Δέσμη μέτρων για τη στήριξη των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Εκτακτο επίδομα στεγαστικού δανείου, μέτρα για τους ανέργους. «Όχι» στην ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας.
Δέσμη μέτρων για τη στήριξη των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με θέμα την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις.
Επίδομα θέρμανσης
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε δύο δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής συνολικού κόστους 300 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προβλέπει:
- Χορήγηση έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής (επίδομα θέρμανσης) στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους εγγεγραμμένους ανέργους.
Το επίδομα διαφοροποιείται με το χωρισμό της χώρας σε τρεις ζώνες – ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και ανέρχεται σε 200 ευρώ για την πρώτη ζώνη, σε 150 για τη δεύτερη και σε 100 για την τρίτη ζώνη.
Το επίδομα θα χορηγηθεί εφάπαξ τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Εκτακτο επίδομα στεγαστικού δανείου
Χορήγηση έκτακτου επιδόματος στεγαστικού δανείου σε όσους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ έχουν στεγαστικό δάνειο για κύρια κατοικία που έχει συναφθεί πριν από την αρχή του 2009.
Το έκτακτο επίδομα ανέρχεται σε 500 ευρώ και θα χορηγηθεί σε δύο δόσεις: Τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2009.
Νέος κύκλος δράσεων
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, εξετάζονται ακόμη πρόσθετες δράσεις από τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης. Το υπουργείο Απασχόλησης θα εξειδικεύσει συγκροτημένο κύκλο δράσεων, ο οποίος αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες και ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ εθνικών και κοινοτικών πόρων.
Από αυτά, περισσότερα από ένα δισ. ευρώ αφορούν στοχευμένες δράσεις με τις οποίες παρέχεται μέχρι το τέλος του 2009 υποστήριξη σε 200.000 ανέργους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας:
Η πρώτη δέσμη για 53.000 θέσεις έχει ξεκινήσει.
- Διπλασιάζεται για 300.000 επιδοτούμενους ανέργους το δώρο για τις γιορτές ύψους 70 εκ ευρώ.
- Μετατρέπεται το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης 60.000 συμπολιτών μας, με κόστος 310 εκ ευρώ. Το πρόγραμμα ξεκινά από τον Ιανουάριο.
- Προκηρύχθηκαν από τον Ιανουάριο προγράμματα κατάρτισης σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για διατήρηση της απασχόλησης, κόστους 500 εκ ευρώ.
- Προκηρύχθηκαν νέα προγράμματα για την προώθηση των ανέργων στην απασχόληση, για δημιουργία ευκαιριών σε νέους που εγκαταλείπουν το σχολείο και για τη στήριξη νέων επιστημόνων ύψους 380 εκατ. ευρώ.
«Υπάρχει αβεβαιότητα τόσο ως προς την ένταση όσο και ως προς της διάρκεια της κρίσης, δεν μπορούμε να εξαντλήσουμε στην πρώτη δυσκολία την οικονομία μας. Απόφασή μας είναι να δράσουμε με ευθύνη ώστε να μη διαιωνιστεί ο τόπος στο φαύλο κύκλο της ύφεσης. Απαιτεί δύναμη που ξεπερνά τις σειρήνες του λαϊκισμού», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Πρωτοβουλίες για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
- Σχεδιασμός για τη μεταφορά όσο το δυνατό περισσότερων πόρων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο της νέας περιόδου, σε προγράμματα που αφορούν την ενίσχυσή τους.
- Εφαρμογή νέου προγράμματος του Ταμείου Εγγυοδοσίας που αφορά στη διευκόλυνση της δανειοδότησής τους, όχι μόνο για επενδύσεις, αλλά και για κεφάλαια κίνησης. Παρέχεται τριετής εγγύηση και επιδοτείται το σύνολο του επιτοκίου.
Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ
«Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη η αναξιοπιστία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. «Δεν κατάφερε ωστόσο παρά μόνο να επιδεινώσει την κατάσταση της Ολυμπιακής. Τώρα δημοκοπεί, φάσκει και αντιφάσκει. Δεν συμφωνούμε με τη συντήρηση καταστάσεων που παράγουν τεράστια ελλείμματα. Μόνο η Ο.Α και ο ΟΣΕ επιβαρύνουν τους φορολογούμενους με 2,7 εκ. ευρώ την ημέρα.
