Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 09:04

Market Beat: Η ανοδική δυναμική που δημιούργησε νικητές και ηττημένους συνεχίζεται

Η Αθήνα διατηρεί διαφορετική τάση έναντι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ενώ η μεταβλητότητα στις αγορές των ΗΠΑ διατηρείται. Μόνο που χθες λειτούργησε υπέρ ανόδου των βασικών δεικτών με συνέχεια στις πιέσεις στα ομόλογα του δημοσίου των ΗΠΑ. Πιέσεις δέχθηκε και η τιμή του πετρελαίου καθώς οι traders άρχισαν να προεξοφλούν επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, λόγω της επιμονής των κινεζικών αρχών στα σκληρά κατά της πανδημίας μέτρα. Η αγορά μετοχών έχει στις τελευταίες συνεδριάσεις σταθερά δυο πρόσωπα. Το ένα αφορά στο συναλλακτικό και το αγοραστικό ενδιαφέρον έστω και επιλεκτικά για τις μετοχές του FTSE25 και το άλλο στην αδιαφορία και την απουσία διάθεσης για ρίσκο στις μετοχές εκτός των FTSEΜ και FTSE25. Δεν πρόκειται αυτό το φαινόμενο να αλλάξει. 

  • Τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street με αρνητικές μεταβολές της τάξης του -0,15% ειδοποιούν για πτωτική συνέχεια όταν ανοίξουν ενώ αυτά για τους ευρωπαϊκούς δείκτες δείχνουν πως θα ξεκινήσουν συντονισμένα ανοδικά. 
  • Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ χθες υποχώρησαν ξανά, η πληθωριστική πίεση από τη διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα και τον πόλεμο στην Ουκρανία ενισχύει την προσδοκία των αγορών για μια επιθετική απάντηση από τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, η οποία οδηγεί τις αποδόσεις του αμερικανικού δημοσίου υψηλότερα και το γεν χαμηλότερα.
  • Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς κυμαίνονταν στο 3% σήμερα Τετάρτη και οι προστατευόμενες από τον πληθωρισμό αποδόσεις ήταν σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2020. Οι αποδόσεις και οι τιμές των ομολόγων κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις.
  • Μεικτή εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια με την πλειονότητα των βασικών δεικτών σε άνοδο
  • Οι επενδυτές με υψηλό τζίρο, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 926,41 μονάδες, με μεταβολή +0,81% ή 7,45 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο τζίρος ανήλθε στα 101,707 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 3,674 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,71% στις 2243,26 μονάδες, ήτοι  15,76 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της προηγούμενης,  ενώ ο FTSEΜ έχασε -0,23%.

Η Αθήνα διατηρεί διαφορετική τάση έναντι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ενώ η μεταβλητότητα στις αγορές των ΗΠΑ διατηρείται. Μόνο που χθες λειτούργησε υπέρ ανόδου των βασικών δεικτών με συνέχεια στις πιέσεις στα ομόλογα του δημοσίου των ΗΠΑ. Πιέσεις δέχθηκε και η τιμή του πετρελαίου καθώς οι traders άρχισαν να προεξοφλούν επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, λόγω της επιμονής των κινεζικών αρχών στα σκληρά κατά της πανδημίας μέτρα. Η αγορά μετοχών έχει στις τελευταίες συνεδριάσεις σταθερά δυο πρόσωπα. Το ένα αφορά στο συναλλακτικό και το αγοραστικό ενδιαφέρον έστω και επιλεκτικά για τις μετοχές του FTSE25 και το άλλο στην αδιαφορία και την απουσία διάθεσης για ρίσκο στις μετοχές εκτός των FTSEΜ και FTSE25. Δεν πρόκειται αυτό το φαινόμενο να αλλάξει. 

