Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Federal Reserve του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, έκανε λόγο για «αποκύημα της φαντασίας» να υποθέσει κανείς ότι το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό επαρκώς χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια.
Ελίζα Καραγιώργη
[email protected]
Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Federal Reserve του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, προ ημερών, έκανε λόγο για «αποκύημα της φαντασίας» να υποθέσει κανείς ότι το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό επαρκώς χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια.
Τα σχόλια από τον Μπούλαρντ, μέλος με δικαίωμα ψήφου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς και σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα γεράκια της, έρχονται σε αντίθεση με διαφορετικούς αξιωματικούς, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές σχετικά με την ανάγκη να βρεθούν τα επιτόκια πιο κοντά σε ένα ουδέτερο επίπεδο αυτούς τους 12 μήνες.
Σε πλήρη αντίθεση, την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σταθερή τη νομισματική της πολιτική, εμμένοντας στα σχέδιά της να χαλαρώσει σιγά σιγά τα έκτακτα μέτρα τόνωσης, καθώς οι ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό υπερισχύουν των ανησυχιών για μια ύφεση που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ΕΚΤ επανέλαβε την πρόβλεψη της για ολοκλήρωση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) το γ' τρίμηνο, κάτι που θα ανοίξει στη συνέχεια τον δρόμο για την σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι τα εισερχόμενα στοιχεία από την τελευταία του συνεδρίαση ενισχύουν την προσδοκία του ότι οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του APP θα πρέπει να ολοκληρωθούν το τρίτο τρίμηνο.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως η τράπεζα διατήρησε σταθερή τη νομισματική της πολιτική, βάσει των δεδομένων, «τα οποία θα επαναξιολογηθούν». H Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προειδοποιώντας παράλληλα για κινδύνους σε περίπτωση απότομου εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια.
Επιλέγοντας να μην ενεργήσει, η ΕΚΤ διαχωρίζει την στάση της όλο και περισσότερο από τις κεντρικές τράπεζες στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, οι οποίες έχουν λάβει όλο και πιο δραστικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες για να πατήσουν φρένο.
Το ίδρυμα με έδρα τη Φρανκφούρτη έχει λόγους να ακολουθεί διαφορετική πορεία.
Η οικονομία της ευρωζώνης είναι πολύ πιο εκτεθειμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, ακόμη και χωρίς περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
«Ενώ οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πανδημία έχουν μειωθεί, ο πόλεμος μπορεί να έχει ακόμη πιο ισχυρή επίδραση στο οικονομικό κλίμα και θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τους περιορισμούς από την πλευρά της προσφοράς», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ. «Το επίμονα υψηλό ενεργειακό κόστος, μαζί με την απώλεια εμπιστοσύνης, θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση και να περιορίσουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις περισσότερο από το αναμενόμενο».
Αλλά η επιμονή στη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα προκαλεί όλο και πιο έντονες εκκλήσεις για δράση, ειδικά από τη Γερμανία.
Η στάση της ΕΚΤ φαίνεται επίσης να αναστατώνει τις αγορές.
Το ευρώ υποχώρησε έως και 1,0758 δολ., το χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από τον Μάιο του 2020, ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου της γερμανικής κυβέρνησης αυξήθηκε πάνω από 1 τοις εκατό για πρώτη φορά από το 2018. Τα spread σε ομόλογα άλλων χωρών, τα οποία διευρύνθηκαν πρόσφατα μήνες καθώς η ΕΚΤ προετοιμάζεται να απομακρυνθεί από τη στήριξη της αγοράς ομολόγων, ήταν σε γενικές γραμμές σταθεροί.