«Ανοίγει» η όρεξη της Ινδίας για άνθρακα. Αν και οι περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο γυρίζουν την πλάτη στα ρωσικά προϊόντα ο ασιατικός γίγαντας στρέφει το βλέμμα του στον ρωσικό άνθρακα, αφού αφού έχει ήδη αγοράσει πετρέλαιο με έκπτωση.
«Ανοίγει» η όρεξη της Ινδίας για άνθρακα. Αν και οι περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο γυρίζουν την πλάτη στα ρωσικά προϊόντα ο ασιατικός γίγαντας στρέφει το βλέμμα του στον ρωσικό άνθρακα, αφού αφού έχει ήδη αγοράσει πετρέλαιο με έκπτωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα στο πλαίσιο ενός νέου γύρου κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Στον αντίποδα, οι εισαγωγές άνθρακα της Ινδίας από τη Ρωσία εκτινάχθηκαν τον Μάρτιο σε υψηλά πάνω από δύο ετών, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας πληροφοριών εμπορευμάτων Kpler. Οι εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία ανήλθαν σε 1,04 εκατ. τόνους, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020, όπως δήλωσε στο CNBC ο Μάθιου Μπόιλ, αναλυτής της Kpler. Περίπου τα δύο τρίτα του όγκου του Μαρτίου προέρχονταν από τα λιμάνια της Άπω Ανατολής της Ρωσίας, πιθανότατα μετά την έναρξη του πολέμου, στα τέλη Φεβρουαρίου. «Οι αγορές υποψιάζονται ότι η Ινδία και η Κίνα μπορεί να ενισχύσουν τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, αντισταθμίζοντας ορισμένες από τις επιπτώσεις μιας απαγόρευσης της Ε.Ε. στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα», ανέφερε ο Vivek Dhar, διευθυντής έρευνας εξόρυξης και ενεργειακών εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ινδία δήλωσε ότι σχεδιάζει να διπλασιάσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα οπτανθρακοποίησης, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χάλυβα. «Η απαγόρευση της Ε.Ε. για τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα έρχεται σε μια στιγμή που η διεθνής αγορά άνθρακα είναι ήδη πολύ στενή, με αντίστοιχα υψηλές τιμές», ανέφερε η Rystad Energy σε σημείωμά της. «Η αύξηση της ζήτησης άνθρακα στην Ασία, καθώς οι χώρες προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις εισαγωγές ακριβού φυσικού αερίου, έχει εκτοξεύσει τις τιμές του άνθρακα στα ύψη το περασμένο έτος».
Σύμφωνα με την έκθεση για τις ενεργειακές προοπτικές της Ινδίας για το 2021 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο άνθρακας αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα στον κόσμο, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κίνα. Η Ρωσία είναι ο έκτος μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα στον κόσμο. Το 2020, το 54% των εξαγωγών άνθρακα της χώρας κατευθύνθηκε στην Ασία, ενώ περίπου το 31% κατευθύνθηκε σε χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.
Προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, η Ινδία αγόρασε πολύ λίγο άνθρακα από τη Ρωσία, ο οποίος αντιπροσώπευε περίπου μόνο το 2% των συνολικών εισαγωγών της Ινδίας το 2021. «Κινούμαστε στην κατεύθυνση της εισαγωγής άνθρακα οπτανθρακοποίησης από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ινδός υπουργός, αρμόδιος για τον χάλυβα, Ραμτσάντρα Πρασάντ Σινγκ σε διάσκεψη στο Νέο Δελχί, σύμφωνα με το Reuters. Ο ίδιος ανέφερε ότι η χώρα είχε εισάγει 4,5 εκατομμύρια τόνους άνθρακα οπτανθρακοποίησης από τη Ρωσία, αλλά δεν ανέφερε ποια περίοδο. «Παρά τις προειδοποιήσεις από τη Δύση, η Ινδία συνεχίζει να ενισχύει τη σχέση εφοδιαστικής αλυσίδας με τη Ρωσία για φυσικούς πόρους όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας», δήλωσε ο Samir N. Kapadia, επικεφαλής εμπορίου στην εταιρεία συμβούλων κυβερνητικών σχέσεων Vogel Group.
Οι ΗΠΑ ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο κυρώσεων και άλλων μέτρων στην Ινδία, εάν δεν περιορίσει τις αγορές πετρελαίου και άνθρακα από τη Ρωσία, πρόσθεσε ο ίδιος. «Ο Λευκός Οίκος έχει εξαπολύσει δύο 'προειδοποιητικές βολές' μέχρι σήμερα, πιέζοντας την Ινδία να βρίσκεται στη 'σωστή πλευρά της ιστορίας' και να αποφύγει την ευθυγράμμιση με τη Ρωσία. Πιθανότατα δεν θα υπάρξει τρίτος εάν αυτό συνεχιστεί», εκτίμησε.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ φέρεται να έχουν προειδοποιήσει το Νέο Δελχί για την απότομη αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου και - σύμφωνα με αναφορές - η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει ότι η Ινδία θα αντιμετωπίσει συνέπειες εάν ευθυγραμμιστεί με τη Μόσχα.
naftemporiki.gr