Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 10:23

ΓΣΕΒΕΕ για ν/σ «Δουλειές ξανά»: Σημαντική οπισθοδρόμηση στο πεδίο του κοινωνικού διαλόγου

Για «σημαντική οπισθοδρόμηση στο πεδίο του κοινωνικού διαλόγου, της συνδιαμόρφωσης πολιτικών και της συνδιοίκησης κρίσιμων φορέων και πεδίων πολιτικής» κάνει λόγο η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά».

Για «σημαντική οπισθοδρόμηση στο πεδίο του κοινωνικού διαλόγου, της συνδιαμόρφωσης πολιτικών και της συνδιοίκησης κρίσιμων φορέων και πεδίων πολιτικής» κάνει λόγο η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της για τοσχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά».

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, τα πεδία στα οποία παρεμβαίνει το σ/ν, δηλαδή η λειτουργία του ΟΑΕΔ, η στρατηγική ανάπτυξης δεξιοτήτων και οι δράσεις επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων, «όντως αποτελούν πεδία όπου παρατηρούνται και επισημαίνονται από χρόνια σημαντικά λειτουργικά προβλήματα και καταχρηστικές πρακτικές, σπατάλη πόρων, αντιπαιδαγωγικές νοοτροπίες και γενικότερα χαμηλή ποιότητα και αποτελεσματικότητα των δράσεων». Συνεπώς, σημειώνει, «η θεσμική παρέμβαση εκτιμάται ότι είναι αναγκαία και επείγουσα». Ωστόσο, όπως τονίζει η Συνομοσπονδία, «με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το υπό εξέταση σ/ν εκτιμούμε ότι θα επέλθει σημαντική επιδείνωση και όχι βελτίωση της κατάστασης. Οι περισσότερες από τις θεσμικές παρεμβάσεις που επιχειρούνται θα οδηγήσουν σε περαιτέρω χειροτέρευση της κακής υφιστάμενης κατάστασης και καθόλου στην ποιοτική αναβάθμιση και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει πως «το μεγαλύτερο μέρος του σ/ν διέπεται από λογική συρρίκνωσης και περιθωριοποίησης του ρόλου των εθνικών θεσμικών κοινωνικών εταίρων και γενικότερα εξάρθρωσης των υφιστάμενων -και ήδη ελλειπτικών- μορφών 'εταιρικής διακυβέρνησης', υπέρ μιας 'κρατικο-κεντρικής' προσέγγισης, που επιδιώκει να συγκεντρώσει όλες τις αποφάσεις και αρμοδιότητες σε επιλεγμένης σύνθεσης κυβερνητικά όργανα».  Η πρακτική αυτή, όπως αναφέρει, «αντιτίθεται πλήρως στις κοινές και εδραιωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές και πρακτικές που επιδιώκουν την ενισχυμένη και ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στα θεσμικά όργανα διοίκησης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική συμμετοχή στη διαδικασία της διακυβέρνησης και να αυξάνεται η κοινωνική νομιμοποίηση των εφαρμοζόμενων πολιτικών».

Επίσης, «η υιοθέτηση ενός τέτοιου συγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης, στην αρχή μιας περιόδου κατά την οποία η χώρα θα κληθεί να υλοποιήσει πολλές και σημαντικές δράσεις υποστήριξης και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού και να κινητοποιήσει άμεσα μεγάλο όγκο χρηματικών πόρων (από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027), εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους πλημμελούς στόχευσης, ελλειπτικής διαφάνειας και περιορισμένης αποτελεσματικότητας» προειδοποιεί.