Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2008 16:48

Αλμούνια: Ο αποπληθωρισμός δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ευρωζώνη

Ο αποπληθωρισμός δεν αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη, υπογράμμισε σήμερα ο επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, εκφράζοντας την ελπίδα για ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Ο αποπληθωρισμός δεν αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη, υπογράμμισε σήμερα ο επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

«Ορισμένοι μιλούν για αυτό το ενδεχόμενο. Εγώ δεν πιστεύω πως αποτελεί έναν πραγματικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Αλμούνια, ενώ πρόσθεσε πως ελπίζει σε ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2009.

«Οι συνθήκες εδώ είναι διαφορετικές απ’ ό,τι σε άλλες χώρες. Έχουμε μια αγορά εργασίας οργανωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε καθιστά πολύ, πολύ δύσκολη την πορεία προς τον αποπληθωρισμό», επισήμανε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Σημείωσε, πάντως, πως ο πληθωρισμός υποχωρεί λόγω της μείωσης στις τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων και της εξασθένησης της οικονομίας και πρόσθεσε πως η ύφεση που βιώνει αυτή τη στιγμή η Ευρωζώνη έχει δημιουργήσει μια δύσκολη κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Ο κ. Αλμούνια εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι το «πακέτο» μέτρων των 200 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται, θα αποτρέψουν μια βαθιά επιβράδυνση.