Όλοι αξιολογούν τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρώπη υψηλότερα από ότι πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι αναλυτές από τις ΗΠΑ βλέπουν τις πιθανότητες στο 50% για το 2022. Επειδή ο πόλεμος είναι κυριολεκτικά πιο κοντά στην Ευρώπη και προκαλεί σημαντικό ενεργειακό σοκ. Ενώ επίσης οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, που αποδίδονται στον πόλεμο, είναι ακόμη μεγαλύτερες για την Ευρώπη από τις ΗΠΑ. Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2022 από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 3,2%, από πρόβλεψή της του Ιανουαρίου για 4,1%, καθώς σύρεται χαμηλότερα από την δραστηριότητα στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Τα παραπάνω δικαιολογούν την επιφύλαξη των θεσμικών στις αναπτυγμένες αγορές της Ευρώπης και ταυτόχρονα δικαιώνουν τους αισιόδοξους από τους εγχώριους παράγοντες της αγοράς.

Αναζητώντας τις αντιδράσεις των εγχώριων αναλυτών στην κόντρα στο ρεύμα άνοδο διαπιστώσαμε ποικιλία απόψεων. Κάποιοι πιστεύουν πως δεν είναι τυχαία και δεν γίνεται σαν πείσμα τυφλωμένων επενδυτών. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα: Ευλόγως, οι αποδόσεις των Αμερικανικών ομολόγων οδεύουν προς το 3%, με τη Goldman Sachs να πιθανολογεί ότι στην επόμενη διετία η Αμερικανική Οικονομία θα βιώσει την ύφεση, τους αρνητικούς δηλαδή ρυθμούς μεγέθυνσης. Και αν οι αργίες των Αγορών έχουν αναστείλει τη νευρικότητα στη συμπεριφορά των δεικτών, δεν έχει συμβεί το ίδιο με τους “μαύρους κύκνους” της Οικονομίας, που συνεχίζουν αδιάλειπτα τις εμφανίσεις τους. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο ωστόσο, συνεχίζει να κινείται με διαφοροποιημένη συμπεριφορά (contrarian), σε σχέση με τις Διεθνείς Αγορές. Αν και το σύνολο των διαταρακτικών παραγόντων (πόλεμος, πανδημία, πληθωρισμός κοκ) επιβαρύνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές και της Ελληνικής Οικονομίας, οι Διεθνείς Οίκοι συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Χώρα μας.

Για τη βραχυπρόθεσμη τάση η Merit Sec. επισημαίνει σταθερά: “H μεσοπρόθεσμη τάση του ΓΔ είναι ανοδική προς το παρόν, καθώς συνεχίζει να κινείται υψηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 887,20 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 900 και 890 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 930 και 940 μονάδες”. Η Leon Depolas Sec. αναφέρθηκε στην επίμονη γοητεία της ΕΤΕ: “Στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων Δ΄ τριμήνου 2021 και Α΄ τριμήνου 2022 αντίστοιχα. Ο εγχώριος Τραπεζικός δείκτης διατηρεί τα επίπεδα τιμών, καθώς κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η ΕΤΕ θα εισέλθει, αυτή τη φορά, στον δείκτη MSCI Standard Greece”.  

Ο πρόσεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης επισημαίνει για την ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων: “Το σημαντικό είναι ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνει ότι έχει αποκτήσει μία αυτόνομη πορεία, σε σχέση με τις Ξένες Αγορές”,. Συχνά πυκνά έχουμε αναφέρει πως όπως η Αγορά μας είχε διαφορετική πορεία την τελευταία 14ετια, μιας και η Οικονομία και όχι μόνο, δεν επέτρεψαν να μπορέσει να ακολουθήσει την πορεία των Διεθνών Αγορών. Αντίστοιχα λοιπόν και στην παρούσα φάση το Χρηματιστήριο μπορεί να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία, από την στιγμή που Οικονομία και Επιχειρήσεις αναπτύσσονται. Είναι δεδομένο πως θα υπάρχουν περίοδοι που θα επηρεαζόμαστε από το διεθνές κλίμα, παρόλα αυτά μπορεί να είμαστε πολύ πιο ανθεκτικοί στις πτώσεις και πιο επιθετικοί στις ανοδικές φάσεις”.

