Στη μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων στην ιστορία της, κατά 75 μονάδες βάσης στο 2,5%, προέβη σήμερα η ΕΚΤ, καθώς η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων της έδωσε περιθώρια για μια «γενναία» μείωση του κόστους δανεισμού. Οι κίνδυνοι καιροφυλαχτούν, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Στη μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων στην ιστορία της προέβη σήμερα η ΕΚΤ, καθώς η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων της έδωσε περιθώρια για μια «γενναία» μείωση του κόστους δανεισμού.
Ειδικότερα, το δ.σ. της ΕΚΤ αποφάσισε κατά τη σημερινή συνεδρίασή του να μειώσει το βασικό επιτόκιο αναφοράς κατά 75 μονάδες βάσης, στο 2,50%, περισσότερο απ’ όσο ανέμενε η πλειονότητα των αναλυτών. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών.
Οι απόψεις για το μέγεθος της μείωσης διίσταντο, με τους οικονομολόγους να είναι μοιρασμένοι για το κατά πόσο η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην δοκιμασμένη μείωση των 50 μονάδων βάσης ή θα προβεί σε μείωση ρεκόρ κατά 75 μονάδες βάσης.
Η ΕΚΤ ακολουθεί το παράδειγμα μεγάλων κεντρικών τραπεζών, από τη Μεγάλη Βρετανία έως τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε πρωτοφανείς μειώσεις των επιτοκίων τους, σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τον αντίκτυπο της παγκόσμιας κρίσης στις οικονομίες τους.
Νωρίτερα σήμερα, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) και η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας μείωσαν τα επιτόκιά τους, κατά 1% και 1,7% αντίστοιχα.
Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ σηματοδοτεί την αλλαγή πορείας της, η οποία διαφοροποιείται σαφώς από τις δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων σύμφωνα με τους οποίους οι μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων δεν εξυπηρετούν το ευκταίο και εντείνουν τις ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Πλέον λαμβάνουν αποφασιστικά μέτρα, γεγονός που υποδηλώνει αλλαγή στάσης για την ΕΚΤ», δήλωσε ο οικονομολόγος Ζιλ Μοέκ της Bank of America. «Πρόκειται για τη παραδοχή της ΕΚΤ ότι δεν διανύουμε μια συνηθισμένη εποχή και ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη ύφεση, γεγονός που δείχνει ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και των πιστωτικών αγορών», πρόσθεσε.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει, στις 15:30 ώρα Ελλάδος, ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, όπου θα εξηγήσει τη σημερινή απόφαση για τα επιτόκια και θα παρουσιάσει τις νέες οικονομικές προβλέψεις της τράπεζας.
Οι εν λόγω εκτιμήσεις αναμένεται να κάνουν σαφή τη δυσχερή θέση της οικονομίας του ευρώ.
Τρισέ: Οι κίνδυνοι καιροφυλαχτούν
Σε ιδιαιτέρα υψηλά επίπεδα αναμένεται να διατηρηθεί η αβεβαιότητα προειδοποίησε Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Στη σημερινή ομιλία του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ωστόσο ότι τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν περαιτέρω χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ τα επιτόκια αναμένεται να κυμανθούν στα επίπεδα οικονομικής σταθερότητας, παρέχοντας στήριξη στην αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων και των αποταμιεύσεων.
Όσον αφορά στο μέλλον, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ «βλέπουν» εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας και κατακόρυφη πτώση της ζήτησης, εικόνα που δεν αναμένεται να μεταβληθεί σημαντικά τα επόμενα τρίμηνα.
Βάσει των προβλέψεων του Ευρωσυστήματος, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να κυμανθεί 0,8% -1,2% για το 2008 και -1% - 0% για το 2009, ενώ για το 2010 θα περάσει ξανά σε θετικό έδαφος, μεταξύ 0,5% και 1,5%.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, οι ειδικοί του Ευρωσυστήματος προσδοκούν ότι ο ΕνΔΤΚ θα διαμορφωθεί μεταξύ 3,2%-3,4% για το 2008, για το 2009 αναμένουν υποχώρηση στα επίπεδα 1,1%-1,7% ενώ για 2010 προβλέπεται νέα αύξηση κατά 1,5%-2,1%.
«Η τρέχουσα κατάσταση θα πρέπει να παίξει καταλυτικό ρόλο για την αποφασιστική δρομολόγηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων σε εγχώριο επίπεδο οι οποίες θα συνάδουν με την αρχή της οικονομίας της ανοιχτής αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό», καταλήγει ο κ. Τρισέ.
Επί των δηλώσεων του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Τζον Ντέιβις, υπεύθυνος στρατηγικής επιτοκίων στη Westlbin London, εκτιμά ότι «δεν είναι απόλυτα απαισιόδοξες».
«Οι υπεύθυνοι χάραξης στρατηγικής ανταποκρίθηκαν στις εξελίξεις χωρίς όμως να κάνουν υπερβολικά συντηρητικές εκτιμήσεις. Πολλοί παράγοντες της αγοράς περίμεναν ότι η ΕΚΤ θα υιοθετούσε μια πιο απαισιόδοξη στάση».
«¶νοιξε ο δρόμος για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων και αυτό πιστεύουμε ότι θα κάνουν εν τέλει οι αρμόδιοι, καθώς τα στοιχεία θα επιδεινώνονται διαρκώς σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Δεν μπορούν να κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια σε αυτή τη φάση», τονίζει ο Ντέιβις.
«Τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από τη Σουηδία, την Αγγλία... (επομένως) κινούνται με μεγαλύτερη προσοχή».
«Το εντυπωσιακό είναι ότι [ο κ. Τρισέ] εξακολουθεί να εφιστά την προσοχή στους εντεινόμενους κινδύνους παρότι, αν και παραδέχεται ότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού έχει περιοριστεί, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για στενότητα ρευστότητας».
«Οι πτωτικές αυτές τάσεις στην παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να οδηγήσουν σε νέα μείωση των επιτοκίων στο 1,5% τον Ιούνιο», εκτιμά ο κορυφαίος αναλυτής.