
Υπέρ της ελαστικοποίησης του χρόνου εργασίας τάχθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Ο κ. Μίχαλος αποκάλυψε ότι πέντε μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που απασχολούν περισσότερα από 500 άτομα έχουν προχωρήσει στην καθιέρωση τεσσάρων ή ακόμα τριών εργάσιμων ημερών την εβδομάδα.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ δήλωσε ότι είναι πολύ προτιμότερη η ελαστικοποίηση του ωραρίου από το να προβεί κάποιος επιχειρηματίας σε απολύσεις.
«Είναι πολύ καλύτερο από το να προβεί ένας επιχειρηματίας – ο οποίος έχει και ιδιαίτερους δεσμούς με το προσωπικό του – σε απολύσεις, να προβεί σε μια ελαστικοποίηση του ωραρίου», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
«Δεν τοποθετούμαι ποτέ δημοσίως για τις θέσεις των φορέων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική για πλήρη και ποιοτική εργασία. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση στην κρίση να διαταράξει τις εργασιακές σχέσεις», υπογράμμισε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, κληθείσα να σχολιάσει την πρόταση του ΕΒΕΑ.
Εξάλλου, ο Κ. Μίχαλος κατά την παρουσίαση της έρευνας The Leading Deals 2008, έκανε λόγο για «πάγωμα» των επενδυτικών σχεδίων πολλών επιχειρήσεων εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, γεγονός που όπως είπε, «κάνει ασφαλώς δυσκολότερη τη σύναψη νέων επιχειρηματικών deals, καθώς όπως είναι φυσικό, τόσο οι επενδυτές όσο και οι τράπεζες είναι πιο προσεκτικοί και επιφυλακτικοί». «Το γεγονός αυτό, συμπλήρωσε, με τη σειρά του προοιωνίζει ανακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη».
Η σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών, εκτίμησε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, αποτελεί μία μορφή αναπτυξιακής επένδυσης, που συμβάλλει στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και δομών και συνεπώς στην απορρόφηση κεφαλαίων, την εισροή ξένων κεφαλαίων, τη μείωση της ανεργίας, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη χρήση νέων τεχνολογιών.
«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη παγκόσμια οικονομική συγκυρία, αλλά είμαστε πολύ καλύτερα ως οικονομία από άλλες χώρες εταίρους μας. Τα απόνερα από το τσουνάμι θα έρθουν και εδώ, όμως είμαστε καλύτεροι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», τόνισε απο την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας.
Όπου δεν προοδεύει η ιδιωτική πρωτοβουλία, οι οικονομίες δεν πάνε καλά, ενώ είναι βέβαιο ότι επενδύοντας στην ιδιωτική πρωτοβουλία μια χώρα μπορεί να περιμένει ανάπτυξη, πλούτο και θέσεις δουλειάς, υποστήριξε ο υπουργός.
Aναφερόμενος τέλος στο θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, ο κ. Φώλιας, προσερχόμενος σε εκδήλωση για την παρουσίαση της πρώτης ετήσιας έκδοσης The Leading Deals 2008, επανέλαβε πως το ισχύον καθεστώς δεν πρόκειται να αλλάξει με πρωτοβουλία του υπουργείου, παρά μόνο εάν φτάσει ολοκληρωμένη πρόταση από όλους τους φορείς της αγοράς.