Στην αισιόδοξη κατάληξη του σχολίου του τοποθετείται με συγκεκριμένη επενδυτική φιλοσοφία:  

“Εν κατακλείδι, μπορεί βραχυπρόθεσμα να προβληματιζόμαστε, όμως όλα δείχνουν ότι οι προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και παράλληλα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι μεγάλες για τα επόμενα χρόνια. Αν κάποιος προσπαθεί να κερδίσει βραχυπρόθεσμα την Αγορά και ειδικά την Ελληνική, είναι δεδομένο ότι δύσκολα θα τα καταφέρει. Μπορεί η Ελληνική Οικονομία και η Εγχώρια Αγορά να έχουν αυτονομηθεί και να μην αλλάζουν οι προοπτικές τους, παρόλα αυτά είναι λογικό να επηρεάζονται από τις Ξένες Αγορές, οι οποίες είναι σε μία φάση συσσώρευσης χωρίς τάση και περιμένουν να δουν αν τα νέα δεδομένα μπορέσουν να τους κάνουν και πάλι μία δοκιμή προς τα υψηλά τους, ή δούμε και πάλι χαμηλότερες τιμές”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Επιμένουν σε πορεία ανόδου οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, αλλά οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα εταιρικά αποτελέσματα δίδοντας κέρδη στη Wall Street. Ο Dow Jones ενισχύθηκε +1,45% ή κατά 499,5 μονάδες στις 34.911,20, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,61% στις 4,462,21 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +2,15% στις 13.619,66 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (+4,2%) και Boeing (+3,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Travelers (-4,9%) και Chevron (-1%).

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Johnson & Johnson ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 2,67 δολάρια και έσοδα στα 23,42 δις δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στα 2,58 δολάρια και έσοδα στα 23,62 δις.

Στη στεγαστική αγορά, άνοδο 0,3% κατέγραψαν οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, σε μηνιαία βάση. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν ότι οι ενάρξεις θα καταγράψουν άνοδο 1,6%.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτώση στην πρώτη μετά το Πάσχα των Καθολικών συνεδρίαση σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι, καθώς στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ουκρανία. 

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,77% στις 456,28 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,20% στις 7.601,28 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε οριακή πτώση -0,07% στις 14.153,46 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,83% στις 6.534,79 μονάδες. Τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ εμφάνισαν επίσης ασύμμετρες απώλειες αφού ο ισπανικός ΙΒΕΧ έπεσε -0,06% και ο ιταλικός ΜΙΒ έχασε-0,96%. 

ΧΑ

Με πτώση πανευρωπαϊκά οι επενδυτές αδιαφορώντας έδωσαν άνοδο +0,81%

Μετά από νευρικότητα και ταλαντώσεις πάνω και κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο (918,96), μετά τις 10:45 οι επενδυτές αποφάσισαν πως θα κινούσαν τον ΓΔ έκτοτε, αποκλειστικά σε θετικό πεδίο.  Οι συναλλασσόμενοι με καλύτερους από της προηγούμενης εβδομάδας  ρυθμούς, έδειξαν αποφασισμένοι να οδηγήσουν την αγορά ψηλότερα ανεξάρτητα από την τάση των διεθνών αγορών μετοχών. Το πέτυχαν, με τα 10 blue chip που εμφάνισαν τελικά κέρδη, ενώ στο ρόλο του οδηγού της τάσης βρέθηκαν οι ΜΥΤΙΛ ΤΕΝΕΡΓ ΜΠΕΛΑ ΕΤΕ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ που ώθησαν ανοδικά για να σκαρφαλώσει τελικά  κατά +0,81% ο ΓΔ με κλείσιμο στις 926,41 μονάδες και τζίρο 101,7 εκατ. ευρώ. 

