Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 13:36

Χρηματιστήριο: Ήπια άνοδος με στήριξη από μεμονωμένες μετοχές

Ανοδικά στο +0,7% και τις 925 μονάδες κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με στηρίξεις από επιλεγμένες μετοχές. Η Τέρνα Ενεργειακή σημειώνει άλμα 7%, ενώ η Μυτιληναίος 4%, όπως και η Πλαίσιο Computers.

Ανοδικά στο +0,7% και τις 925 μονάδες κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με στηρίξεις από επιλεγμένες μετοχές. Η Τέρνα Ενεργειακή σημειώνει άλμα 7%, ενώ η Μυτιληναίος 4%, όπως και η Πλαίσιο Computers.

Στο +0,7% κινούνται οι Τράπεζες, κέρδη 0,57% για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, απώλειες 0,5% για τον δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης.

Στο ταμπλό ανοδικά ξεχωρίζει η Εθνική +3% και ακολουθεί η Eurobank +0,60%. Οριακά τα κέρδη για την Alpha Bank +0,10% ενώ η Πειραιώς υποχωρεί στο -0,40%. Απώλειες για ΑΔΜΗΕ (-2%) και Motor Oil.

Στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία κάλεσε εκ νέου τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη μέχρι σήμερα το μεσημέρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας). «Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι ελέγχει σχεδόν όλη τη Μαριούπολη.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, με την προσοχή των επενδυτών να επικεντρώνεται στις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,5% μέχρι αργά το πρωί, με τα οικιακά είδη να υποχωρούν 2%, ενώ τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κέρδισαν 0,5%. Απώλειες 1% καταγράφει ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο -0,37% ο FTSE του Λονδίνου

Καθώς η σύγκρουση δεν δείχνει σημάδια σύντομα λήξης, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 κατά σχεδόν ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, από 4,1% σε 3,2%, επικαλούμενη την πίεση που άσκησε στην παγκόσμια οικονομία η ρωσική εισβολή.

Σε τροχιά σημαντικής πτώσης βρίσκονται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου στις 13:35 ώρα Ελλάδος, σε μία πλήρη ανατροπή του σκηνικού σε σχέση με το πρωί. Η τιμή του μπρεντ καταγράφει απώλειες 1,2% στα 111,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού υποχωρεί περίπου 1,5% στα 106,7 δολάρια το βαρέλι. 

naftemporiki.gr