«Γιατί επιμένουν στη συντήρηση μιας κατάστασης που κοστίζει εκατομμύρια ευρώ στους φορολογούμενους; Η παγκόσμια κρίση δεν υπαγορεύει επιστροφή στον κρατισμό αλλά αποτελεσματικότερη εποπτεία των αγορών σε διεθνές επίπεδο. Δε συνιστά μεγαλύτερη παρουσία του κράτους στην οικονομία αλλά εξυγίανση του δημοσίου τομέα».
«Στενά τα περιθώρια»
«Έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Αξιοποιούμε κάθε περιθώριο ευελιξίας στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας. Τα περιθώρια είναι ελάχιστα εξαιτίας του δημόσιου χρέους. Είμαστε υποχρεωμένοι εξαιτίας του παρελθόντος να προχωρούμε σηκώνοντας δυσβάστακτο φορτίο. Πιέζονται όλες οι επιχειρήσεις, επιβαρύνονται δυσανάλογα οι οικονομικά ασθενέστεροι, η ένταση, η έκταση, η τροπή της κρίσης παραμένουν πέρα από κάθε πρόβλεψη. Να προτάξουμε δράσεις απόλυτα αναγκαίες για την κατάσταση».
«Όχι» στην ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας
Προτάσεις περί ελαστικοποποίησης του χρόνου εργασίας δεν απηχούν την πολιτική της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ανευθυνότητα.
Ανεύθυνες πολιτικές και ανεύθυνες εξαγγελίες μειώνουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και αυξάνουν ακόμα περισσότερο το κόστος του δανεισμού, τόνισε ο κ. Καραμανλής και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μπει στον ανεύθυνο δρόμο της δημαγωγίας.
«Δεν θα θυσιάσω τα συμφέροντα του τόπου, δεν θα θυσιάσω τα συμφέροντα των πολιτών, για εφήμερες εντυπώσεις. Δεν το έκανα ποτέ, δεν θα το κάνω -κατά μείζονα λόγο- τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο Κώστας Καραμανλής επέκρινε για ακόμη μία φορά την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιδίδεται σε ευχολόγια και σε μη κοστολογημένες προτάσεις. «Αποφύγατε και σήμερα να κάνετε νύξη στο κόστος των εξαγγελιών σας. Δεν μας είπατε ούτε πόσο, ούτε ποιος θα πληρώσει το κόστος των προτάσεών σας, που με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς απαιτούν εξωφρενικά ποσά», παρατήρησε.
Αναφορικά εξάλλου, με τις σχέσεις εργασίας και τους ισχυρισμούς για την «τάχα θεσμοθετημένη αυθαιρεσία της εργοδοσίας», ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος στοιχεία του ΟΟΣΑ, επεσήμανε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις στην Ε.Ε. και στον ΟΟΣΑ όσον αφορά την προστασία της απασχόλησης. Κεντρική επιδίωξη μας είναι η ποιοτική και πλήρης εργασία για όλους, τόνισε.
Για το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι κάποιοι επιμένουν στην παραπληροφόρηση: «Δεν χαρίζεται ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες. Δεν διατίθεται ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό», επανέλαβε. «Με απλά λόγια, το σχέδιο (ρευστότητας), τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν στους πολίτες».
Επιδιώξαμε, ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του, να γίνει αποδεκτή στο ευρωπαϊκό επίπεδο η ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ξέρουμε, ωστόσο, όλοι ότι τα περιθώρια για τη χώρα μας είναι περιορισμένα, διότι (α) τα ελλείμματα, παρά τη δραστική μείωση τους, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, (β) διότι η χώρα επιβαρύνεται από ένα τεράστιο δημόσιο χρέος - μία πραγματικότητα που, όπως είπε, διαμορφώθηκε από ανεύθυνες πολιτικές του παρελθόντος:
«Αυτή είναι η αλήθεια. Είναι μια πραγματικότητα που βαραίνει τα βήματα της χώρας. Πληρώνουμε κάθε χρόνο, περισσότερο από 11 δισ. ευρώ μόνο για τόκους, δηλαδή το 5% του ΑΕΠ. Εξαιτίας της πολιτικής ανευθυνότητας, που θυσίαζε το μέλλον για εφήμερες εντυπώσεις και κυρίως ενός δημόσιου τομέα που παράγει μεγάλα ελλείμματα», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.