Η πορεία της διαπραγμάτευσης

• Με διατήρηση στο πρώτο δίωρο των μέτριων όγκων, οι θεσμικοί, μετά από μια ανοδική εβδομάδα, αποτύπωσαν τελικά πριν τις 11:00 με σαφήνεια τη διάθεση για την απομάκρυνση βορειότερα των 920 μονάδων, ενώ διαπίστωσαν ότι στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, επικράτησαν οι πωλητές. Στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά είχαν ανοίξει με πτωτικό χάσμα της τάξης του -0,2% και μετά από σκαμπανεβάσματα λίγων λεπτών απόκτησαν αρνητικές μεταβολές στους βασικούς δείκτες. Εδώ στην αρχή, μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα (+0,22%), η διάθεση υπέρ ανάληψης ρίσκου τονίστηκε με τον ορισμό σαν κατώτερου στο πρώτο δεκάλεπτο στις 916,32 μονάδες. Ήτοι 2,64 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης πτωτικής συνόδου, με μεταβολή της τάξης του -0,29%, στις 10:38. Μια σταθερότητα στην επικράτηση της ζήτησης με σταθερής κλίσης ανοδική πορεία από τότε ως τις 11:49, οδήγησε την αγορά σε οροφή μια φορά όταν ο ΓΔ σταμάτησε στις 927,94 μονάδες. Κατόπιν υποχώρησε με πορεία σταθερής καθοδικής κλίσης ως 16:08 φθάνοντας τις 922,34 μονάδες. Ειδικά στα τελευταία 60 λεπτά ο ΓΔ κινήθηκε πλαγιο-ανοδικά  μεταξύ 922,3 και 927,3 μονάδων και στις 17:00 τον οδήγησαν στις 926,26 μονάδες, ενώ έκλεισε, στις 926,41 δηλαδή 7,45 μονάδες πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο (918,96).   

Οι επιμέρους κλάδοι 

• Τα κέρδη σε 10 ως 12  blue chip που έγιναν 10 στο τέλος της συνόδου, αποδείχθηκαν ικανά να καθοδηγήσουν τον μέσο όρο σε υψηλότερα επίπεδα. Αντίθετα, οι εντολές πώλησης στα μισά blue chip με αρκετά δεικτοβαρή να εμφανίζουν απώλειες δεν εμπόδιζαν την σχεδόν κατακόρυφη ανοδική κίνηση μετά τις 10:45.  Το κλίμα διαμόρφωσαν τα κέρδη των κλαδικών δεικτών των εταιριών για Καταναλωτικά Προϊόντα και Υπηρεσίες +4,57%,Βιομηχ. Πρ. και Υπηρεσίες +4,43%, στο Εμπόριο +3,09%, Προσωπικά Προϊόντα +1,57%, Κατασκευές & Υλικά +1,52%. Στον αντίποδα με απώλειες βρέθηκαν οι εταιρίες στα Ταξίδια & Αναψυχή -1,52%, Εταιρίες Υγείας -0,94%, Ακίνητης Περιουσίας -0,93%, Τροφίμων Ποτών -0,88%. Είχαμε πάλι υπεροχή των πτωτικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, με πιέσεις ως το τέλος σε 63 μετοχές συνολικά. Το επενδυτικό κοινό στο πρώτο διάστημα προσπάθησε να ωθήσει τον ΓΔ ώστε να επιστρέψει στο επίπεδο των 927 μονάδων. Είχε πρόσημο θετικό η αγορά σταθερά μετά τα πρώτα 15 λεπτά και η μεταβολή κυμάνθηκε από το -0,22% ως το +0,98% από το υψηλό ημέρας στις 928,12. Την προηγούμενη έκλεισε στις 924,20 μονάδες.

Τα διεθνή χρηματιστήρια

• Σήμερα όσο λειτουργούσε η Αθήνα, οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν εικόνα νευρικής ανόδου που κράτησε μερικά λεπτά με τους S&P500 και Nasdaq σε άνοδο κατά +0,79% και +0,73% αντίστοιχα, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για ελαφρά ανοδικό άνοιγμα. Η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν νευρικής καθοδικής δυναμικής με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με κίνηση σε αρνητικό πεδίο μόνιμα μετά τις 10:05. Η πτώση στα ευρωπαϊκά αυξήθηκε μετά την έναρξη στη Νέα Υόρκη,  η μεταβολή σε Ιταλία σταθεροποιήθηκε γύρω από το -1,67% και στην Ισπανία γύρω από το -0,34%. 

