Απομένει η σημερινή σύνοδος για να ακολουθήσει πάλι μακρά αποχή από συναλλαγές λόγω του ελληνικού Πάσχα και οι εκτιμήσεις για την βραχυπρόθεσμη τάση από τους εγχώριους αναλυτές συμπληρώνουν η μία την άλλη. “Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον αναμένεται να συνεχιστεί, στηρίζοντας τα τρέχοντα επίπεδα και τους όγκους συναλλαγών” παρατηρούσαν από την Beta Sec.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών φαίνονται θετικά και σύμφωνα με την ανάλυση του Rob Carnell της ING σήμερα, η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων παρείχε ίσως κάποια υποστήριξη για τις μετοχές. Για αυτό είδαμε τον S&P500 να παραμένει σε γενικές γραμμές αμετάβλητος, παρά την άσχημη εικόνα για την τεχνολογία. Αναγνωρίζοντας κάποια σημάδια θετικής διάθεσης για ανάληψη κινδύνων στο εγγύς μέλλον. Ο αντιπροσωπευτικός για την τεχνολογία Nasdaq σημείωσε πτώση 1,22%, υποχωρώντας από την Netflix που σημείωσε βουτιά 35,1% μετά την αναφορά αιφνιδιαστικής μείωσης των συνδρομητών. Ο Dow των βιομηχανικών blue chip σημείωσε άνοδο 0,71%.
Το επενδυτικό κοινό πάλεψε ανεπιτυχώς για αρκετές μέρες τον στόχο της υπέρβασης των 930 μονάδων και πιο συγκεκριμένα οι θεσμικοί του εξωτερικού, που υπογράμμιζαν τις επιφυλάξεις τους με τη διατήρηση των όγκων χαμηλά. Στην άνοδο του Απριλίου όμως υπήρξαν τινάγματα στους όγκους και υπεροχή των ανοδικών κλεισιμάτων. Τη δε Μεγάλη Εβδομάδα, αρχικά με επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον και χθες με διάχυτο ξεπεράστηκαν οι 930 αλλά και το άνω όριο της ζώνης αντίστασης στις 940 μονάδες.
Απομένει η σημερινή σύνοδος για να ακολουθήσει πάλι μακρά αποχή από συναλλαγές λόγω του ελληνικού Πάσχα και οι εκτιμήσεις για την βραχυπρόθεσμη τάση από τους εγχώριους αναλυτές συμπληρώνουν η μία την άλλη. “Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον αναμένεται να συνεχιστεί, στηρίζοντας τα τρέχοντα επίπεδα και τους όγκους συναλλαγών” παρατηρούσαν από την Beta Sec. Ενώ η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: “Η εναλλαγή Δεικτοβαρών τίτλων συντηρεί το θετικό momentum. Θα απαιτηθεί ωστόσο η συμμετοχή περισσότερων μετοχών, για να οδηγηθεί ο ΓΔ προς τις 950 μονάδες”. Στους πιθανούς κινδύνους και την αντιμετώπισή τους επενδυτικά επικεντρώθηκε το σχόλιο της Leon Depolas Sec.: “Τα πτωτικά ρίσκα παραμένουν και η Επενδυτική Κοινότητα επικεντρώνει το ενδιαφέρον στην πορεία του πολέμου και των σχετικών εξελίξεων και στα μεγέθη του πληθωρισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση, η τελευταία μέτρηση του ΔΤΚ Μαρτίου της Ευρωζώνης είναι σημαντική, αν και δεν περιμένουμε εκπλήξεις. Στο εσωτερικό, ενεργή είναι η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση που διαγράφεται από τις αρχές Μαρτίου και συγκεκριμένα τις 790 μονάδες ΓΔΧΑ. Από την άλλη, οι ομολογιακές αποδόσεις σκαρφαλώνουν σταθερά, γεγονός που περιορίζει τα ανοδικά περιθώρια των μετοχών. Για τον λόγο αυτό δίνουμε αυξημένη βαρύτητα σε συγκεκριμένες επιλογές”.
