Φορολόγηση των εισφορών για όσους θα εντάσσονται εφεξής στα Επαγγελματικά Ταμεία, προτείνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου προς το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επιβολή φόρου στο εφάπαξ.
Από την έντυπη έκδοση
Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]
Φορολόγηση των εισφορών για όσους θα εντάσσονται εφεξής στα Επαγγελματικά Ταμεία, προτείνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου προς το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επιβολή φόρου στο εφάπαξ.
Ο στόχος ήταν και παραμένει να μην υπάρξουν σημαντικά αντικίνητρα στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, ο οποίος δείχνει σημάδια ανάπτυξης. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη φορολόγηση του κλάδου κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το μοντέλο που θα επιλεχθεί έχει ιδιαίτερη σημασία.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι εκπρόσωποι του φορέα υπογράμμισαν την
ανάγκη να στηριχθεί ακόμα περισσότερο ο θεσμός της Επαγγελματικής Ασφάλισης. Προς τούτο, υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκτός από το πεδίο της φορολόγησης και για το σκέλος της εποπτείας, που επίσης θέλει να αλλάξει το υπουργείο Εργασίας.
Το θέμα του φόρου
Σε πρώτη φάση, για το «καυτό» θέμα της φορολόγησης, η πρόταση που κατατέθηκε αφορά την επιβολή φόρου στις εισφορές, αλλά μόνο για νεοεισερχόμενους στα Επαγγελματικά Ταμεία. Ουσιαστικά, ανάλογη πρόταση είχε κατατεθεί και σε αντίστοιχη μελέτη που είχε εκπονήσει πρόσφατα το ΙΟΒΕ. Φαίνεται ότι οι επαγγελματίες του κλάδου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερο να επιβληθεί φόρος στους νεοεισερχόμενους (π.χ. 5% ή έως 10%), ο οποίος θα υποχωρεί κλιμακωτά χρόνο με τον χρόνο και θα μηδενίζεται στη δεκαετία.
Έτσι, ο ασφαλισμένος θα γνωρίζει ότι μετά τα δέκα έτη ασφάλισης σε κάποιο Επαγγελματικό Ταμείο, θα καταβάλλει εισφορές οι οποίες δεν θα υπόκεινται σε φορολόγηση, κάτι που θα μπορεί να λειτουργεί ως κίνητρο για να παραμείνει εντός του φορέα και να μην αποχωρήσει πρόωρα.
Επίσης, θα γνωρίζει ότι στη λήξη του εργασιακού του βίου θα εισπράξει το εφάπαξ για το οποίο έχει καταβάλει εισφορές, χωρίς να έχει κάποια άλλης μορφής πρόσθετη επιβάρυνση, μέσω φόρου.
Εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχει ένα επιπλέον κίνητρο για να παραμείνει εντός του Επαγγελματικού Ταμείου, έως τη συνταξιοδότησή του. Μάλιστα, το κίνητρο θα είναι ακόμα πιο ισχυρό στο ενδεχόμενο μεγιστοποίησης του ποσού εφάπαξ που θα χορηγείται, όταν ο ασφαλισμένος θα συμπληρώνει τα όρια καταβολής πλήρους σύνταξης και όχι μειωμένης. Πρόκειται για πρόταση που εξετάζεται συνολικά από το υπουργείο Εργασίας εν όψει της κατάθεσης του νόμου για τη λειτουργία των Επαγγελματικών Ταμείων. Ο αρχικός στόχος που έχει τεθεί είναι ότι το σχετικό νομοθέτημα θα είναι έτοιμο έως τις αρχές του καλοκαιριού.
Το σκέλος της εποπτείας
Ξεχωριστή σημασία δίνεται και στο σκέλος της εποπτείας. Αν και οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί προς το υπουργείο Εργασίας είναι συγκλίνουσες, φαίνεται να προκρίνεται η λύση - επιλογή της Τράπεζας της Ελλάδος. Θεωρείται ότι είναι ένας φορέας που μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία τον έλεγχο της Επαγγελματικής Ασφάλισης στη χώρα, παίρνοντας τη θέση του τρίπτυχου ΕπιτροπήςΚεφαλαιαγοράς - Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής - Υπουργείου Εργασίας, που υπάρχει έως τώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα έχει αποθεματικό που φτάνει στο 1,85 δισ. ευρώ. Από αυτά, όμως, το 1,65 δισ. προέρχεται από τα Ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης και τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ από τα Επαγγελματικά Ταμεία.