Οι επιμέρους μετοχές 

• Την τάση υπέρ πτωτικού κλεισίματος υποστήριξαν κυρίως τα 5 από τα 15 πτωτικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο απώλειες από -1,60% και πάνω και ανάμεσα τους με τη μεγαλύτερες  βρέθηκαν οι ΜΟΗ -2,55%, ΔΕΗ -2,29%, ΑΔΜΗΕ -1,92%, ΚΟΥΕΣ -1,65%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,62%. Τα υπόλοιπα 10 εμφάνισαν μεταβολές από -0,28% ως -1,60%. Στον αντίποδα με άνοδο από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρέθηκαν 10 όλες με κέρδη άνω του +0,05% τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι ΜΥΤΙΛ +5,90%, ΤΕΝΕΡΓ +5,46%, ΜΠΕΛΑ +5,23%, ΕΤΕ +4,17% και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,05%. Ο τζίρος άλλαξε σημαντικά και διαμορφώθηκε στα 101,807 από 71,485 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση.

• Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 2,888% την προηγούμενη ανέβηκε σε 2,957% έχοντας φθάσει στο 2,984% ενδοσυνεδριακά. 

Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν πριν το άνοιγμα  διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων σε συγκεκριμένα blue chip. Αλλά μετά το πρώτο ημίωρο, διαπιστώνοντας την σταθερότητα της ανοδικής δυναμικής, κόντρα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν μικρότερη διάθεση για πίεση στα περισσότερα από τα πτωτικά blue chip από την έναρξη. Οδηγώντας την αγορά στις 16:08 σε πυθμένα ενδοσυνεδριακά οριακά πάνω από τις 922 μονάδες. 

Τα τελευταία λεπτά

• Αυτό το επίπεδο θεωρήθηκε αρκετό τεχνικά και έτσι από τις 16:10 ακολούθησε ανοδική κίνηση ανάμεσα στις 922,3 μονάδες ως τις 927. Δηλαδή στα τελευταία λεπτά διατηρήθηκε η ισορροπία μακριά από τον πυθμένα και στις 17:00 είχαμε επιστροφή στις 926 μονάδες. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου συνδυάστηκε με ανοδική κίνηση αφού κινήθηκε από τις 16:30 γύρω από τις 925. Η ισορροπία της προσφοράς έναντι της ζήτησης κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον άφησε στο επίπεδο των 926,4 μονάδων. 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα 

Οι επενδυτές με αυξημένο τζίρο, και μικρής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 926,41 από 919,96 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,81% ή 7,45 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 101,707 από 71,485 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 3,674 από 9,693 εκατ. ευρώ, και τον ΟΤΕ αφορούσαν 1,443 εκατ. ευρώ, την ΕΤΕ 953.750 ευρώ, την ΕΛΧΑ 609.686 ευρώ, τον ΤΙΤC 295.108 και τον TENEΡΓ 202.630 ευρώ. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 46 από 47  την Πέμπτη 14/4 και 62 από 53 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 22 από 19. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 66,058 από 65,833 δις ευρώ.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,71% στις 2243,26 από 2227,50 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  15,76 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της Πέμπτης 14/4,  ενώ ο FTSEΜ έχασε -0,23%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Η άνοδος μέσω συγκεκριμένων blue chip ανεβάζει των όγκο των ΣΜΕ τους

Στην πρώτη συνεδρίαση της Μεγάλης Εβδομάδας, υπέρ πτωτικού κλεισίματος λειτούργησαν κυρίως τα 5 από τα 15 πτωτικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο απώλειες από -1,60% και πάνω και ανάμεσα τους με τη μεγαλύτερες  βρέθηκαν οι ΜΟΗ -2,55%, ΔΕΗ -2,29%, ΑΔΜΗΕ -1,92%, ΚΟΥΕΣ -1,65%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,62%. Τα υπόλοιπα 10 εμφάνισαν μεταβολές από -0,28% ως -1,60%. Στον αντίποδα με άνοδο από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρέθηκαν 10 όλες με κέρδη άνω του +0,05% τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι ΜΥΤΙΛ +5,90%, ΤΕΝΕΡΓ +5,46%, ΜΠΕΛΑ +5,23%, ΕΤΕ +4,17% και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,05%.

