Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2008 10:45

Οφέλη για τους δανειολήπτες

Oφέλη για τους δανειολήπτες και προσδοκίες εξομάλυνσης των αγορών για τις τράπεζες δημιουργεί η γενναία μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Oφέλη για τους δανειολήπτες και προσδοκίες εξομάλυνσης των αγορών για τις τράπεζες δημιουργεί η γενναία μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η διαμόρφωση του βασικού ευρωπαϊκού επιτοκίου στο 2,50%, κατά 75 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το επίπεδο της προηγούμενης κίνησης της ΕΚΤ, «παρασύρει» σε μεγάλο βαθμό τα επιτόκια των δανείων.

Οι συνθήκες που διατηρούν το χρήμα ακριβό για τις τράπεζες παραμένουν και σε αυτή τη φάση, η προσδοκία είναι ότι η μείωση από την ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες, σε συνδυασμό με τα κεφάλαια από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, θα αποφορτίσουν το κλίμα και κυρίως θα επιτρέψουν αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Σε δάνεια

Αμεσα η μείωση κατά 0,75% του βασικού επιτοκίου θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση όσα δάνεια είναι συνδεδεμένα με αυτό. Πρόκειται για στεγαστικά κυρίως δάνεια, περίπου το 30% του συνόλου, ενώ η πλειονότητα έχουν πλέον ως επιτόκιο αναφοράς το euribor 3μήνου ή δευτερευόντως του μήνα.

Αν και σε μεγάλο βαθμό, η χθεσινή κίνηση της ΕΚΤ είχε προεξοφληθεί από τη διατραπεζική, αναμένεται ότι η επίδραση θα είναι θετική κυρίως σε δάνεια προς ιδιώτες. Το euribor 3μηνου, χθες πριν από τη μείωση του ευρωπαϊκού επιτοκίου, είχε υποχωρήσει σε νέο χαμηλό διετίας, στο 3,669% διατηρώντας την πτωτική πορεία των τελευταίων δύο μηνών ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το libor.

Σε υψηλό επίπεδο

Το κόστος χρήματος παραμένει σε υψηλό επίπεδο καθώς οι τράπεζες στηρίζουν τη χρηματοδότησή τους κατά κύριο λόγο στις προθεσμιακές καταθέσεις όπου δεν διαπιστώνεται τάση αποκλιμάκωσης. Παρά τα σημάδια βελτίωσης στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό από τη διατραπεζική, οι αγορές κεφαλαίων παραμένουν κλειστές και η ΕΚΤ είναι η βασική διέξοδος για την άντληση κεφαλαίων.

Με τα επιτόκια προθεσμιακών σε εντυπωσιακά επίπεδα και την πρόσθετη επιβάρυνση από την αύξηση του περιθωρίου δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, το χρήμα για τις εγχώριες τράπεζες είναι ακριβό και όπως δηλώνουν στη «N» τραπεζικά στελέχη, οι προσδοκίες εναποτίθενται στην εξομάλυνση των αγορών συνεπεία των κινήσεων σε διεθνές επίπεδο από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις και υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν, αποκλιμάκωση στις προθεσμιακές και άρα πτώση του κόστους χρήματος αναμένεται σε ορίζοντα δύο με τριών μηνών.

Στην παρούσα φάση, το επιτόκιο για τον πελάτη μειώνεται αλλά το υψηλό κόστος για τις τράπεζες επιβαρύνει τελικώς κερδοφορία, αναφέρουν τραπεζίτες. Καθώς μεγάλο μέρος της ανατιμολόγησης των δανειακών χαρτοφυλακίων έχει γίνει μέσω αύξησης περιθωρίων, πιο ευάλωτα σε υψηλότερα επιτόκια είναι πλέον νέα δάνεια αλλά και τα δάνεια προς επιχειρήσεις.

Η Τράπεζα Πειραιώς

Tη μείωση επιτοκίων σε ορισμένες κατηγορίες χορηγήσεων και καταθέσεων ανακοινώνει η Τράπεζα Πειραιώς. Συγκεκριμένα, κατά 0,75% μειώνεται το βασικό και προνομιακό στεγαστικό επιτόκιο, το βασικό καταναλωτικό επιτόκιο και το βασικό και προνομιακό επιτόκιο επιχειρηματικών χορηγήσεων. Η τράπεζα μειώνει από 0,10% έως 0,50% τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου. Τα νέα επιτόκια θα ισχύσουν από τις 15 Δεκεμβρίου.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