Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 06:59

Επιδότηση ρεύματος: Οι άξονες του σχεδίου - Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Στην εξεύρεση του απαιτούμενου ποσού που θα «στηρίξει» το πακέτο των μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών στο ρεύμα έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο, εν αναμονή και της ευρωπαϊκής «αντίδρασης», εφόσον υπάρξει, εντός του Μαΐου. Αν η Ευρώπη δεν αντιδράσει τελικά, η Ελλάδα, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου. Μια τέτοια κίνηση, όμως, συνεπάγεται ένα υψηλό δημοσιονομικό κόστος.

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Στην εξεύρεση του απαιτούμενου ποσού που θα «στηρίξει» το πακέτο των μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών στο ρεύμα έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο, εν αναμονή και της ευρωπαϊκής «αντίδρασης», εφόσον υπάρξει, εντός του Μαΐου. Αν η Ευρώπη δεν αντιδράσει τελικά, η Ελλάδα, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου. Μια τέτοια κίνηση, όμως, συνεπάγεται ένα υψηλό δημοσιονομικό κόστος, το οποίο μόνο για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο ενεργειακό σκέλος μπορεί, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, να φτάσει έως τα 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Το ακριβές ποσό ουσιαστικά θα εξαρτηθεί κι από την πορεία της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου.

Οι βασικοί άξονες, αλλά και τα στοιχεία που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης είναι:

  • Η πορεία του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους και ιδιαίτερα τον Μάρτιο, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται σήμερα. Από την πορεία των εσόδων θα φανεί και το κατά πόσο τα έσοδα «αντέχουν» για να συνεχίσουν να «καλύπτουν» τα μέτρα στήριξης.
  • Η θετική επίδραση που θα έχει η καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία του ελλείμματος και της ανάπτυξης το 2021, όπως έχουν δηλώσει στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δίνοντας επιπλέον δημοσιονομικά περιθώρια στην κυβέρνηση. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τη Eurostat την Παρασκευή, οπότε και θα επικυρωθούν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το 2021.
  • Την Παρασκευή επίσης, αναμένεται η έκθεση του οίκου Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μία θετική αποτίμηση από τον οίκο αξιολόγησης, θα άνοιγε ένα παράθυρο ευκαιρίας για έξοδο στις αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Μετά και την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, με τον οποίο προβλέπεται αύξηση των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 600 εκατ. ευρώ, έχει ήδη δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» 1,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης το επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η κατάθεση της σχετικής ρύθμισης για την φορολόγηση των υπερκερδών (εφόσον υπάρχουν) των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 90%.
  • Στα τέλη Απριλίου η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το οποίο το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα είναι υψηλότερο κοντά στο 2% του ΑΕΠ, από 1,4% του ΑΕΠ που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2022.

Την εβδομάδα μετά το Πάσχα, στις 29 Απριλίου, αναμένεται να ανακοινωθούν από τη Eurostat και τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού για τον μήνα Απρίλιο.