Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Απριλίου 2022 08:15

Δεν θα κάνουν όλοι ανάσταση στον τουρισμό

Την τιμητική της έχει -όπως αναμενόταν- η Κέρκυρα στις προτιμήσεις των συμπολιτών μας για το φετινό Πάσχα. Μεγάλες ροές τουριστών το Πάσχα αναμένουν επίσης η Μύκονος και η Σαντορίνη. Ωστόσο στο επίσης παραδοσιακά δημοφιλές το Πάσχα Πήλιο και γενικότερα σε όλη τη Μαγνησία οι πληρότητες μέχρι προχθες δεν ξεπερνούσαν το 60%. Ακόμη πιο χλιαρή είναι η κατάσταση και οι κρατήσεις στην Πιερία, όπου στα λίγα τελικά ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει για το Πάσχα (περί το 20% του συνόλου των ξενοδοχείων), οι πληρότητες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού Ηρακλή Τσιτλακίδη, δεν ξεπερνούν το 30%.

Από την έντυπη έκδοση

Tης Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Την τιμητική της έχει -όπως αναμενόταν- η Κέρκυρα στις προτιμήσεις των συμπολιτών μας για το φετινό Πάσχα. Ωστόσο, σε άλλες δημοφιλείς ως προς τις πασχαλινές διακοπές περιοχές της χώρας, όπως λ.χ. το Πήλιο, οι πληρότητες κινούνται σε χαμηλότερες πτήσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας σε πολύ χαμηλότερες.

Έπειτα από δύο χρονιές καραντίνας και αυστηρών μέτρων, φέτος η Κέρκυρα γιορτάζει ξανά ένα Πάσχα κοντά στις προ πανδημίας χρονιές. Τα ξενοδοχεία της πόλης της Κέρκυρας, όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Χαράλαμπος Βούλγαρης, είναι γεμάτα, με τις πληρότητες να αγγίζουν ήδη το 100% χάρη στην κορύφωση των κρατήσεων τις τελευταίες ημέρες.

Μεγάλες πληρότητες, της τάξης του 80%, έχουν και τα ξενοδοχεία στις πιο κοντινές στην πόλη περιοχές του νησιού, αλλά μειώνονται αισθητά όσο περισσότερο απομακρύνεται κανείς από την πρωτεύουσα.

Μεγάλες ροές τουριστών το Πάσχα αναμένουν επίσης η Μύκονος και η Σαντορίνη. Όπως δηλώνουν οι διοικήσεις των τοπικών Ενώσεων Ξενοδόχων, τα δύο νησιά-«ναυαρχίδες» του ελληνικού τουρισμού είναι έτοιμα φέτος να επανακτήσουν τον χαμένο χρόνο και έσοδα της προηγούμενης διετίας και προσβλέπουν γενικότερα σε μια γόνιμη τουριστική περίοδο.

Στο επίσης παραδοσιακά δημοφιλές το Πάσχα Πήλιο και γενικότερα σε όλη τη Μαγνησία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων Γιώργο Ζαφείρη, οι πληρότητες μέχρι προχθες δεν ξεπερνούσαν το 60%, αλλά με αισιοδοξία για αύξησή τους με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Σε σύγκριση με το 2019 (τελευταία χρονιά προ πανδημίας) η πασχαλινή τουριστική κίνηση, σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, εκτιμάται ότι είναι μειωμένη κατά 40% και ο ίδιος εικάζει ότι σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισαν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και θέρμανσης που κατέφτασαν το τελευταίο διάστημα στα νοικοκυριά.

Ακόμη πιο χλιαρή είναι η κατάσταση και οι κρατήσεις στην Πιερία, όπου στα λίγα τελικά ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει για το Πάσχα (περί το 20% του συνόλου των ξενοδοχείων), οι πληρότητες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού Ηρακλή Τσιτλακίδη, δεν ξεπερνούν το 30%.

Οργανωμένα ταξίδια-εκδρομές

Χλιαρή είναι, επίσης, τελικά και η ζήτηση από τη Βόρεια Ελλάδα για οργανωμένες εκδρομές-ταξίδια για το Πάσχα. Όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Βύρων Θεολόγης, παρά τα θετικά σημάδια και την αυξανόμενη ζήτηση που καταγραφόταν προ δύο εβδομάδων, εδώ και μία εβδομάδα η ζήτηση «κάθισε», γεγονός που ο ίδιος αποδίδει στα αυξημένα τιμολόγια ενέργειας και θέρμανσης που παρέλαβαν πολλά νοικοκυριά στο μεταξύ διάστημα. Εντός συνόρων η ζήτηση από τη Βόρεια Ελλάδα είναι μεγαλύτερη σύμφωνα με τον κ. Θεολόγη για Κέρκυρα, Ρόδο και Κρήτη, ενώ όσον αφορά τις εκδρομές στο εξωτερικό τις προτιμήσεις συγκεντρώνουν κυρίως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Βαρκελώνη.