Χθες, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης στο πρώτο τέταρτο και μετά σε θετικό σταθερά. Το άνοιγμα στις 2233,24 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 5,74 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 15,76 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:37 και ήταν οι 2217,47 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2251,24 μονάδες, ήρθε στις 11:44. Το κλείσιμο στις 2243,26 από 2227,5 αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,71% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 14,163 εκατ. ευρώ την Τρίτη 19/4/22. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μαΐου ο όγκος διαμορφώθηκε 420 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2250,00 μονάδες κατώτερο τις 2223,50 και τελευταίες πράξεις στις 2240,00 με τιμή κλεισίματος τις 2246,75 από 2231,00 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν 3266 από 3155. Διακινήθηκαν επίσης 44 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο στις 2248,00 μονάδες και κατώτερο τις 2232,50, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2243,25 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2247,50 η σειρά απόκτησε 78 από 34 ανοικτά ΣΜΕ.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Μαΐου διακινήθηκαν 30 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2150 και τις 2300 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Ιουνίου διακινήθηκαν 21 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης επίσης στις 2150 και τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς, Μαΐου, διακινήθηκαν 65 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2150 και 2200 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Ιουνίου επίσης εμφανίστηκε επικεντρωμένο το ενδιαφέρον με 61 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. 

Ο ΔΤΡ έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας  στις 641,01 μονάδες με μεταβολή -1,49%. Στην πρώτη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 634,97 μονάδων (-0,94%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 643,54 (+0,39%), και ανώτερο τις 653,28 (+1,91%) έκλεισε στις 645,83 μονάδες με μεταβολή +0,75%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 27,414 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-0,60%) απασχόλησε 6,953 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+3,85%) 13,979 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,07%) απασχόλησε 1,890 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+0,05%) απασχόλησε 2,728 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 653,00 από 648,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 1. 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν υπολογίσιμα από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 5367 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 120.806 από 119.983 και τιμή κλεισίματος στα 1,09 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 30 ανοικτές θέσεις

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 5444 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,84 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 19.445 από 19.937. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 141 οι ανοικτές θέσεις

Της ΕΥΡΩΒ με 1700 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,03 ευρώ και έγιναν 38.887 από 38.908 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1469 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,34 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 28.955 από 28.905.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 2420 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Ιουνίου, τα 668 ΣΜΕ της ΔΕΗ, και τα 604 ΣΜΕ της ΤΕΝΕΡΓ λήξης Ιουνίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν απλωμένο στα 1000 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ, στα 500 για ΒΙΟ, στα 500 για ΕΥΔΑΠ και στα 350 για ΕΛΧΑ. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Χ.Α.

Μέχρι το 3ο τρίμηνο η ΕΚΤ θα έχει μηδενίσει τις αγορές ομολόγων, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 είναι πιθανό να αποφασίσει αλλαγές στην επιτοκιακή πολιτική της διαμορφώνοντας θετικά επιτόκια. Οδηγείται έτσι με χρονοκαθυστέρηση στην ίδια κατεύθυνση με τη Federal που βλέποντας το +8,5% στον πληθωρισμό  Μαρτίου αποφάσισε ήδη την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική για να τον τιθασεύσει. Την ίδια ώρα ωστόσο, η Ουκρανική κρίση κλιμακώνεται σε συνέχεια της βύθισης του ρωσικού καταδρομικού Moskva, ενώ το παρατεταμένο lockdown στην πόλη με το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος της Κίνας, την 26 εκ. κατοίκων πόλη της Σαγκάης, μόνο αρνητικές παρενέργειες θα έχει για την παγκόσμια οικονομία. Ευλόγως, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων οδεύουν προς το 3% με τη Goldman Sachs να πιθανολογεί ότι στην επόμενη διετία η αμερικανική οικονομία θα βιώσει την ύφεση, τους αρνητικούς δηλαδή ρυθμούς μεγέθυνσης. Και αν οι αργίες των αγορών έχουν αναστείλει τη νευρικότητα στη συμπεριφορά των δεικτών, δεν έχει συμβεί το ίδιο με τους «μαύρους κύκνους» της οικονομίας που συνεχίζουν αδιάλειπτα τις εμφανίσεις τους.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ωστόσο συνεχίζει να κινείται με διαφοροποιημένη συμπεριφορά (contrarian) σε σχέση με τις διεθνείς αγορές. Αν και το σύνολο των διαταρακτικών παραγόντων (πόλεμος, πανδημία, πληθωρισμός κοκ) επιβαρύνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές και της ελληνικής οικονομίας, οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας. Με τη Jeferries να διατυπώνει την εμπιστοσύνη της τόσο για τις τράπεζες που ξεκινούν μια πολυετή περίοδο υψηλών δανειοδοτήσεων με τα υψηλότερα επιτόκια να ευνοούν τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, όσο και για τους άλλους δεικτοβαρείς τίτλους. Παράλληλα, η προοπτική αφίξεων Ευρωπαίων και Αμερικανών τουριστών προσδοκάται να αποτυπωθεί και σε αξιοσημείωτη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων, εξέλιξη που θα υποβοηθήσει καθοριστικά το ΑΕΠ.

Με τα δεδομένα αυτά, η ανοδική κίνηση του Γ.Δ. με ανοδικές τις 6 από τις 7 τελευταίες συνεδριάσεις, επαναφέρει το Γ.Δ. στις παρυφές των 930 μονάδων και χρειάζεται να ξεπεραστεί  το  όριο  των 944 μονάδων για να προσεγγιστεί η υψηλή επίδοση έτους των 971,09 μονάδων που καταγράφηκε στις 11 Φεβρουαρίου, λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να συντελεστεί αν το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίσει την αυτόνομη κίνησή του προεξοφλώντας θετική έκβαση σε δύο πεδία: πρώτον, στην ετυμηγορία της S&P σε σχέση με το ελληνικό αξιόχρεο την Παρασκευή,  στο βαθμό που υπάρξει αναβάθμιση στο ΒΒ+, μια δηλαδή βαθμίδα χαμηλότερα από εκείνη που συνιστά την ποθητή επενδυτική βαθμίδα. Δεύτερον, στην αύξηση του αριθμού των μετοχών που περιλαμβάνει ο δείκτης MSCI Standard Greece (με 6 μετοχές τώρα) κατά τις ανακοινώσεις της 12/5/2022, με τη Societe Generale να διατηρεί χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. 

Ωστόσο, ανεξάρτητα από την έκβαση των παραγόντων που θα διαμορφώσουν τις βραχυχρόνιες κινήσεις των δεικτών στο Χ.Α., τα θεμελιώδη των εταιρειών (10 πλασιασμός κερδών, έκρηξη χρηματικών διανομών για το 2021) τεκμηριώνουν την προοπτική για μεσοπρόθεσμα  ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Με τους Έλληνες τραπεζίτες να θεωρούν ότι το growth story των συστημικών τραπεζών είναι  στην αρχή του κατά το τρέχον έτος. Ταυτόχρονα, η κύρια αγορά του Χ.Α. σύντομα θα υποδεχθεί την υποψηφιότητα μιας εταιρείας του κατασκευαστικού κλάδου με ελπιδοφόρες προοπτικές:  της εταιρείας Dimand που έξι χρόνια μετά την τελευταία εταιρεία που εισήχθη στην κύρια αγορά, μεταδίδει μήνυμα εμπιστοσύνης για τον πολύπαθο θεσμό! 

Σήμερα 

Οι ασιατικές μετοχές παρακολούθησαν την άνοδο τη Wall Street σήμερα Τετάρτη 20/4, λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις από τα lockdown της πανδημίας της Κίνας, ενώ το γεν επέκτεινε ελαφρώς το σερί απωλειών ρεκόρ του καθώς οι έμποροι έβαλαν σε δοκιμασία τις εξαιρετικά εύκολες ρυθμίσεις νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας. 

Στις 8:25 

Ο ιαπωνικός Nikkei κέρδιζε +0,89%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +0,10%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +0,19% ψηλότερα 

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο +0,16% 

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε ανοδική μεταβολή -0,62%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε άνοδο +0,50% και ήταν στις 571,81 μονάδες