Αυτή η λιτή και απέριττη ανακοίνωση αφορά όσους διάβαζαν για τις αγορές ιδίων μετοχών από την Μυτιληναίος και αδιαφορούσαν όταν τα ανώτερα εβδομάδας γινόντουσαν κορυφές τελευταίων 12 μηνών. “Λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή ζήτηση που έχει εκδηλωθεί από Ξένους Θεσμικούς επενδυτές για τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας, με δεδομένες τις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές της, ως συνέπεια των σημαντικών επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί, προχώρησε σήμερα στην πώληση 4,5 εκατ. ιδίων μετοχών, ή ποσοστό 3,1493% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου αυτής, σε τιμή €17,00 ανά μετοχή και συνολική αξία 76,5 εκατ. Σημειώνεται ότι οι ως άνω μετοχές είχαν αποκτηθεί με μέση τιμή κτήσης €11,00 ανά μετοχή. Μετά τα ανωτέρω, η Εταιρεία κατέχει συνολικά 4.193.231 ίδιες μετοχές, ποσοστό 2,9346% του συνόλου των μετοχών της”.
Δεν πήγε χαμένη και η παρατήρηση πως ο μέσος όρος δεν έχει πλησιάσει τα επίπεδά του, προ της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Το άλμα του ειδοποιεί πως και αυτό θα συμβεί οσονούπω. Οι Τράπεζες, επιστρέφοντας στο ρόλο του πρωταγωνιστή αποκάλυψαν πως όσοι πόνταραν στην διόρθωση των ασυμμετριών, λόγω της επιλεκτικότητας του αγοραστικού ενδιαφέροντος για ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, κέρδισαν από τα άλματα των ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ. Χωρίς να είναι σίγουρο, μπορεί να πλησιάζει η ώρα της μακροπρόθεσμης ανόδου.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης αναφερόμενος στους κλάδους που θα κλέψουν το ενδιαφέρον αλλά και τις Τράπεζες σημείωσε: “Τα νέα έργα που έχουν δρομολογηθεί, είναι ικανά να απογειώσουν τα αποτελέσματα του Κατασκευαστικού κλάδου, κάτι που η Αγορά θα σπεύσει να προεξοφλήσει. Η Ιντρακάτ, μετά και την Α.Μ.Κ. δείχνει ότι έχει όλες εκείνες τις δυνατότητες να γίνει ο δεύτερος μεγάλος πόλος, μετά την ΓΕΚ και εφόσον ο Ελλάκτωρας δεν μπορέσει σύντομα να λύσει τα θέματά του. Ασχέτως προβλημάτων όλα δείχνουν ότι ο κλάδος παίρνει την σκυτάλη από την Πληροφορική, που συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά στην Αγορά. Ο Τραπεζικός κλάδος αργά και βασανιστικά προσπαθεί να ανταπεξέλθει στην νέα εποχή, έχοντας συνηθίσει να έχει πρόβλημα κεφαλαίων και λειτουργίας. Αργά, ή γρήγορα η “κάνουλα” του δανεισμού θα ανοίξει περαιτέρω. Από μόνο του το leverage του δανεισμού θα βοηθήσει τόσο την ανάπτυξη, όσο και τα κέρδη του κλάδου που έχει ξεχάσει τα τελευταία πολλά χρόνια. Τεχνικά, η Αγορά έχει βρεθεί στη σημαντική ζώνη του 930, ψάχνοντας αφορμή να αλλάξει επίπεδο και να δοκιμάσει τα υψηλά της”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα εταιρικά αποτελέσματα καθώς ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή του Netflix μετά την απώλεια 200.000 συνδρομητών στο α’ τρίμηνο του 2022 – η πρώτη από τον Οκτώβριο 2011. Στον αντίποδα, καλά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η IBM, ενώ ικανοποίησαν τα αποτελέσματα τριμήνου της Procter & Gamble.
Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,71% ή κατά 249,59 μονάδες στις 35.160,79, ο S&P 500 σημείωσε πτώση μόλις -0,06% στις 4.459,45 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,22% στις 13.453,07 μονάδες.
Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε η Beige Book από την Fed και μεταξύ άλλων η Κεντρική Τράπεζα σημείωνε: “H αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό από τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ το outlook παραμένει αβέβαιο λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και των αυξήσεων στις τιμές”.
Στην αγορά ομολόγων, από το υψηλό τριών ετών υποχώρησε απόδοση του αμερικανικού 10ετούς και συγκεκριμένα κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 2,85%.
ΕΥΡΩΠΗ
Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αν και οι επενδυτές να συνεχίζουν να επικεντρώνονται στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν έχει δει ούτε ακούσει για οποιοδήποτε έγγραφο από τη Ρωσία που να αναφέρεται σε ειρηνευτική συμφωνία, διαψεύδοντας προηγούμενη δήλωση του Ντμίτρι Πεσκόφ.
Στα μακροοικονομικά, κατά 0,7% ενισχύθηκε η εποχικά προσαρμοσμένη βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο και κατά 0,6% στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat. Παράλληλα, άλμα 30,9% έκανε ο δείκτης τιμών παραγωγού για βιομηχανικά προϊόντα τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, στη Γερμανία. Ήταν η μεγαλύτερη άνοδος που έχει καταγραφεί ποτέ σε ετήσια βάση. Τον Φεβρουάριο ο δείκτης είχε αυξηθεί κατά 25,9% και τον Ιανουάριο κατά 25,0%.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,84% στις 460,10 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +0,37% στις 7.629,22 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +1,47% στις 14.362,03 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,38% στις 6.624,91 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +1,03% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +0,87%.
ΧΑ
Με εκτίναξη του τζίρου εκτινάχθηκε κατά +1,54% ο ΓΔ στις 940 μονάδες
Μετά από νευρικότητα και ταλαντώσεις μονίμως πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο (926,41), οι επενδυτές αποφάσισαν από τις 10:30 πως θα κινούσαν έκτοτε τον ΓΔ, αποκλειστικά σε θετικό πεδίο. Οι συναλλασσόμενοι με καλύτερους από της προηγούμενης εβδομάδας ρυθμούς, έδειξαν αποφασισμένοι να οδηγήσουν την αγορά ψηλότερα, ανεξάρτητα από την τάση των διεθνών αγορών μετοχών. Το πέτυχαν, με τα 20 blue chip που εμφάνισαν τελικά κέρδη, ενώ στο ρόλο του οδηγού της τάσης βρέθηκαν οι ΠΕΙΡ ΑΛΦΑ ΕΕΕ ΕΥΡΩΒ και ΕΛΧΑ που ώθησαν ανοδικά με κέρδη από +3,2% ως +8,2% για να σκαρφαλώσει τελικά ο ΓΔ κατά +1,54%, με κλείσιμο στις 940,69 μονάδες και τζίρο 185,416 εκατ. ευρώ.
Η πορεία της διαπραγμάτευσης
Οι επιμέρους κλάδοι
Τα διεθνή χρηματιστήρια
Ήταν μια ακόμα μέρα με τους επενδυτές να έχουν πριν το άνοιγμα διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων σε συγκεκριμένα blue chip, δηλαδή υπήρξαν μετοχές με κίνηση μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Αλλά μετά το πρώτο ημίωρο, διαπιστώνοντας την σταθερότητα της ανοδικής δυναμικής, σε συντονισμό με τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν μικρότερη διάθεση για πίεση στα περισσότερα από τα πτωτικά blue chip από την έναρξη.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με αυξημένο τζίρο, και ασυνήθιστα μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 940,69 από 926,41 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,54% ή 14,28 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 185,416 από 101,707 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 85,297 από 3,674 εκατ. ευρώ, και την ΜΥΤΙΛ αφορούσαν 76,500 εκατ. ευρώ, την ΑΛΦΑ 4,194 εκατ. ευρώ, την ΕΤΕ 2,921 εκατ. ευρώ, την ΠΕΙΡ 972.514 ευρώ, την ΛΑΜΔΑ 414.540 ευρώ, και την ΜΟΗ 294.400 ευρώ.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 69 από 46 την Τρίτη 19/4 και 28 από 62 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 18 από 22. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 67,069 από 66,058 δις ευρώ.
Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 677,47 μονάδες με μεταβολή +4,90%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 48,037 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +1,88% στις 2285,42 από 2243,26 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 42,16 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης 19/4, ενώ ο FTSEΜ κέρδισε μόνο +0,39%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η άνοδος ενίσχυσε τα long στοιχήματα
Αν και λίγοι την προτιμούν η αγορά παραγώγων ειδοποίησε για την τάση και για το άλμα στα τραπεζικά blue chip μέσω των futures του. Από τα ΣΜΕ του FTSE25 έρχεται πλέον το μήνυμα πως η γενίκευση του αγοραστικού ενδιαφέροντος είναι προ των πυλών.
Από το ξεκίνημα της χρηματιστηριακής εβδομάδας, στην τελευταία παράγραφο υπήρξε μια διακριτική ειδοποίηση. Τονίσαμε: Υπάρχουν αποτυπώσεις προθέσεων από τους θεσμικούς, ανάλογα με το τι ψάχνει ο καθένας και για αυτό αυτές οι μέρες έχουν ενδιαφέρον, καθώς οι κινήσεις τους θα είναι ακόμα πιο… μαρτυριάρες. Καταλήξαμε τότε: “Περιμένουμε εκπλήξεις”. Ενώ με την πρώτη σύνοδο της Μεγάλης Εβδομάδας υπογραμμίσαμε: Τον αυξημένο τζίρο, την διατήρηση της κυκλικότητας στο αγοραστικό ενδιαφέρον και την συνήθη εγγραφή ανώτερου στο πρώτο μέρος. Ώστε να υπάρχει περιθώριο απορρόφησης των πιέσεων ενδοσυνεδριακά όταν εμφανιστούν και όσο διαρκέσουν. Τονίσαμε την φροντίδα με την οποία συμπεριφέρονται οι θεσμικοί στην αγορά. Στη δεύτερη συνεδρίαση της Μεγάλης Εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη αποκλειστικά πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Το άνοιγμα στις 2256,02 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 12,76 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 42,16 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:04 και ήταν οι 2250,70 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2297,60 μονάδες, ήρθε στις 16:34. Το κλείσιμο στις 2285,42 από 2243,26 αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,88% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 19,810 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 20/4/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μαΐου ο όγκος διαμορφώθηκε 1127 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2301,00 μονάδες κατώτερο τις 2250,75 και τελευταίες πράξεις στις 2288,50 με τιμή κλεισίματος τις 2294,00 από 2246,75 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν 3258 από 3266. Διακινήθηκαν επίσης 170 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο στις 2291,50 μονάδες και κατώτερο τις 2261,50, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2291,50 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2294,50 από 2247,50 η σειρά απόκτησε 154 από 78 ανοικτά ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Μαΐου διακινήθηκαν 8 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2300 και τις 2400 μονάδες. Για την επόμενη σειρά λήξης Ιουνίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς, Μαΐου, διακινήθηκαν 55 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2250 και 2300 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Ιουνίου επίσης εμφανίστηκε επικεντρωμένο το ενδιαφέρον με 9 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες.
Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Μεγάλης Τρίτης στις 645,83 μονάδες με μεταβολή +0,75%. Την Τετάρτη 20/4, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 651,09 μονάδων (+0,81%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 651,95 (+0,95%), και ανώτερο τις 679,44 (+5,20%) έκλεισε στις 677,47 μονάδες με μεταβολή +4,90%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 48,037 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+7,12%) απασχόλησε 13,855 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+2,52%) 14,553 εκατ., η ΠΕΙΡ (+8,21%) απασχόλησε 5,060 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+3,72%) απασχόλησε 6,482 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 685,00 από 653,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 1.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι εκτινάχθηκαν κυριολεκτικά από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1224 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Ιουνίου, τα 449 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ, και τα 378 ΣΜΕ της ΦΡΛΚ λήξης Ιουνίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν απλωμένο στα 11358 συμβόλαια για ΟΤΕ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
Εβδομάδα τριών μόλις συνεδριάσεων, με την αυριανή να είναι και η τελευταία λόγω των αργιών του Πάσχα. Η Ελληνική Αγορά συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια αυτονόμησης, επιστρέφοντας στο μοτίβο της αρχής της χρονιάς, μετά τον συγχρονισμό της με τις Διεθνείς Αγορές κατά την έναρξη του πολέμου. Παρά τις αντιξοότητες της περιόδου, πλήθος μετοχών έχει καταγράψει νέα πολυετή, ή και ιστορικά υψηλά (βλ. ΤΕΝΕΡΓ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ), συντηρώντας την ανοδική πορεία της Αγοράς.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κατευθύνεται προς το πτωτικό “gap” των 943 μονάδων, μετά την καθαρή υπέρβαση των 930 μονάδων. Η ανοδική γραμμή τάσης από τα χαμηλά του πολέμου παραμένει ανέπαφη, με την περιοχή των 970 μονάδων να οριοθετεί για την ώρα την κίνηση. Στηρίξεις για τον ΓΔ εντοπίζουμε στις 920 μονάδες και χαμηλότερα, η ισχυροποιημένη πλέον στήριξη των 900 μονάδων.
Με την βοήθεια του συνόλου των Τραπεζικών τίτλων, ο δείκτης Τραπεζών ξεπέρασε την κρίσιμη αντίσταση των 660 μονάδων και το 61,8% της πτώσης του πολέμου. Πλέον ο κλαδικός δείκτης στοχεύει τις 700 μονάδες, με την περιοχή των 660 και 630 μονάδων να αποτελούν τις σημαντικότερες στηρίξεις.
Η “σκυταλοδρομία” των τραπεζών ξεκίνησε με την ΕΥΡΩΒ, η οποία παρέδωσε την “σκυτάλη” στην ΕΤΕ, με την τελευταία να καταγράφει την ψηλότερη τιμή από την Α.Μ.Κ. του 2015.
Μένει να δούμε εάν θα έρθει η σειρά της ΑΛΦΑ, κάτι που θα υποστηριχτεί τεχνικά με την υπέρβαση των 1.17 ευρώ.
Την Παρασκευή αναμένεται η αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Standard & Poor’s. Ο Οίκος αξιολογεί την Χώρα μας με ‘ΒΒ’ με θετικό outlook, μόλις δύο σκαλιά από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Μια αναβάθμιση σε ‘ΒΒ+’ θα δώσει και την απαιτούμενη ώθηση που χρειάζεται η Αγορά για την υπέρβαση των 943 μονάδων και την προσέγγιση των προπολεμικών επιπέδων τιμών.
Σήμερα
Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας και του Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη 21/4, πληγωμένες από τις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία, αλλά η πτώση μέσα σε μια νύκτα των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων με μεγαλύτερη διάρκεια έδωσε στήριξη σε άλλους βασικούς ασιατικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.
Η πτώση -0,78% για το Χονγκ Κονγκ και αυτή κατά -0,36% για τα blue chip στην ηπειρωτική Κίνα οδήγησε τον ευρύτερο δείκτη μετοχών της MSCI στην Ασία-Ειρηνικό εκτός Ιαπωνίας κατά -0,22% χαμηλότερα στην έναρξη των ασιατικών συναλλαγών. Η Κίνα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο των επενδυτικών πιέσεων, μετά την έκπληξη των αγορών την Τετάρτη, διατηρώντας αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, παρά τις συχνές δεσμεύσεις της κυβέρνησης να υποστηρίξει μια επιβραδυνόμενη οικονομία που επλήγη από το χειρότερο ξέσπασμα του COVID-19 τα τελευταία δύο χρόνια.
Στις 8:25: